Ultima actualizare: azi, 11:44

Locale

Sprijin! Rucsac cu produse de urgență pentru femeile agresate ce își părăsesc domiciliul

În contextul pandemiei, femeile victime ale violenței domestice sunt unul din grupurile cele mai vulnerabile. Izolarea alături de agresor, problemele socio-economice derivate dintr-o situație globală instabilă dar și tot mai puținele conexiuni sociale ce pot oferi sprijin victimelor pentru ieșirea din situațiile de violență, sunt factori ce îngreunează foarte mult soarta acestor femei. Statistic vorbind, numărul cazurilor de violență domestică raportate autorităților  tinde să crească în perioada pe care o traversăm iar accesul la servicii este tot mai dificil prin suspendarea activității unor ONG-uri și închiderea de adăposturi de urgență.

GRupul de suport pentru femei ABuzate GR.AB. Satu Mare vine în sprijinul femeilor victime ale violenței de orice fel. În contextul actual generat de răspândirea coronavirusului SARS COV-2, GR.AB. a inițiat și câștigat un proiect finanțat de programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, în sesiunea din aprilie 2020, dedicată ONG-urilor și grupurilor de inițiativă ce vin în sprijinul categoriilor vulnerabile.

Prin proiectul ,,Restart pentru o nouă viață” femeile din Satu Mare, dar și femei din alte zone, vorbitoare de limba română, vor putea beneficia de servicii de consiliere online/telefonică, consiliere de grup (grup terapeutic online) și de informare asupra fenomenului violenței asupra femeii prin crearea  site-ului www.grabsuport.ro.

Totodată victimele aflate în situații critice, nevoite să își părăsească locuința, vor putea avea acces la un rucsac  de urgență, conținând produse de primă necesitate (produse de igienă personală, papuci, lenjerie intimă, batoane proteice, apă etc.). Din bugetul proiectului echipa GR.AB. Satu Mare va achiziționa produsele necesare pentru 20 de astfel de rucsaci de urgență, aceștia urmând a fi distribuiți în cursul lunii mai  în Satu Mare, Carei și Negrești Oaș, la sediile de poliție, spitalele din cele 3 orașe precum și în farmaciile partenere. Lista completă a punctelor de distribuție a kiturilor de urgență va putea fi consultată pe site-ul www.grabsuport.ro.

O parte din rucsacii de urgență au fost distribuiți miercuri, 13 mai 2020, spre principalii parteneri din proiect, IPJ Satu Mare și DGASPC Satu Mare, care la rândul lor au identificat prima femeie care a beneficiat de acest ajutor, o tânără cu 5 copii din mediul rural.

Toate serviciile oferite de GR.AB. Satu Mare sunt gratuite și implică munca unor specialiști (psihologi, psihoterapeuți, sociologi, medici, instructori de arte marțiale) voluntari în acest proiect.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.