Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO. Imagini dinainte de inundațiile din 1970. Sătmărenii luptau să consolideze digurile

Imagini dinainte de inundațiile din 1970. Muzeul Județean Satu Mare a publicat imagini de la consolidarea celor 57 de km de diguri din județ. Fotografiile prezintă realitatea acelor vremuri, hărnicia și dedicarea oamenilor pentru protejarea și consolidarea orașului.

„Cei 57 de km de diguri au fost consolidați cu toate forțele umane de care dispunea orașul în acel moment. Toată suflarea avea un singur scop: protejarea orașului și a bunurilor adunate de o viață. Digurile cedează în câteva puncte, în spatele fabricilor de pe strada Botizului, dinspre satele Berindan, Mărtinești, Cucu, Botiz, Eteni etc. înaintând spre Satu Mare într-o viitură uriașă de 2-3 m”, transmite Muzeul Județean Satu Mare.

Fotografiile au fost realizate cu puțin timp înainte de inundațiile din 1970, oamenii încercând să consolideze digurile pentru a își proteja bunurile.

10 comentarii

  1. unu Răspunde

    trist pentru acele vremuri, dar in ziua de azi nu ai vedea asa ceva, adica lumea sa se ajute, nici vb, foarte putini , invidia e mare , rautatea, asta e societatea in care traim

  2. Satmarean Răspunde

    A fost un exemplu de solidaritate! Respect pentru sătmăreni pentru că au depășit drama și au reușit să reconstruiască orașul.

  3. HBC Răspunde

    in ani 60-70 din populatia satmarului 82% era maghiari si svabi …………NUMAI PT INFORMARE

  4. varu Răspunde

    H B C
    Exagerezi ,nici chiar așa ..

    • ... Răspunde

      Date oficiale maghiari si germani – 51.3%. Apoi dupa inundatie s-a reconstruit orasul, s-au facut cartierele si au bagat toti taranii de la fabrici in oras. Rezultatul se vede. Cine se supara e treaba lui. Era un oras frumos si linistit, ingrijit. Eram vestiti pentru trandafirii din parcuri.

      • S Răspunde

        Si cine-i de vina că s-au inlocuit cu tulipan?

        • ... Răspunde

          Unde? Ce am primit acusi 15 ani de la Zutphen nu mai e. Oare prin ce curte infloresc lalelele negre din fata de la fosta banca Tiriac?
          Cine e de vina? Cine a desfiintat pepiniera proprie. Pe cei de la spatii verzi ii doare in plua banii sunt de la noi.

          • Unu'

            Întreabă-l pe Pușcaș, patronul de la Florisal! Le-a dus la Cluj!

  5. Satmarean Răspunde

    Știți cine a muncit o săptămână întreagă să pună milioane de saci de nisip la diguri? Știți cine a muncit zi și noapte? Muncitorii din fabrici, țăranii ăia români pe care unii chiar și acum îi blamează și jignesc! De ce trebuie jignit un om pentru că e țăran? De ce trebuie jignit un om pentru că e român? Muncitorii, gărzile patriotice, armata, ei au dus greul! Iar sătmărenii, români și unguri și nemți au fost uniți și au reconstruit orașul. Oare nu se poate renunța la șovinism? M-am născut în acest oraș, îmi amintesc foarte bine de străzile curate, cu multe flori, și îmi amintesc și cum primarul Diț îi amenda pe cei care nu-și făceau curățenie în fața casei, instituțiilor, magazinelor. După 1990 s-a dus și curățenia și florile și sentimentul de apartență la acest oraș. Totul e politizat, până și curățenia orașului se dă tot pe criterii politice. Am putea învăța din acel an 1970, am putea reînvăța solidaritatea sătmăreană. Dar cum dacă încă se lovește cu acuzații etnice? Păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.