Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

Preşedintele Ungariei, apel către Iohannis: Pe Someş intră PET-uri şi mizerii

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, le-a trimis astăzi câte o scrisoare omologilor săi din România, Klaus Iohannis, şi Ucraina, Volodimir Zelenski, în care s-a plâns de cantităţile uriaşe de sticle de plastic şi de alte deşeuri care ajung în Ungaria prin intermediul râurilor Tisa şi Someş, informează marţi agenţia MTI.

Ader le cere celor doi şefi de stat să le solicite autorităţilor din ţările lor să rezolve problema.

În scrisori este menţionat faptul că inundaţiile recente au adus peste graniţă deşeuri care sunt în prezent periculoase din punct de vedere epidemiologic, care au impact asupra pescuitului, turismului şi a faunei şi florei.
Ader a remarcat că guvernul ungar s-a adresat în câteva rânduri, fără succes, autorităţilor din ţările vecine. Principala problemă o reprezintă gunoaiele aruncate în luncile inundabile ale râurilor, a adăugat el.
De la începutul anului şi până în prezent, în Tisa s-au acumulat 2.258 de metri cubi de gunoaie, a scris Janos Ader, iar din Someş au fost înlăturate, până la 13 iunie, 938 de metri cubi de deşeuri.

”Consider dezamăgitor faptul că poluarea… nu a încetat”, a mai scris Ader, care a adăugat că deşeurile reprezintă o ameninţare de durată asupra fragilului ecosistem al râurilor. Preşedintele Ungariei a conchis că o astfel de situaţie nu este în conformitate cu standardele europene.

sursa: agerpres.ro

29 comentarii

  1. Ionica Răspunde

    Adevar graieste…….da n-ai cu cine….taranu’ roman cu dintii cariati nu se schimba niciodata……suntem o tara din lumea a 3 a. tigani borati. ne batem joc de tara asta frumoasa

  2. HBC Răspunde

    SUNTEM RUSINEA EUROPEI …..NECIVILIZATI , MURDARI , JEGOSI,

  3. ... Răspunde

    Sa plece cu turma in Mongolia!

  4. Lili Răspunde

    Bine zis

  5. ciprian Răspunde

    Si in Croatia si Serbia ajung pet-urile si mizeriile lui Ader

  6. Yx Răspunde

    Maghiarii au adus civilizatia in Ardeal.

    • Amfosts-omfi Răspunde

      @Yx In SM traiesc f multi maghiari, dar orasul este o ruina. Unde a disparut civilizatia suspomenita? Cum este posibil ca o urbe pastorita de atatea ani de cei care se pretind civilizati sa ajunga atat de murdara, ponosita, degradata?

      • dorel Răspunde

        Eu cred că știi tu foarte bine răspunsul. Totul a început cu construirea cartierelor și mutarea oamenilor muncii de la țară la oraș prin anii 70. Mulți au rămas la vechea mentalitate, nu toți dar mulți. Apoi a venit după 90 puhoiul de oșeni în oraș dar și în localitățile limitrofe municipiului. Nici în cazul lor nu toți dar majoritatea. Ei nu deplâng ce au distrus pentru că pe de o parte asta le place lor iar pe de altă parte habar nu au cum era înainte. Nu mă crezi? Ia du-te în Negrești și vezi cum traversează și acum localnicii ca vitele pe str. Victoriei. Scriptic localitatea e oraș. Locuitorii mai puțin.

        • Amfosts-omfi Răspunde

          @Dorel ~ Dupa cum va exprimati, mutarea populatiei rurale la oras ar fi singura responsabila de degradarea Satmarului. Mi-e greu sa accept simplista explicatie.Tin sa va amintesc ca fenomenul nu a fost/este specific urbei SM. La fel s-au petrecut lucrurile in toate orasele tarii. Cu toate acestea sunt orase care s-au ridicat la standarde europene : Brasovul, Sibiu, Cluj , Oradea. Baia Mare…Chiar si Zalaul a ajuns sa dea clasa satmarenilor. De ce? Pt ca s-a dorit. Deci, Dorel, nici satenii, nici osenii nu sunt (singurii) responsabili de starea deplorabila a orasului. Ma asteptam ca SM condus de ani si ani de zile de cei ce se pretind civilizatorii Ardealului sa arate pe masura celor afirmate. Si chiar nu este cazul

          +
          Pt mine, Dorel, tutuiala (“stii tu..”) nu este un semn de civilizatie!

          • dorel

            Ce de aere de ‘telectual prin zonă! Oioi! Am înțeles prelegerea, de fapt știam și eu dar nu vroiam să explodeze prin reacțiile viitoare mămăliga autohtonă.
            Se spune că se lucrează cu materialul clientului. Sau altfel zis fiecare localitate are conducătorul pe care îl merită. Se pare că ne convine să ne complacem în bălegarul local. E dezastru în oraș. Măcar de acum încolo dacă am vedea niscaiva viziune pentru viitor. Adică încotro mergem cu dezvoltarea. Dar nu și nu! Inclusiv Careiul ne ia fața!

  7. ecologist Răspunde

    Ce comentarii “intelijente” (unele) citesc pe aici! Măi dar nu vă doare creierul când debitați asemenea aberații! Imediat urmează să decorăm pe tâmpiții ăia care au aruncat gunoiul aiurea unde le-a tăiat capul ăla troglodit și care a făcut ca tot rahatul să se ducă la unguri! Băi tâmpiților dăștepți! Știți ce fac ungurii? Colectează frumos tot gunoiul, documentează, filmează, calculează, apoi trimit frumos factura oficial la guvernul nostru, de fapt la Apele Române! Așa se face de mult timp. Cine plătește factura? Până la urmă nu tot noi? Nu era mai simplu să ducem gunoiul unde trebuie? Mai ales că teoretic suntem o țară din UE unde sunt valabile niște legi. Dar nu! Pe voi vă deranjează că ungurii comentează că ne căcăm la propriu pe ei. Și mai și suntem mândri de asta. Deci, sunteți penibili. Mă gândesc că dacă situația ar fi invers și apele ar curge de la ei către noi atunci noi am accepta mizeriile cu mare plăcere ?!?? Mă îndoiesc.
    Oare de ce nu se aude în veci că nu știu ce mizerii s-au scurs de la ei către Serbia să zicem pe Tisa? Oare? Suntem mândri de veci stăpâni dar ne căcăm în fundul curții și acum în anul 2020. Iar ăștia, vecinii călare ne arată cum se ține curat, cum se dă afară FMI din țară, cum se construiesc autostrăzi, cum se tratează epidemia asta de covid etc., etc., etc. Atunci noi de fapt cu ce ne mândrim??? Că avem mai mulți cu covid morți? Uitați-vă în oglindă. Vă place ce vedeți?

  8. KIJFDTUG Răspunde

    ecologist , ai perfecta dreptate .
    Suntem rusinea europei ….din pacate
    Nici o natie din europa nu ne suporta…..singurul lucru pozitiv este ca suntem ieftin …….si lucram pe bani putin.

  9. garcea Răspunde

    Noroc cu ei ca macar le scot , ca mai tarziu ar ajunge in Dunare si Delta……ajunge cat arunca ai nostrii local acolo….

  10. jeg Răspunde

    Ii un lucru firesc .Gunoaiele se simt mai bine acasa la ei , in tara gunoielor. Noi doar le facem o favoare.

    • ecologist Răspunde

      Dacă nu strângeau ungurii toată minunea revenea la noi. Știi tu Someșul se varsă în Tisa iar Tisa în Dunăre. Cum stai cu geografia? Dar de fapt de ce mă deranjez nu am cui explica.
      Deci e așa cum spui. Jegul la jeg trage. Revine ca bumerangul. Când ne înecăm în propriul rahat strigăm după ajutor, nu? Dar vrem o țară ca afară?😪😱 Noi de fapt ne simțim bine așa cum suntem în mizerie. Unii dintre noi.

  11. Dan22 Răspunde

    Da, bine punctat
    Natie de tot rahatul

  12. John Doe Răspunde

    Speciile care infunda aceasta tara:

    1) Diasporeanul (necivilizat) care se intoarce ocazional in tara, respecta legile si regulile de bun simt din tara straina iar cand se intoarce in RO se crede in jungla.

    2) PCR-istul – necivilizat fiindca asa l-a invatat tatal si mama, nu poti avea pretentii de la el.

    3) Securistul – No comment

  13. Canyon Răspunde

    Citeva saptamani si oricum revine in Delta, cum s-a comentat mai sus. Deci? Care e problema voastra.

  14. ecologist Răspunde

    Tr. Severin, Giurgiu sau Galați au alimentarea cu apă potabilă din Dunăre. Dar înainte de toate astea gândiți-vă dacă puhoiul de mizerie lovește Porțile de Fier. Deci cine este inconștient? Cât ne mai trebuie să ne vină mintea cea din urmă? Câte decenii? Ar trebui să mulțumim și să ne cerem scuze.

  15. Haoleoo Maica Răspunde

    Hapoi io ce să zăc……că săntem cam necivilizați , chiar daca am băntuit tot occidentul ,nu să legară ninic dă noi ,, …nici dă voi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.