Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

REACȚIE. Protopopul ortodox de Oaș, mesaj dur către Raed Arafat!

Marcel Malanca, protopopul ortodox de Oaș, i-a transmis un mesaj dur medicului Raed Arafat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

El spune că Arafat nu are autoritatea necesară de a se pronunța privind deschiderea sau închiderea bisericii.

Redăm integral mesajul preotului Marcel Malanca:

Cei 5 de NU !!!

1. NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicați românilor modalitatea în care trebuie să-și organizeze viața duhovnicească, cum întrețineți această angoasă și vădită nemulțumire care există în sufletul milioanelor de creștini, ajunși deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiți soluții, NU interdicții!

2. NU! d-le Arafat, nu aveți autoritatea necesară (NU ați avut-o nici până acum) să vă mai pronunțați privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a ”încuia”. Până acum și până la sfârșitul veacurilor ”cheile” sunt păstrate de sacerdoți (“ qui habet aures audiendi, audiat”) NU-L ispitiți pe Dumnezeu!

3. NU! d-le Arafat, NU pot și NU cred că e corect să vă adresați creștinilor privind viața liturgică și spirituală. Aveți cu totul altă funcție, altă calitate, aveți alte atribuții, alte sarcini. NU vă preocupați, creștinii au păstorul lor care poate și știe cum să le vorbească și cum să-i liniștească, pentru că aceștia ”cunosc glasul” păstorului, ”după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.”

4. NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea și profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima și aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiți alte formule și alte variante să dați explicații poporului privind interdicțiile. Vă pot da un sfat: folosiți un abecedar de psihologie pozitivă. Știu că și eu am abuzat de NU în acest articol, dar voiam să vedeți cum sună și cum vibrează până și ultima coardă sensibilă, deja dezacordată, din suflet și din conștiință, după un NU rostit de mii de ori, în răstimpul celor două luni, în fața milioanelor care v-au ascultat. Poate de acum NU vor mai auzi.

5. NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toți să aibă răbdare, să aibă credință, să aibă discernământ. Să NU audă toate inepțiile injectate de canalele de dezinformare. Pentru că informații am primit cu butoiul. NU ne-au făcut mai buni, din păcate, nici mai inteligenți, nici mai sănătoși (mintal). Asta deoarece puterea NU este în mâna celui care are informații, ci a celui care are claritate și le poate discerne (Harrari).
*
P.S.1: Spuneați că biserica ”reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.

Păi… am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg și la saloanele de întreținere, în magazinele burdușite de clienți sau cu autobuzul? Hm…?!
NU trebuie să explicați.

P.S.2: NU aștept răspuns.
P.S.3: Să avem răbdare! DA…

*
Pr. Marcel M.

19 comentarii

  1. cârcotaş Răspunde

    Pe Arafat nu-l interesează religia lui darămite a altora! Problema nu e aceasta! Problema e că, din câte am urmărit pe ştirile oficiale sau credibile sunt multe necunoscute despre acest virus iar distanţarea pare cea mai acceptată măsură de precauţie. Cine să marşeze pe acest aspect? Preoţii? Au cam dovedit că nu le pasă din apeluri la credincioşi, din folosirea linguriţei unice, din tot felul de ,,ţâfne” de autobăgare în seamă. Până la urmă autorităţile sanitare au îndrituirea de a emite soluţii la această problemă. Nu calific atacul acesta la o persoană care are credibilitate cât biserica în rândul românilor. Întreb doar: ÎPSS Pimen se simte bine? A primit îngrijiri corespunzătoare, ca fiecare român afectat? Doamne ajută!

  2. ... Răspunde

    Omul este un “animal social” prin definiție. Să promovezi așa-numita distanțare socială ca și soluție salvatoare este ceva asemănător ca și cum ai promova la tigrii dieta vegetariană. Oricum e undeva pe aproape. De aici și aceste tentative până la urmă umane de a scăpa dintre aceste “îngrădiri temporare”.

  3. cazma Răspunde

    Intreb pentru un prieten. In Biblie scrie ca autoritatile sunt lasate de Dumnezeu ?

    • ,, Răspunde

      Spune-i prietenului că da. ,,Dă-i cezarului ce-i al cezarului” îţi spune ceva?

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Amu, de ma uit mai bine la selfie-ul ninjalaului, ma macina o nedumerire. Tehnicasistu, ala cu autostrada oasului, e in insolventa in ochii autoritatilor lumesti, dar are bani sa caruteze popimea la Bucuresti si retur, pt ceva flacari import Israel?

      • Catalin Răspunde

        Articolul si protestul sunt gresite din start. De ce? Raspuns: Simplu, pentru ca deciziile si hotararile nu le ia Arafat.

        Arafat propune, guvernul decide. Iar Arafat nu propune de capul sau. El e exponentul lumii medicale si Smurdului, 112, etc de sub el. La randul lui Arafat ca si ministrul sanatatii sunt consiliati de lumea medicala si specialistii din spitale. Tot acest articol patetic si nedrept pentru Arafat arata ca de multe ori cei ce se dau lideri spirituali nu inteleg sistemul pe care il critica si nici pe exponentii lui. De cand un lider spiritual poate si are voie sa se bage peste un om de sttinta. Stiinta face lucruri concrete, e determinista are rezultate sigure! Daca acrst lider spirotual e atat de tare spiritual de ce nu face o rugaciune, o slujba sau o strigare sa piara tot covid19 intr-o zi din Romania iar Raed Arafat sa apara de caraghios si fata obiect al hotararilor. Pana una alta eu vad ca lumea medicala se lupta sa salveze populatia de la moarte si lumea cultelor bisericesti e nemultumita ca nu mai fac bani din servicii religioase. Asta se vede cu ochiul liber. Si ca nici nu vor binele oamenilor indemnaindu-i la nesupunere si zadarnicia combaterii bolilor. Uite provocare la lideri si conducatori bisericesti: Faceri voi o slujba, o vraja, o rugaciune sa piara covid19 din Romania si toata lumea bolnava sa se vindece pe loc! Iar daca nu puteti, atunci mai lasati-o in pace de diversiune, satanism si uneltire si lasati lumea medicala sa lucreze si populatia sa se protejeze si mai terminati cu tampeniile! Corect??? Hai faceti vraji daca sunteti tari si distrugeti covidul! Caci vad ca va crederi destepti si Dumnezei!

  4. Vulpea bi-polara Răspunde

    Da se pare ca lo ars ma jeb, adica la cutia milei perioada asta pe popa asta isteric. Va dati seama cum spumega la bot de pica epidemia asta pe perioada mersului cu crucea? Ca grosu lo incasat pe anu asta, deci ar trebui sa poata trai din osanza pana la anu. Pe el doare undeva de p-limea platitoare de jertfe, doar sa intra casu.

  5. Mihai Răspunde

    D-le Malancea, m-ai indignat că nu-ți pasă de sănătatea creștinilor. Ai salariu de la stat ce mai vrei? Genocid? Drăcușorii cu care scrii acele rânduri, arată că, deocamdată, nu ai un membru de familie, un prieten sau cunoscut, căruia să-i simți amarnic lipsa, dispărut acum pentru totdeauna. Chiar nu crezi că se moare? Du-te la un serviciu și muncește ca orice creștin care își câștigă existența ”cu sudoarea frunții”, nu de pe spatele ”văduvei” ca tine, ca voi, care strigați deschiderea bisericilor. Dumnezeu este în suflet. Așteptăm să treacă și asta cum au trecut atâtea dezastre. Ai salariu să te rogi. Roagă-te!

    • Padi Răspunde

      Bai Mihai, daca tu nu vezi ca sanatatea provine din interiorul tau, taci draq din gura. Tot ce-au facut astia a fost doar sa ne imbolnaveasca, nu sa ne insanatoseasca. Tu crezi vreun pic ca astia ne vor binele si au grija de sanatatea noastra? Esti naiv, sau pro*t de-a binelea. Nu vezi ca tot ce-au facut e impotriva poporului si doar pentru ei, sa poata fura cat mai mult? Se pare ca nu vezi! Dormi in continuare ignorantule! Mars! Ca m-am saturat de dobitoci!

  6. Vladut Răspunde

    Simpaticilor, văd că răutatea nu dispare cu Covit 19, dacă ar dispărea nu multi am rămâne. Dacă citeati cu atenție ați fi observat ca preotul nu neagă existența virusului sau a bolii, doar ca autoritatile interzic creștinilor să meargă la biserica, pe când la piata,la supermarket, la,, … oriunde” se poate chiar în numar destul de mare, numai acolo nu. Este greu să pierzi pe cineva oricand nu numai în asemenea condiții. Din cate stiu preotul pe lângă vocație este și meserie, asa ca cei ce credeti ca popa nu lucrează vă înșelați. Îl văd pe al nostru ca aleargă pe la credincioșii sai în orice condiții de vreme, în orice zi, fie ea și libera, … hai simpaticilor tratati-va de răutate ca nu vă ajută la nimic și poate : calu moare de drum lung, iar prostul de grija altuia. Vindecare grabnică.

    • De ce sinteti carcotasi? Răspunde

      Uitati-va !!! 60 enoriasi depistati covid pozitiv, 4 in terapie intensiva….

  7. Cineva Răspunde

    Sa va fie rusine! Cate vieti a salvat Arafat? Dar preotii ortodocsi? Rusine! Nu mai sunati la Smurd! Sunati la biserica ortodoxa in caz de urgenta!

    • Bubu Răspunde

      Bine punctat! Bravo!

      • Elena Răspunde

        Sa si vada treaba lui ,ca nu i ortodox ,daca l am primit in sanul nostru nu trebuie sa ne de a el sfaturi ce trebuie sa facem ,avem destui cine ne da sfaturi ,Da? Sa si vada de treaba lui ,sa se duca la el acolo sa dea sfaturi câte vrea ,el e de alta naționalitate si pt.noi e nul.da?.

      • Vulpea bi-polara Răspunde

        Nu pot sa cred ca noi stam sa discutam toate bazaconiile pe care le scoate pe nas fomistu asta de bani. O amusinat dobitocu ca oricum se da liber la jefuit vaduve si creduli, si acu se da cocos, ca sa poata zice prostimea din turma ca el l-a speriat pe pagan. Bravo inca o data popule. Sper sa binemeriti cinstea de a sta in dreapta lui pIMEN.

  8. S Răspunde

    Săracu Arafat!Au incercat să-l elimine Băsescu cu ceata lui,apoi Johannis cu ai lui cretini!Din fericire nu au reusit!Dar stati linistiti că-l fugărim de aici noi ortodoxii cu tâmpenii care mai puteau astepta doua săptămâni !!!Si mai e o chestiune dr.Arafat-pe lângă stimă!Cu aiuritii din guvernul Loicisică,ati izolat vârstnicii in casă fată de societate,familii si putinele tabieturi care le-au mai rămas.De ce?Să nu vă imbolnăvească, fiind categorie mai fragilă!Dar vă intreb:de ce nu stati voi tinerii sau mai putin tinerii inchisi in casă?Oricum stăpânii vostri v-au dat afară din serviciu.Voi ce căutati pe corso?

  9. [email protected] Răspunde

    De ce îl faceți pe Arafat țap ispășitor? Nu. El poate avea o părere și face propuneri, hotărârea o iau alții. Oare nu sant tocmai cei care se tem de popularitatea lui Arafat? Și în plus, sant creștin ortodox și merg la biserica., dar nu în condițiile actuale. Trebuie sa fii inconștient sa te expui, cu toată familia, riscului care e real. Și la urma urmei, strict din punct de vedere medical, de ce sa nu deschidem și restaurantele, cinematografele, teatrele, spectacolele de opera, meciuri sportive?. Sa fim serioși, lăsați-l pe Arafat în pace, de zeci de ani lucrează pentru sănătatea acestui popor, și nu are Șapte case.

  10. cârcotaş Răspunde

    Săptămâni de-a rândul vor fi predici în biserici despre ,,anticristul” Arafat care a atacat religia creştină, el, arabul care ar trebui să fie recunoscător că a fost primit în ţară bla, bla, bla…Din comentariile de pe pagina de Facebook a părintelui vezi starea de spirit şi mentalitatea enoriaşilor secătuiţi de nevoia de apartenenţă şi protecţie. Arată aceste lucruri prin comentarii veninoase, necreştine şi xenofobe. Extrem de puţini pot discerne între realitate şi manipulare. Ei bine, canalizarea aceasta de ură dă soliditate şi ataşament credincioşilor şi sentimentul confortabil de apartenenţă la un grup care simte la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.