Ultima actualizare: azi, 17:25

Locale

Cristina Haiduc, despre Master Planul propus de Mihai Huzău: ,,De 30 de ani se tot întocmesc strategii’’

Candidatul Pro România la funcția de primar al municipiului Satu Mare, Cristina Haiduc, a declarat că Sătmarul are nevoie de o prioritizare a marilor proiecte, precizând totodată că nu crede în Master Planul propus de candidatul Mihai Huzău: ,,De 30 de ani se tot întocmesc strategii’’, spune Cristina Haiduc.

,,Unul dintre contracandidații mei la Primăria municipiului Satu Mare, Mihai Huzău, ne provoacă pe toți cei intrați în cursa pentru fotoliul de primar să concepem un Master Plan pentru Satu Mare, pe care să-l respectăm apoi, indiferent de cine câștigă alegerile.

Consider că în locul documentelor intitulate pompos Master Plan, orașul are nevoie de o prioritizare a marilor proiecte, care să fie implementate cu prioritate în următorii 4 ani, dar care să fie monitorizate în așa fel încât să avem lucrări de calitate, durabile. De 30 de ani se tot întocmesc strategii, de care nu mai ține nimeni seama după ce sunt adoptate.

Mai cred că discuțiile serioase pot fi purtate la o masă de lucru, cu responsabilitate, și nu doar lansând idei în mediul online sau în mass-media de dragul competiției electorale. Eu sunt deschisă la astfel de discuții serioase și aplicate, la care să participe și experți de top din toate domeniile, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile. Satu Mare nu înseamnă doar o mână de politicieni, Satu Mare înseamnă oamenii lui pe care nimeni nu îi ascultă de 30 de ani!

Nu sunt de acord cu ideea vehiculată de Mihai cum că ”toate partidele au găsit tot felul de scuze pentru a nu se realiza o alianță pentru Satu Mare”. PRO România a fost prima formațiune politică care a lansat un apel public pentru uniunea forțelor românești în jurul unui set de proiecte, dată fiind configurația etnică a municipiului Satu Mare. Să respectăm adevărul!”

Prima femeie intrată în cursa pentru Primăria Satu Mare a prezentat și o listă cu proiectele strategice pentru Satu Mare, declarând că ,,prioritizarea trebuie să țină cont de posibilitățile reale de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung.’’

,,În ceea ce privește proiectele strategice pentru Satu Mare, consider că prioritizarea trebuie să țină cont de posibilitățile reale de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, de proiectele care există deja în implementare, care trebuie finalizate în condiții de calitate superioară, și de cele pentru care se poate obține finanțare din fonduri eruopene în perioada de programare 2021-2027:

1️⃣𝐎𝐫𝐚𝐬̦ 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧: Înfrumusețarea orașului prin reabilitarea fațadelor, modernizarea și închiderea Centrului Vechi, fie că vorbim de clădiri publice sau private; Reabilitarea blocurilor din fonduri europene, în parteneriat cu sătmărenii, pornind din zona centrală și ajungând în fiecare cartier; Amenajarea de parcări supraetajate la periferia Centrului, pentru a decongestiona inima orașului; Amenajarea acceselor în oraș, inclusiv lărgirea benzilor de circulație; Finalizarea Podului peste râul Someș, zona Ștrandului, și a Centurii de ocolire a municipiului Satu Mare.

2️⃣ 𝐄𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆, 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞: Scăderea cheltuielilor administrative, reducerea personalului Primăriei de la peste 200 de angajaţi, la 120; Reducerea birocrației: buletine în 2 zile, certificate de urbanism în 5 zile; Digitalizarea serviciilor administrației prin proiecte integrate din fonduri europene; Transparentizarea cheltuirii banilor publici prin publicarea tuturor operațiunilor realizate pe site-ul Primăriei;

3️⃣𝐎𝐫𝐚𝐬̦ 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞: Amenajarea de noi parcuri și noi spații verzi, în fiecare cartier; Revitalizarea Zonei de Agrement Noroieni, care va redeveni zona în care sătmărenii să se relaxeze la sfârșitul săptămânii; Amenajarea malurilor Someșului cu locuri de petrecere a timpului liber și promenadă; Servicii de curățenie corespunzător realizate și colectare selectivă a deșeurilor obligatorie;

4️⃣ 𝐎𝐫𝐚𝐬̦ 𝐚𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯: Relansarea economiei locale prin acordarea de facilități la plata taxelor și impozitelor locale firmelor mici, care nu primesc ajutoare de la Guvern; Reducerea taxelor locale pentru persoanele juridice de la o cotă de 1,3 la 0,7, cât este în Oradea; Extinderea Parcului Industrial, pentru atragerea de noi investitori, care să creeze locuri de muncă bine plătite; Amenajarea unui HUB pentru START-upurile inovative;

5️⃣ 𝐎𝐫𝐚𝐬̦ 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭: Modernizarea și digitalizarea tuturor școlilor și grădinițelor; Construirea unei noi creșe și a unui internat școlar nou; Introducerea de autobuze destinate exclusiv elevilor, prin Transurban; Sprijin financiar pentru elevii fără resurse și burse de merit;

6️⃣ 𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐬̦𝐢 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫: Construirea unui complex sportiv multifuncțional în locul fostului Stadion Unio; Amenajarea de locuri de joacă bine dotate și terenuri de sport, în cartiere, în parteneriat cu mediul privat; Analizarea contractului de concesiune a Ștrandului Termal, pentru relansarea acestei zone de agrement; Construirea de piste de bicicliști la toate ieșirile din oraș.”

17 comentarii

  1. Eu Răspunde

    Cristina ,ce tragi sau fumezi ? dane si noua ! Pe bune ,trecem de partea voastra

    • cazma Răspunde

      Alo Cristina ce situatie etnica suntem in anii 2020, imi pareai destul de tinerica dar dupa declaratii esti deodata cu bunicul ilievici. In rest sa fii sanatoasa si sa auzim de bine

  2. urbanism Răspunde

    Deasupra tuturor “ideilor” dânsei planează două întrebări. “Din ce fonduri?” și “Cum?”. Asta mai ales că zice că vrea să dea afară 80 de oameni din Primărie, adică reducere de personal de 40%. Nu zic că nu e idee bună dar cum? Acolo sunt funcționari publici. Această adunătură de idei are valoare fix zero. Nu mai trebuie să ascultăm povești vânătorești seara. Ni le servesc candidații fără să vrem. Vezi și actualul primar cu sală polivalentă și cu piscina. 😯 Pistă de Formula 1 nu mai facem? Nașpa. Mă duc să mă culc să trag un pui de somn după asta. Ăștia ne cred copiii mici?

    • a Răspunde

      Pista era a lui Anderco si la cat de habauc era, ne pricopseam cu ea. Piscina e tot a UDMR, Sala Polivalenta a lui Anderco. Teren acolo nu mai e, avem mall, bani nu stiu daca s-au mai dat, prin 2000, catre acel cetatean, imi scapa numele. Eventual pe la periferie, Ratu Mare Balta Blonda, Satmarel, gadeste Gabor teren ieftin pentru sala.
      Orasul acesta are nevoie acuta de o injectie de populatie sub 30 de ani. Gandire in viitor, solutii IT, cercetare. Si este in vizorul acelor tineri, intreaba de el, ei stiu ca e fost oras burghez, cu preturi mici la proprietati. Trebuie doar putin promovat si vor veni, in conditiile in care distanta pana la CJ in 5-8 ani se va face legal, in 2 ore.
      Fiind oras de campie, fara atractii turistice, chiar nu avem, o centura care scoate din oras (f. bine face!) turismul de tranzit, el va merge si msi mult in jos.
      ..am trecut saptamana trecuta prin M17, C2 si C1, mi se par ca s-au degradat blocurile, enorm. acolo trebuie gasite urgent solutii.

  3. Szalma Jack Răspunde

    Inafara de a-si vopsi parul,de a se imbraca elegant,de a conduce masini scumpe si de a vorbi in dodii,nu vad nimic la Kennedy de Satu Mare !! Si cred ca trebuie sa multumeasca in genunchi PSD-ului ca a ajuns ce este azi !!

  4. Sacchi Răspunde

    Al 10-lea partid din SM cu, Bla bla bla…vom face…bla bla bla…initiative…bla bla bla…
    La ce proiecte mari visati ? Centrala nucleara ? Cosmodrom ? Accelerator de particule ?
    N-(EA)-M saturat !!! intelegeti cum vreti expresia.

  5. Satmarean Răspunde

    Mereți mă în truda vostă !!!.

  6. John Doe Răspunde

    Ai prezentat deja ceea ce stiim.

    1) Oras european: Ce mi-as fi dorit sa vad aici, este extinderea retelei de piste pentru biciclete + drumuri largite care se contina alveole pentru statiile de autobuz (cei care circula pe Lucian Blaga stiu de ce)

    2) Eficienta, transparenta si digitalizare: Asa ceva nu se va intampla niciodata, deoarece majoritatea angajatilor primariei sunt cu carnet de partid. Probabil vor fi dati afara 80 de persoane, dar se vor angaje altele 81 din partea PRO Romania?

    3) Oras verde: Atata timp cat nu se vor impune niste clauze contractuale celor de la florisal, lucrurie vor ramane la fel dar pretul pentru salubritate va creste. Vreti mai multe spatii verzi, pe cand nici cele pe care le avem nu sunt intretinute.

    4) Oras atractiv: “Tara” este atractiva pentru orice investitor pentru smecheriile care se pot face. Problema ar fi urmatoarea: Cum reusim sa obtinem salarii decente pentru locuitorii orasului? ITM este practic inexistent + regulile interne ale multinationalelor practic iti incalca drepturile pe care le ai. De ce drepturile anagajatului la privat difera fata de cei de la stat?

    5) Oras educat: As avea prea multe de zis pe partea de educatie, dar ma abtin. PS. Atata timp cat avem un inspector scolar si la CCD niste persoane cu 10 clase si fosti invatatori de 1-4 nu putem avea pretentii.

    6) Sport si timp liber: Si acest lucru s-a dus pe apa sambetei. Nu mai producem sportivi de performanta, prea putini mai sunt interesati de sport. Noul sport national este statul la terase/pub-uri si ridicatul paharului. Zicala “mens sana in corpore sano” este inexistent in vocabularul nostru. Singurul sport cu care ne putem mandri, este scrima satmareana. Tot respectul pentru sportivi si antrenorii lor care din propriile forte au ajuns unde sunt.

    Sper ca ai terminat o facultate de drept calumea si nu un Dimitrie Cantemir din Baia Mare sau mai stiu eu unde. Stai in banca ta, apara-ti penalii de partid si nu te va baga nimeni in seama.

    • H&R Răspunde

      În loc de scrimä sătmăreană ca sport am citit crimā sātmăreană. Nah asta ultima să nu fie sport totuși.

  7. cârcotaş Răspunde

    Măi Johnny, tu chiar că le-ai zis bine. Nu vei găsi un funcţionar public sau un politician care să înseileze atâtea idei bine articulate. Bagă-te! Nu acum, că-i târziu, dar data viitoare….

    • John Doe Răspunde

      M-am gândit, dar degeaba. Oamenii corecți nu au ce căuta în astfel de funcții din păcate. Din păcate dacă ești patriot/naționalist ești considerat comunist sau propagandist.

  8. Gigolo Răspunde

    Orice as face cu tine Cristinico, numa politica nu.
    Am o strategie cu 69 de pagini, te bagi?

  9. Cristi Răspunde

    Din pacate doamna aceasta nu intelege deloc ce este defapt un Master Plan.

  10. Sima Răspunde

    Este vorba despre o alinata de dreapta, nicidecum de o alianta etnica. Pe ce lume traiti? Alianta etnica este o prostie

  11. Marius Răspunde

    Ar trebui data o sansa unei astfel de initiative. Un Master Plan este o idee binevenita!
    Dar vad ca cei din ProRomania – PSD habar nu au ce e ala MAster Plan.

  12. vasilica Răspunde

    aoleooo m-am lamurit si cu donsoara Cristina

  13. Velvet Răspunde

    Reactia mea la stirea respectiva, domnisoara din spate-stanga-negreasa, e foarte draguta.
    Si cam atit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.