Ultima actualizare: ieri, 21:59

Naţionale

Ministrul Sănătății: Dacă vor fi 10.000 de cazuri de infectări în 3-4 zile, se impune starea de urgență

Starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de zece mii de cazuri de noi infectări cu noul coronavirus într-un interval de 3-4 zile, la nivelul întregii țări, a atras atenția ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că România nu a depășit încă primul val al pandemiei de coronavirus și că, în prezent, „asistăm la a doua cocoașă a primului val”, după ce pe teritoriul țării au fost înregistrate peste 600 de noi cazuri.

„Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Oficialul a precizat că nerespectarea regulilor de distanțare fizică duce la o transmitere comunitară accentuată a COVID-19.

Sursa: Digi24

41 comentarii

  1. bla Răspunde

    Da da…. au fost 600 cazuri la peste 15 mii de teste…. manipulare! Ia uitati-va in aprilie s-au facut sub 4000 teste si au fost aproape 600 cazuri….. Raed Arafat ar trebui “exportat” din tzara!

  2. Haoleoo Maica Răspunde

    bla bla bla
    Și daca il exportam pe Arafat , scapam de covid…..așa gandești tu …bla bla….

    • ... Răspunde

      Nu, dar numai el știe cum și ce adună pe acolo. Sincer. Am mari dubii în legătură cu cifrele publicate. Acum o să vezi că după ce legea carantinei a trecut prin Parlament, adică au bătut palma, încetuc-încetuc va scădea și numărul celor bolnavi. Cifra reală e undeva la 4% din totalul testaților iar cei coronapozitivi cu anticorpi sunt cam 10% din populație.

    • bla Răspunde

      Haoleoo Maica eu nu ziceam ca scapam de covid daca il exportam pe Arafat. Dar e minciuna sa zici ca avem numar record. Calculeaza si tu: Daca in aprilie erau 600 cazuri la 4000 teste, la 15 mii teste cate cazuri ar fi fost? deci nu avem numar record de imbolnaviri. Deci Arafat exportat!

  3. Satmarean Răspunde

    Decat sa ne tot dam cu parerea si sa ne credem asa destepti nu mai bine ne spalam mai des pe maini, sa pastram distantierea fizica si atunci când intram indiferent unde sa purtam masca? Totodata ar fi indicat ca nici un patron sau angajat sa nu lase in inerior nici o persoane fara masca pt ca in caz de escaladare a cazurilor de imbolnavire vor fi primii afectati si iar vom plange. Daca am fi mai responsabili ar fi tare bine

    • ... Răspunde

      De acord. Dar mulți poartă aceeași mască de o lună. Ai văzut tu munte de măști aruncate pe la tomberoane. Pentru că ar trebui. La o populație a orașului de 100000 de locuitori, scăzând numărul copiilor tot sunt vreo 75000 x 3 măști pe puțin zilnic. Asta de ce nu verifică nimeni? Pentru că rahatul ăla de mască după atâta amar de vreme nu mai e bun la nimic. Chiar îți poate face rău mai ales acum vara.

      • Mască Răspunde

        Ai dreptate,nici eu nu am cumpărat nici o mască. Am primit cadou 2,una o țin în mașină,una în portmoneu. Le folosesc când intru în magazin . Regulamentar ar trebui minim 4 pe zi. De unde bani după tăierile de salarii din privat. Nu îmi permit să dau zilnic 20 Ron pentru mască.

        • ... Răspunde

          Da, dar așa porți degeaba numai de formă. Aici e buba mare. E total aiurea când văd vreo babă care tremurând de frică se uită în magazinul ei preferat să vadă dacă nu sunt prea mulți înăuntru sau dacă nu stă covidul sub tejghea pitit apoi scoate din fundul poșetei o mască jegoasă. Boală curată! Dar cui să explici!

          • Mască

            @…,nu prea mi-e frică de virusul asta. Pot muri și de alte boli , accident,etc. Plus că nu cred în eficacitatea măștii. Hai să fim serioși, sunt măști făcute din toate cârpele,alea te protejează. Citește ce scrie pe cutia de la măști,Nu Protejează de Covid. Atunci?

          • covid 19

            @Mască, O mască este sub 2 lei şi poţi să speli de 2-3 ori. Masca este pentru a proteja mediul de eventuala infecţie pe care ai avea-o. Nimeni nu poate spune cât te protejează, oricum mai mult decât dacă n-o porţi. Eu o port în magazine, în lift şi când vorbesc din apropiere cu o persoană străină familiei (căreia îi cer să-şi pună masca altfel, la revedere). Sunt de acord că nu poţi purta toată ziua mască, îţi oboseşte plămânii, dar în anumite situaţii e obligatorie, măcar să nu-ţi scuipi interlocutorul. În rest, distanţare (asta nu e grea) şi evitarea spaţiilor închise şi aglomerate şi o rugăciune seara.

  4. Altu Răspunde

    Medicii patologi din Elveția, Franța, Germania, Italia, Spania reuniţi în cadrul unui seminar al Asociației Europene de Patologie, au ajuns la concluzia că nimeni nu a murit de coronavirus

    În opinia patologilor, pentru a susține că o persoană a murit din cauza COVID-19, este necesar să se stabilească o reacție inflamatorie care a dus la moarte fără alte boli incompatibile cu viața. Până acum, nu au existat astfel de cazuri, scrie bpa-pathology.com.

    Medicii patologi susțin că nu există semne patomorfologice specifice ale leziunilor coronavirusului pe țesuturile umane. Asta înseamnă că nu există nicio diferență în autopsie între o persoană care a murit de coronavirus și una care a murit în urma unei infecții virale sezoniere.

    Organizația Mondială a Sănătății a făcut greșeala când a declarat o pandemie, întrucât nu a existat. La indicațiile OMS, în Bulgaria au fost făcute doar trei autopsii, lucru pe care patologii îl consideră greșit.

    „Când avem o imagine nouă cauzată de un virus nou, logica este să facem autopsii tuturor pentru a aduna informații maxime despre noua boală. Acest comportament al OMS poate fi definit drept criminal”, susțin aceștia.

    Patologii spun că pacienții care suferă de alte boli au avut de suferit pentru că resursele sistemului de sănătate au fost direcționate către cazurile de coronavirus.

    „Pacienții sunt speriați și nu solicită ajutor medical, multe cazuri rămân nediagnosticate. Aceasta înseamnă că, dacă a existat cancer in situ (în stadiul inițial) după două luni, este posibil să fi devenit invaziv și să treacă la etapa următoare. Acest lucru va crea mai multe probleme de sănătate decât coronavirus”

    • covid 19 Răspunde

      @Altu, Medici din cele patru zări au spus că NICIUNUL din cei peste 500 000 de morţi la nivel mondial nu a murit de covid 19? Unde ai citit ştirea? Dacă au zis ăia că ,,NICIUNUL” nu mai sta în casă (am înţeles că nu mergi încă la lucru, ai postat dimineaţă) ieşi la Mall.

      • Altu Răspunde

        @covid, știu că nu găsești articolul,tot ce nu susține Covid este interzis marginalizat. Se merge pe principiul ești cu noi sau contra, în Italia au închis o televiziune pt că aveau opinii diferite. Eu m-aș bucura să fie treaba cu virusul pe bune,pt că cei care supraviețuiesc vor avea o viață să zicem normală,dar dacă noi conspirationistii vom avea dreptate va fi jale pt toți. La mall nu am fost nici înainte , și nu merg nici acum. Nu mă pasionează,merg la grădina sau pescuit. Acolo nu e Covid😁

        • Bosonul Higgs Răspunde

          Altu,apropo de conspiratii, clar tu nu o sa mori de Covid 19, tu o sa mori sigur de tehnologia 5G. Si daca Bill Gates nu reuseste sa te omoare cu vaccinul sponzorizat de el, este 100% garantat ca o sa mori cu windows-ul legat de gat. Cel putin generatia ta nu are alternativa. Apropo de conspiratii, vrajitorii si alte bazaconii. Cand s-a introdus tramvaiul pentru prima oara, pe vremea trasurilor, nu stiu unde sigur, dar am citit curiozitatea mai demult cand am fost tanar, erau ziare care titrau mare, pe prima pagina, avertismente cum ca daca omul va sta intr-un vehicul care depaseste 15 km/h i se vor sparge venele si sangele le va tasnii pe nas si pe urechi. Cam asa a evoluat omenirea in nici 100 de ani. Ca tehnologie foarte mult, surprinzator de mult, ca si evolutie a speciei aproape 0 (ZERO)
          PS
          Si mie imi place pescuitul. Intotdeauna eliberez pestii, incerc sa le produc cat mai putina suferinta.

        • covid 19 Răspunde

          @Altu, Prietene, eu sunt tolerant la orice părere care are un dram de argumente şi verosimilitate.Ţi-am văzut recent prietenul Bolsonaro, cu mască, spăşit, spăşit, spăsit…Dar este târziu, Cu părerile sale şi-a ucis câteva zeci de mii de concetăţeni. După cum vezi(sau nu vezi?) tot globul pământesc e focalizat pe aceiaşi problemă. Mai sunt şi printre ei conspiraţionişti cu misiunea de a da vina pe alte state dar nu-s coronasceptici. Cine este de cealaltă parte? Tu cu ,,trei puncte” în Satu Mare, Cataramă la Bucale…, mai zi şi tu. Problema cu opinia diferită în presă este aşa: dacă nu eşti vizibil susţinând adevărul, susţine o minciună altfel mori ca gazetar. Numai că în probleme de sănătate publică, care este o problemă de stat, nu încap mofturi de democraţie prost înţeleasă.

          • Altu

            @covid 19, lasă tu cu Bolsonaro,nu moare el. Toți care sunt contra sunt puși cu botul pe labe. Așa au făcut și cu premierul Angliei. Jocurile sunt în spate, ăștia din fața sunt executanți,ca sasul nostru. Boris săracul era pe moarte și după 3 zile râdea la tv. Și Marcel Pavel a înviat din morți. Numai prostimea moare, oamenii importanți nu. Dar nu are rost ,fiecare crede ce vrea,ca și la religie sau politica.

  5. Satmarean Răspunde

    Nici eu nu o schimb zilnic pt ca nu e nevoie. Pt cateva minute purtata cand intru undeva nu e cazul, dar daca stau mai mai mult timp cu ea o schimb ,asta pt binele meu. Acum o masca e 0,8-1 leu . Nu cred ca e un capat de tara.La parinti ( pensionari)daca le cumparam o cutie la cat merg ei le ajunge o luna sigur. Sunt sigur ca multi cu o sit precara daca ar reduce de la tigari,alcool ar avea si de masti . Totul e sa vrem,dar si sa gasim motive putem. Problema e ca atunci cand se va trage linie toti vom suferi.

  6. ... Răspunde

    Știu @Mască și eu. De aceea tot scriu ce scriu aici în ultima vreme. Dar masca jegoasă cu flegma pe ea de 3 săptămâni semifosilizată biztoș nu face bine la sănătate sau cel puțin la căile respiratorii superioare. Dar #poartămască toată ziua.😱😱😱
    E plin aici și la TV cu fel de fel de părerologi care dau cu esplicații toată ziua. Apoi să vezi ce mai nalte acest lucru! Ca și cazul cretinilor de americani care s-au dezinfectat pe interior cu soluție dezinfectantă apoi au murit. E ceva în toată boala asta dar e prea umflată.
    Ca fapt divers. În oraș au fost tratați pacienți la spital încă din octombrie-noiembrie 2019 cu niște simptome foarte-foarte asemănătoare cu ce produce covidul. Din cunoștințele mele nu a murit niciunul. Problema e cu #staiacasaă pentru că din martie practic stăm. La anul nici bani de mască nu o să mai avem, de asta mi-e frică.
    PS. Înainte de a se lega careva de mine doar atât mai spun. Sunt farmacist pur sânge. De mai multe generații. Cei care sunt bolnavi și tușesc ar trebui să poarte masca. Restul nu prea. Dar cine sunt eu?

  7. Bosonul Higgs Răspunde

    Sa ai patrusprezece comentarii la un articol, dintre care zece sa dezbata “filozofia” mastii anti covid, culmea, in comentarii uriase, adevarate nuvele😊, adica hai sa vorbim despre marele nimic. Ok cine vrea sa moara n-are decat, dar sa nu ma traga dupa el. Adica sa fim bineintelesi: Libertatea ta se termina acolo unde incepe Libertatea mea. Adica TU NU PORTI MASCA CA SA NU TE IMBOLNAVESTI PE TINE. O PORTI CA SA NU MA IMBOLNAVESTI PE MINE. Simplu ca Buna ziua… Pentru cine are un dram de IQ.

    • Altu Răspunde

      @Bosonul,de ce nu porți dumneata strat dublu,triplu de mască, să nu te infectezi și lasa- ne pe noi proștii să ne infectăm. Sau mai sigur ,#stai în casă și ai să fii nemuritor. Simplu, ca bună seara,pt ăștia cu IQ fără limită.

      • covid 19 Răspunde

        @Altu, (Boson s-a culcat la ora asta, pare om serios) Atât doar: Acţiunile proştilor, chiar dacă aţi fi puţini, sunt deosebit de eficace. Degeaba poartă bosonul trei rânduri de măşti că tu dai covidu’ unui nevinovat care n-a auzit că te-ai declarat prost. No offence!

        • Altu Răspunde

          Apoi ,decât prost cu mască, mai bine prost fără. Oricum rezultatul e același.

          • Ratati

            Câți ratați in comentarii… Masca chirurgicala o porți pentru a nu infecta alte persoane din jurul tău.. masca aia nu te protejează pe tine.

            Și da, trebuie schimbată după 4 ore de purtare…

          • ...

            @Ratatu. Ai un 10 de la mine!
            Asta bagă de seamă @covid 19! Asta e ce nu pricepi! Dar tu știi mai bine decât specialiștii că doar auzi toată ziua la tembelizor. După 4 ore masca este fix zero! De fapt oricum la un virus de dimensiuni nanometruce cele textile făcute acasă deja din start sunt zero pentru că din start nu este materialul destul de dens, poți să pui câte straturi vrei până te sufoci! Asta ca să știi! Dar poartă mască! De măcar ai schimba zilnic ar fi bine. Părerolog la un pahar ce ești covidule 19! Dacă porți mască măcar schimbă-le pentru că altfel nu are efect. Acum o să spui că vreau să fac afaceri cu măști. Nu dragule! Le vând la prețul cu care vine, abia pun adaos comercial. Prețul vine practic de la producător. Am avut și mască cu 30 RON la bucată! Mai am în stoc. Vrei?

  8. Mască Răspunde

    Citesc și mă crucesc când văd ce zice @ bichonul higgs. Adică noi care nu vrem mască nu îi impunem nimic îi afectam libertatea,din partea noastră poate umbla și în p..a goală. In schimb el ne cere imperativ botniță. Deci,cine afectează libertatea unia,sau altuia. Dar după 5 luni de intoxicare tv ce pretenții să mai ai. Ai mâncat tot că peștii pe care i-ai prins. Diferența e că tu nu mai ai scăpare. Ești tra-la -la băiete.

  9. Altu Răspunde

    No, noapte bună băieți, m-am distrat destul pe ziua de azi. Continuăm de unde am rămas.

  10. ... Răspunde

    @Altu. Marcel Pavel a răcit de la aerul condiționat (fapt recunoscut) că tot intra și ieșea. Frig-cald-frig-cald. După câteva reprize răcești bocnă. Am pățit și eu. Nu te agita covidul ăsta guvid că ori e sănătos tun și habar nu are de sistem ori e cadru medical. Nu ai șanse. Nu știu de ce nu stă pitit la colț cu arma în mână ca să împuște dușmanul de clasă. Bineînțeles cu masca pe figură.
    În pandemia asta am omorât cu bună știință vreo 200000 de oameni bolnavi cronici care nu au avut acces la servicii de sănptate vitale plus am generat viitorii paranoici cu #staiacasă și #porți-sau-nu-porți-masca-vecine-sau-străinul-din-magazin. Urmează probabil denunțarea nenorociților către autorități ca pe vremea lui Stahanov. Aia cu chiaburii. Seamănă perfect, nu văd nimic nu.
    În toată tărășenia asta eu tot nu înțeleg de ce nu insistă autoritățile pe mănuși. Degeaba porți mască dacă la magazin folosești la comun coșurile de cumpărături. Cine știe câți s-au scărpinat în kuuur înainte sau șu-au șters flegma cu mâna?😱 Iar coșurile NU SUNT dezinfectate de nimeni! Vă recomand să mergeți cu mănuși la cumpărături. Asta serios. În schimb nimeni nu face campanie la #spală-te-zilnic-de-5/10 ori-pe-mână-cine-știe-cine-a-umblat-cu-lucrul-ăla-înainte. Și folosește săpunul!!!
    Repet, înainte de a se lega careva de mine sunt farmacist pur sânge. Nu văd în măsuri eficiența prevenției. Sunt jumătăți de măsuri, măsuri care sunt mai ușor de implementat. Cumperi o mască și gata. Dacă din start purtatul mănușilor și a măștii erau obligatorii terminam de mult cu covid. Asta cu condiția să nu primim acasă puhoiul de turiști românași (1,7 milioane de oameni!!! , cât toată populația regiunii NV aproape). Pe care brusc i-a apucat dragostea de țară. Deh, neavând locuință stabilă, fără loc de muncă, carte de muncă și asigurare de sănătate acolo???

  11. covid 19 Răspunde

    @…, Nu eşti de acord cu purtarea măştii acum când boala revine puternic dar crezi că trebuia impusă masca de la ,,început”. Care început? De la primul infectat 20mil de oameni să-şi pună masca? Sau de la primul caz din China? Milioanele de măşti cine să le fi aprovizionat? S-a început cu recomandări de conduită preventivă. Nu se impun mănuşile pt. că nu sunt practice, mai mult ar transmite boala. După ieşirea din magazin ori te dezinfectezi imediat ori după ce ajungi acasă te speli pe mâini. Tot dai cu ,,stai acasă”…odată pretindeai că ai studii de sociologie acum de farmacie iar eu mă irosesc dându-ţi răspunsuri la toate frământările tale de natură patologică.

    • ... Răspunde

      Așa e când omul învață! Am impresia ești doar un părerolog plătit. Da. Trebuia din martie cel puțin la starea de urgență să fie obligatorie purtarea măștii. Noi acum avem trei bucăți bolnavi într-un județ de peste 300000 de locuitori. De ce? Pentru că mișcarea prin județ este relativ mai slabă iar când a început coronavirusul s-au închis granițele și tranzitul s-a oprit. Plus că am fost relativ mai cuminți față de alte județe. Dacă toată lumea făcea ce trebuie acum pandemia era doar o amintire. Noi nu avem bolnavi pentru că nu avem de unde ne îmbolnăvi. Așa vă spitalul covid din Carei cu sute de laturi stă în 3 bolnavi iar ceilalți se uită cu jind la poarta spitalului. Îți spun sigur pentru chestia asta de refuz de tratament va fi groasă treaba. Mai ales dacă PNL pierde alegerile.
      Nu zic că nu e coronavirus dar se exagerează. Nu mă întreba de ce. Dacă ai avea nevoie de medic urgent și te-ar trimite acum la plimbare tu ce ai zice? Gândește-te că sunt trimiși cei cronici la medicii de familie. Ce știe medicul de familie la un pacient cardiac cu triplu stent montat? Și dacă pică lat pe căldurile astea?
      Am studii sociologice pentru că într-o vreme cochetam și cu sondaje de opinie și a fost recomandat să fac niște studii. Aș putea să-ți povestesc cum se fac și aceste sondaje. De exemplu un coleg a dat chestionarele cu opțiunile pentru alegeri generale și prezidențiale (încă erau cam împreună sau apropiate) în clasă la elevi de clasa a VII-a! Și apoi te miri ce iese! Aviz referendumul privind familia tradițională. Câți au zis că sigur vor merge! Vreo 70% parcă!

      • covid 19 Răspunde

        @… Sunt plătit de la locul meu de muncă şi nu postez în timpul lucrului. Părerea mea ca ,,părerolog” este că-ţi lipseşte logica şi consistenţa judecăţii. Susţii sus şi tare că trebuia impusă masca de la ,,început” (nu spui care) când în SM nu era nici un caz iar acum când sunt 3 cazuri eşti contra purtării ei. Contează şi comportamentul oamenilor dar şi hazardul. Ajunge un focar şi uiţi că n-ai avut probleme in judeţ.

        • ... Răspunde

          Ba am spus care început dar nu mai repet la fiecare comentariu. Caută. Dacă tot mă urmărești o să și găsești.

  12. mauk inoxidabilul Răspunde

    N-aveti careva sa ma imprumutati cu o tigara??

    • c-block Răspunde

      #poartămască măi și#staiacasă! Cum îți permiți să fumezi în pandemie? Cum fumezi prin mască? Vezi că dai foc la casă! Te spui la Arafat și lui Rafila! Fumatul dăunează grav sănătății! Vrei să trimit izoleta la tine să te caute la covid? Na.

    • cârcotaş Răspunde

      👍🤣

  13. ... Răspunde

    Am crezut că e o site serios dar văd că e mai rău ca la piață. Vă doresc la revedere!

  14. Gyuri Răspunde

    Confecționează singur măști, antivirus A3 sarscovRTV.
    Simplu. Educație, informare din 3 sau 4 surse. Din care una străină. (Nu sputnik)
    Respectă pe cei cu care interacționezi.
    Ceva de genul: Vă rog…, Mulțumesc…, La revedere!
    Dar conform Facebook, avem 800.000 de medici plus 9 la CCR.
    Apropo.
    Ați plătit pensiile speciale, luna aceasta?
    Sănătate vă doresc.

  15. Haoleoo Maica Răspunde

    covid 19
    Simplu, Am citit comentariile și mi-am dat seama ca nu ai cu cine să-ți pierzi vremea .
    Sincer , Marele farmacist ….. atata-i poate mintea , ,Am contacte cu mulți oameni ,
    de afara , dar peste tot sant aceleași reguli , mai ales purtarea maști in spații inchise , distanțare ,spalat pe maini ,dezinfectare , așa că …..lasăl in lumea lui bietul..

    • ... Răspunde

      Măi tu chiar ești sonat. Arată-mi când am spus eu vă nu trebuie purtat? Sau și tu ești unul din ăia care citește numai ce îi convine, pe sărite? Tu, marele zugrav amator sau ceva asemănător!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.