Ultima actualizare: azi, 10:08

Naţionale

Masca de protecție, obligatorie! Regulile anunțate de Ministerul Sănătății

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtarii mastii de protecție, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei,

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie  schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil);

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Documentul elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică prevede și reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.

Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

In acest context, pentru personalul angajat, la accesul în sediul unității/instituției, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Triajul epidemiologic constă în:

a)     măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

b)     observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c)    dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

d)    dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical:

– dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

–  dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Medicul  de medicina muncii va avea obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește SSM (Securitatea și Sănătatea în Muncă), dar și evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu este obligatorie masca.

Persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate (șefii de structură) au responsabilitatea de a efectua triajul observațional al angajaților din subordinea directă.

Pentru alte persoane decât personalul angajat:

(1)  Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

(2)  În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

(3)  Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

(4)  Triajul epidemiologic constă în:

a)    măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

b)    observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c)    dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

d)    dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;

e)    dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.

27 comentarii

  1. bacteriolog Răspunde

    Masca ar trebui purtat in cat mai multe locuri , chiar si afara virusul se poate transmite de la unul la altul daca nu au masti ,sunt curenti de aer , vant care duce la distanta apreciabila virusul.La slovaci e obligatorie si afara ,se poate da jos numai daca in jurul persoanei nu este nimeni la mai putin de 5metrii, si la ei este rata mica de infectare.
    Exceptiile au sa creeze probleme…..
    Si degeaba masca si distanta cand la servici toti se duc la WC…….Acolo ar trebui puse lampi dezinfectante cu UV-C care ard tot timpul mai putin cand intra cineva = senzor .( este daunator pt ochi ,piele )
    Multe masti trag aer fals pe la nas , alea sunt bune care au sarma si se poate modela sa inchida cat mai bine .

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      În momentul în care te numești bacteriolog este clar că atâta pricepere ai asupra fenomenului cât asupra agriculturii, fotbalului, a politicii șamd. Intenționat nu scriu aici unde este buba. Este o diferență foarte mare și tocmai în asta constă greutatea combaterii. Te las să rumegi. Diferența dintre părerologul @bacteriolog și mai-marii din guvern care dau cu părerea zilnic este că tu scrii așa la plictiseală din fotoliu. În schimb ordonanțele militare neconstituționale produc efecte, unele nefaste.
      Igiena mâinii este mult mai importantă decât masca. Sau în comerț cel care manipulează marfa nu umblă cu banii nu spală pe jos. Dar văd că asta nu deranjează pe nimeni. Purtarea măștii trebuia să fie obligatorie din start. Acum e aiurea.

  2. Moar Tea Răspunde

    Esti un prost. Da de ce sunt ordonantele militare neconstitutionale? Pentru ca spun pzd-istii sau prostalaii ca tine?… Da este adevarat ca spalatul pe maini este cea mai buna metoda, ca asa ne-au invatat parintii, dar asta nu exclude varianta doi, purtatul mastii in anumite situatii iesite din comun…Am mai auzit parerea asta, adica trebuia din start sa se poarte mastile. Aici, cei care sustineti aceasta idee aveti o fractura logica. Adica trebuiau purtate mastile atunci cand ai stat in casa, in STAREA DE URGENTA, nu acuma cand este STAREA DE ALERTA, cand toata lumea zburda pe strazi. Ca si cum as zice, ca de ce ii pui botnita cainelui tau cand iesi cu el in oras. Nu are niciun rost daca nu l-ai tinut cu botnita si acasa. Arunci vorbe, asa ca sa te afli in treaba, din fotoliu, vorba ta…

  3. Altu Răspunde

    Mâncați măști pe pâine dacă vă plac așa mult. Bine că înapoiații ăia de suedezi și danezi trăiesc și fără măști. Purtați botniță pt virusul nălucă, că așa vrea Arahat ,Muianis și Lucovid.

  4. Moar Tea Răspunde

    Macar ala de sus este un bacteirolog. Ca nu degeaba si-a pus pseudonimul. Are ceva scoala, sau? Tu nu esti in stare sa deosebesti parameciul de amiba sau boul de taur, da iti dai cu parerea pe aici… din fotoliu(vorba ta) , ca ma gandesc ca nu stai pe acoperis… Stau asa si ma minunez cat de mare-i gradina Domnului… Pe cate unu’ nu-l salveaza nici Dr. Öetker…

  5. Moar Tea Răspunde

    Bacteriolog, scuze, rectific, tastatura si viteza..

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      Virusul NU este bacterie! De aceea. Cine se dă specialist nu face asemenea greșeală. Tu nu știi că ai chiulit în generală la ora de biologie. Bagă căutare la sfântul goagăl. Succes.

  6. Moar Tea Răspunde

    Suedezii au peste 3 000 de morti la 10 milioane de locuitori. Asa ca modelul suedez este un fiasco. La fel si cel englezesc care a sustinut autoimunizarea. Acuma alearga pentru primul loc in lume, dupa americani.

    • Altu Răspunde

      Și ce 3000 in 3 luni, fără restricții e mult? Dar 50000 morți anual de cancer în România ,nu e mult? Dacă era așa mortală coroana asta, belarușii trebuiau să fie toți morți. E o boală că și cancerul sau boala cardiaca ,sau ce boală vrei tu. Ce atâta tam tam. De selecție naturală ați auzit? Care e mai puternic supraviețuiește,legea naturii.

      • Moar Tea Răspunde

        Te-am intrebat eu ceva de sănåtate mai puțå. Stai la rand daca vrei sa te altoiesc căcăreaza…

      • Moar Tea Răspunde

        Tu si INTELIGENTULE cati morti sunt in Bielarus. Poate ti-a zis Lukasenko nimicule.

        • Altu Răspunde

          @Moarte ,sunt 179 morți în Belarus, și sunt întreceri sportive cu spectatori. Dar nu e adevărat,e adevărat ce zice Cercel,Arahat, Ragila,ei sunt miezul

          • Moar Tea

            Nu ma prostovane, ii adevarat ce spune Lukasenko, caca-mas pe tine de primitiv.

  7. Moar Tea Răspunde

    unu-Altu nu inteleg ca trebuie sa poarte masca din respect pentru ceilalti, din bun simt. unu-Altu se cred desteptii Planetei, Buricu’ Pamantului… noi? Adica noi restu’ suntem prostovanii. Noroc ca exista unu-Altu, fara ei OMENIREA s-ar prabusi. Fiecare natiune isi are prostanacii ei, inevitabil.

    • altu Răspunde

      După principiile voastre ar trebui să stăm numai în casă. Se moare in accidente,la locul de muncă , în Africa milioane mor de foame,de malarie,se moare în incendii, inundații, infarct,etc . Atunci să nu mai facem nimic că murim. Pt un om ,distrugem 100. Câți au rămas șomeri, foametea se extinde în lume, bolnavi de alte boli lăsați de izbeliște. Și pt ce, că a murit 0,000000001 la sută din populația planetei. Voi sunteți cu capul. Ciuma a fost pandemie că a omorât jumătate din populația Europei,nu Covrigu ăsta.

      • Moar Tea Răspunde

        Sa-ti moara cineva drag(nu este un blestem) sa te vad cat de destept esti. Comparatie de cacat. Compari Mere cu Pere. Daca esti inteligent intelegi, daca nu totuna-i… Apropo, nu ma mai deranja, ca eu nu te-am abordat.

        • Altu Răspunde

          @moarte, mi-a murit ,stai liniștit. Din cauza doctorilor și a sistemului. Eu nu am avut chef să am o disputa cu tine ,tu ai luat-o personal. Eu vreau să trăiesc ca înainte fără mască și restricții,pe răspunderea mea. Paranoicii să stea în casă, oricum le place ,in casă.

          • Moar Tea

            Tu esti Suveran Altu, nu ai legi, nu ai responsabilitati, ai numai drepturi. Intr-un cuvant NU EXISTI. Traieste tu in bula ta si nu mai face valuri pe aici. Mai exista si oameni normali. Eu asa cred.

          • .........

            In schimb eu am doar legi, doar responsabilitati iar in ce priveste drepturile mele m-am debarasat urgent de ele. Oricum nu le foloseam! Abia astept campania electorala ca sa vina in ograda la baiatu’ punga cu oloi sau ce mai dau. Apoi stampula tot ar pune careva in locul meu din comisie! Mama ce analfabet sunt!

  8. Altu Răspunde

    @Moarte ,eu ar trebui să o altoiesc pe mata că a făcut un idiot ca tine

  9. Moar Tea Răspunde

    Poti sa mergi, poate te fooote in cur prostanacule.

    • Altu Răspunde

      La ce limbaj ai, sunt prost eu că ți-am dat atenție. Au redeschis la psihiatrie,te poți trata. Dacă nu îți permiți ,din puținul meu te ajut.

      • Moar Tea Răspunde

        Tu ai prea putin ca sa ma poti ajuta. Nu vorbesc de bani. In general eu respect OAMENII…hai,Noapte buna…

  10. covid 19 Răspunde

    @Moar Tea, mersi pt. că i-ai pus la punct. Dar nu fi sigur! Pt. Altul et. Co. este mai periculos un incendiu la o căpiţă de fân de pe mirişte decât un chibrit aprins în benzinărie. De ce? Pentru că flacăra căpiţei este mai mare iar benzinăria n-a luat foc. Ce-i aşa de greu? Ei nu înţeleg ce nu văd, în loc să lucreze ceva se tot plâng ca babele şi au pretenţii că ei sunt deştepţi iar restul proşti.

    • Covid-20 Răspunde

      Vaccin ioc și probabil până-n toamnă noi oricum nu pupăm așa ceva. Prima dată nemțălăii, amerlocii și restul. Apoi vine covid-20 100%! Ce o să faci? Te ascunzi în gaură lângă șoricel alte 3-4 luni?

      • covid 19 Răspunde

        Va fi optiunea guvernului de a sufoca spitalele si, inevitabil, de a intrerupe ulterior majoritatea activitatilor sau de a intrerupe activitatile (partial) si a institui stare de urgenta si a salva vieti. Este o iluzie ca vom scapa ieftin fara masuri drastice.

        • Covid-20 Răspunde

          Te rog frumos recitește cum a descoperit Robert Koch vaccinul împotriva TBC. Fii sigur că nu a #statacasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.