Ultima actualizare: azi, 22:30
Naţionale

FOTO&VIDEO. 1 Mai Muncitoresc! Cum sărbătoreau românii în vremea comunistă

Sărbătoarea de 1 Mai, numită la început Ziua Muncii, iar apoi 1 Mai Muncitoresc, a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice.

După revoluţia din decembrie 1989, însă, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, dar a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber. Oamenii erau mai relaxați și nu erau obligați să mai participle la parade sau serbări.

1 Mai în perioada comunistă

Românii se pregăteau cu săptămâni înainte pentru parade de 1 Mai, iar muncitorii sau elevii nu aveau voie să lipsească. Mii de muncitori exersau mișcări și ritmuri pentru parada de 1 Mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările, pentru ca parada de 1 Mai să fie una impecabilă.

Se făceau repetiții cu mult timp înainte, se scriau mii de pancarte cu lozinci, iar străzile erau pline de parade de muncitori îmbrăcaţi de sărbătoare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, mobilizaţi de activiștii PCR.

Evenimentul era marcat cu defilări impozante la care participau mii de oameni. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu împreună cu ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor.

Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Această ultimă parte este singura care a supravieţuit şi după 1990.

11 comentarii

  1. Un om Răspunde

    Adevarul este altul . Din anii 1 974 nu s-a mai defilat > Ziua de 1M ,ai a fost marcata pritr-o adunare in care sa vorbit despre importanta Zilei si au fost scoase in evidenta meritele muncitorilor ,taranilor si intelectualilor ,E drept sub conducerea Partidului. Parca azi nu se lauda cei din partidul la putere ! Asa ca mai documentativa .

  2. profesor Răspunde

    ”un om”, ai dreptate! Dar era mare chermeză, se deschidea ștrandul și se mergea la mici și bere.

    • cârcotaş Răspunde

      @profesore, Dar atunci nu era manipulare? Eram îndreptaţi ca o turmă spre strungă, adică la ştrand, locul unic în care era bere în oraş în acea zi? Stătea lumea, imbecilizată, la coadă de 30 de metri şi îşi lua câte o ladă (dacă tot a stat la coadă). Cultivarea satisfacţiilor mărunte era extrem de subtilă şi, probabil, involuntară.

  3. Septico Răspunde

    Acum sarbatorim epoca coronavirus ,lumea moderna si asta a creat.

  4. Altu Răspunde

    O să tânjim după vremurile alea. Ce urmează e un coșmar.

  5. 😁😁 Răspunde

    @Altu poate tu, eu nicidecum😬😬😬😭😭😭

  6. Garuboz Răspunde

    Trebuie s-a fii tampit s-a tanjesti dupa comunism.

    • Altu Răspunde

      @garuboz,nu tânjește nimeni după comunism, mă refeream la 1 Mai, atunci ai putut face un grătar în aer liber, acum nu te mai lasă. Și la cum evoluează lucrurile, restricțiile vor fi mult mai dure ca pe vremea comuniștilor. Și în curând la cum evoluează economia în curând nu o să ne mai permitem multe lucruri, în special cei de la privat, că pe bugetari nu i- a atins criza. Uitați ce preturi sunt deja la fructe și legume. La toamnă va fi mult mai rău. Dar# stați în casă , guvernul vă veghează.

  7. Comunist Răspunde

    Nostalgicilor!
    Dacă vă este dor să stați pe întuneric, nu mai plătiți factura la curent.
    Dacă aveți prea multă căldură, când vă băgați cu partenerul in pat, in decembrie, deschideți larg freastra și îmbrăcați multe haine.
    Apoi încărcați să faceți sex.
    Poate vă spălați doar odată pe săptămână, așa că nu va sfătuiesc sa faceți baie doar sâmbăta.
    Duminica faceți o supă pe gheate de pui iar la felu doi “adidași” de porc. Luați cel mai acru si ieftin vin posibil. Dacă aveți cumva vreo mașină bună, schimbați cu o dacie 1300 și umblați cu ea tot a doua duminică. Alimentați doar 20 de litri ,după ce stati 24 de ore nedormit în fața stației de alimentare. “PECO” cum mulți dintre voi îi mai spuneți si azi.
    La tv doar 2 ore.
    Dacă tot nu va trece, vă sfătuiesc să vă mutați in Corea de nord sau China. Acolo o să trăiți din plin, iar ceea ce va doriți. Doar că nu vă mai lasă să ieșiți, atunci când vă treziți la realitate.
    Deci si in concluzie, sindromul stockholm este prezent la mulți dintre voi. De aceea comunismul nu a murit încă, in țară.

  8. Opinie Răspunde

    Comunist, nu prea te-ai documentat . In secolul trecut au fost experimentate mai multe ideologii: fascism , nazism , capitalism si comunism . Nici una nu a adus fericirea mult promisa . Cea de azi nici atat . Stai slab cu FONDUL .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.