Ultima actualizare: azi, 13:55

Locale

FOTOGALERIE. ,,Lacul de Smarald” din județul Satu Mare. Bijuteria ce ascunde peisaje uimitoare

Încă un argument că există multe locuri frumoase si la îndemana de vizitat si in judetul Satu Mare. Cei de la Drumeții Hai-Hui au vizitat un lac deosebit din județul Satu Mare, pe care l-au numit ,,Lacul de Smarald” datorită culorii sale, un lac special spun aceștia, care trebuie vizitat cu orice preț.

In multiplele cautari in programul Google Earth, cercetand dupa noi locuri pentru drumetii, cei de la Drumeții Hai-Hui au detectat acest lac in zona localitatii Tarna Mare: ,,Dosarul l-am pus undeva in sertar pentru o drumetie viitoare, neluandu-l in calcul pentru viitorul apropiat. Insa o informatie primita de unul dintre membrii echipei noastre, si anume ca acest mic lac antropic ( facut de mana omului ) ar fi mai special, ne-a determinat sa prioritizam acest dosar”, spun cei de la Drumeții Hai-Hui.

Iată experiența trăită de cei de la Drumeții Hai-Hui într-una dintre zonele speciale ale județului Satu Mare:

,,Ca atare ziua Z a venit si ne-am pornit la drum spre zona de nord-est a judetului Satu Mare, zona in care am facut numeroase drumetii, nerabdatori sa descoperim o locatie noua. Siruind cu masina pe drumul judetean 109M cu destinatia Tarna Mare, imbiati de vremea frumoasa ne oprim pentru un mic popas de belvedere chiar inainte de intrarea in localitatea Tarna Mare si admiram peisajul cu deschidere larga inspre Ucraina, remarcand Dealul Negru si incercand sa distingem releul de pe Vf Tovsta, ambele pe teritoriu ucrainean.

Ne reluam calatoria cu masina si imediat dupa ce intram in localitatea Tarna Mare facem dreapta pe primul drum secundar iar privirea ne este atrasa de o frumoasa cabana asezata pe un mandru plai. Mai inaintam circa 1 km iar calatoria cu masina se termina exact in dreptul palinciei, care e acum inactiva, fiind extrasezon. Pornim la pas urmand sa parcurgem pe jos cei 2 km ramasi pana la lac, cotind pe drumul din dreapta la prima raspantie care ne iese in cale.

Traseul la pas e presarat si cu cateva surprize placute sau amuzante, remarcam o cruce intr-o poienita, o placa cu un avertisment impotriva hotilor de lemne pe care autorul a uitat sa treaca un i si ne previne ca exista supraveghere video, dar noi nu dam de ea, precum si un frumos tunel verde facut de vegetatia de pe marginea drumului, semn ca acest drum este mai putin circulat, poate chiar dat uitarii.”

Sursa: Drumeții Hai-Hui

13 comentarii

  1. ecologist Răspunde

    Dacă ați fi menționat că pe creasta dealului este singurul loc în care există afine pe teritoriul județului (nu merișoare) atunci ați fi fost într-adevăr drumeți hai-hui. Așa v-ați plimbat. De toponimia licașă care nici nu e menționată nici nu mai vorbesc. Alea din Ucraina mă interesează prea puțin din motive lesne de înțeles.

    • Drumetii Hai Hui Răspunde

      Dle Ecologist, daca veti intra pe pagina noastra de Facebook veti gasi multe alte postari in care sunt prezentate si alte locuri si forme geografice din jud Satu Mare. Pe noi ne intereseaza si varfurile din Ucraina pentru ca sunt la o aruncatura de bat de judet si daca tot privim spre orizonturi e bine sa stim ce vedem. Poate doresc si altii sa le cunoasca, indiferent daca sunt din romania sau Ucraina. Nu stim ce legatura au afinele cu subiectul articolului, subiect care este lacul. De la lac noi am mers spre Vf Jgheabului, nu inspre Afinet si Vf Teiului, ca atare nu am avut cum sa mentionam ceva despre afine, afine care se gasesc cu duiumul tot pe teritoriul judetului Satu Mare in zona Vf Pietroasa, sub Vf Rotundu, deci nu doar in zona mentionata de Dvs. Zmeura puteti gasi din belsug pe traseul de la Sambra Oilor catre Dealul Carolea sau pe Vf Geamana Mare de la Camarzana, fragute gasiti pe Piatra Bixadului. Speram ca am fost destul de detaliati in raspuns,poate data viitoare nu veti mai fi la fel de acid.

      • ecologist Răspunde

        Afine nu afine roșii. Așa o fi cum spuneți. Dacă erați corecți atunci ați fi menționat și mizeria de la mină și rămășițele de la halda Socea Mică. Dacă nu cunoșteam zona bine nu îmi dădeam seama unde este și despre ce e vorba. Așa de “bine” ați localizat. Nici cartierul țigănesc de cum o iei la dreapta de pe drumul județean către Socea nu apare nicăieri în text. Poate era cazul. Pentru că poate un necunoscător cum zărește unde a ajuns face repede cale întoarsă.

        • Drumetii Hai Hui Răspunde

          Vorbim despre afine albastre, nu despre merisoare. Credem ca exagerati vorbind despre mizerie. Am trecut fara probleme prin acel cartier, chiar am salutat si am fost salutati cand am dat binete. Cat despre halda de steril, nu arata deloc dezastruos, mai sunt si alte mine parasite in jud SM si MM iar deocamdata fac parte din peisaj. Spre deosebire de Dvs noi avem o abordare mai optimista incercand sa vedem frumosul din locurile in care facem drumetii si le promovam la nivel national, dupa posibilitatile noastre prin intermediul paginii. Avand in vedere sugestia Dvs, luam in calcul o viitoare drumetie cu traseul pe la lac, Afinet, Vf Teiului, Vf Osolie ( pe care am mai fost de cateva ori si care este un frumos loc de belvedere atat catre Mtii Oasului cat si catre cei din Ucraina ). Va rugam daca o sa doriti sa ne scrieti la pagina si poate vom merge impreuna in respectiva drumetie, noi suntem deschisi la a afla si mai multe informatii despre orice loc drag noua.

          • ecologist

            Cartierul țigănesc îi face pe mulți să facă stânga împrejur. Așa zisul lac minunat e o baltă în spatele hălzii în care în afară de broaște nu crește nimic. De fapt trebuie să te tot duci peste fosta haldă ca să ajungi la lac. Dar nu am chef de polemică. Nu știu ca drumeț haihui ce poți face acolo. În afară de o măsurătoare pH a apei din baltă. S-ar putea să șocheze rezultatul. E de fapt și un motiv pentru culoarea bălții.

          • Drumetii Hai Hui

            Si in Lacul Albastru aveti idee ca ar fi pesti ?

  2. ecologist Răspunde

    “Licașă” nu știu cum am reușit să scriu. Am vrut “locală”. Sorry.

  3. h Auleu Maica Răspunde

    Se vede ca zona, e puțin călcată de …Turiștii noștrii…..

    • ecologist Răspunde

      E călcată de tăietorii de lemne. Oricum așa zisul lac e mic, e în spatele haldei de steril de la Socea Mică și nu trăiește nimic în ea. Cum treci până la la lac pe vale zici că ești pe Lună așa de “frumos” e din cauza minei închise. Deci ….

  4. coordonate Răspunde

    nu gasesc pe google earth. Eventual niste coordonate daca se poate de la cineva….. Multumesc

  5. ecologist Răspunde

    @Drumetii Hai hui. Eu cred că stiu foarte bine că nu sunt pești din cauza a “niște” metale grele și din cauza pH-ului mai mult decât acid din lac. Dar unul neavizat îndemnat la drumeții (drumeț în șlapi, din păcate sunt destui) se bagă în lac știți ce pățește, nu? Noroc măcar că balta de smarald nu prea e adâncă față de lacul Albastru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.