Dacă în sezonul de iarnă ne-am confruntat cu un număr mare de incendii izbucnite din cauza folosirii necorespunzătoare a instalațiilor de încălzire, în ultima perioadă, s-a constatat o creștere a numărului de incendii izbucnite la apartamente și case de locuit.
Aceste incendii sunt cauzate de folosirea defectuoasă a instalației electrice, neglijența la folosirea aparaturii electrocasnice de gătit, aprinderea lumânărilor în zonele predispuse riscului de propagare/extindere a flăcării, fumatul în apropierea obiectelor/materialelor ușor inflamabile.
Incendiul odată ce a izbucnit se extinde foarte repede și este înspăimântător prin evoluția, consecințele și prin pagubele sale.
Pentru a limita riscul producerii unui incendiu în locuința dumneavoastră, pompierii recomandă respectarea următoarelor măsuri:
🔥 Nu lasați mâncarea pe foc nesupravegheată, acordați atenție la modul de poziționare a vaselor și a ustensilelor pentru gătit pe aragaz;
🔥Nu păstrați în bucătarie alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul;
🔥În cazul în care a luat foc conținutul dintr-o tigaie, acoperiți-o cu un capac sau puneți un prosop ud peste aceasta, nu o aruncați pe jos, nu turnați apă în ea;
🔥Nu lasați prosoape sau haine în apropierea mașinilor de gătit;
🔥Nu utilizați la aparatele electrice cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau cu ștecherul defect;
🔥Nu folosiți apa pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutați. Dacă nu dispuneți de un stingător cu pulbere, deconectați aparatul de la rețeaua de alimentare cu energie electrică și utilizați metoda înăbușirii flăcărilor cu materiale care să impiedice alimentarea cu oxigen;
🔥Evitați să lăsați aparatele electrice sub tensiune dacă nu le folosiți;
🔥Nu lăsați copiii nesupravegheați în bucătărie sau în situația de a manipula singuri aparatură sau echipamente electrice.
Sursa: ISU Satu Mare