Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Un nou proiect câștigat de Toga Ștefan: Din inima Sătmarului. Pomicultorii au ocazia să-și valorifice produsele

GAL Sud-Vest Satu Mare, GAL Zona Sătmarului și Asociația Éltető Balaton-felvidékért din Ungaria prin semnarea unui acord de parteneriat au obținut finanțare pentru proiectul de cooperare ”Din inima Sătmarului – marcă locală colectivă cu protejare națională. Calitate, originalitate și creativitate în procesarea fructelor locale”, prin care se vor sprijini 40 de fermieri mici din sectorul pomicol, oferindu-le posibiltatea procesării și comercializării produselor proprii.

Fructele procesate vor fi comercializate sub denumirea mărcii ”Din inima Sătmarului”. Totodată, fermierii pomicoli vor putea dobândi cunoștințe în comercializarea și promovarea produselor locale prin sesiuni de instruire în domeniile: tehnologia de cultură BIO în pomicultură; produse locale, lanț scurt alimentar și piețe locale; principii minimale privind procesarea fructelor; dezvoltarea economiei locale prin comercializarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

GAL Sud Vest Satu Mare, partener principal și inițiator al proiectului, va înființa în localitatea Tășnad, o manufactură dotată cu utilaje și echipamente necesare procesării fructelor obținând astfel gemuri și sucuri naturale. Echipamentele propuse a fi achizitionate completează partea de flux tehnologic achiziționată deja de către GAL Sud-Vest Satu Mare din fonduri asigurate de către Consiliul Județean Satu Mare și va completa totodată toata gama de echipamente necesare demarării procesului de procesare, care în momentul de față nu este posibilă. Produsul finit: gemul și sucul natural, de diverse sortimente va avea marca înregistrată ”Din inima Sătmarului”, va fi ambalat, etichetat și pregătit pentru comercializare.

GAL Zona Sătmarului, al doilea partener din proiect, va elabora planul de marketing asociat proiectului precum și va promova mărca locală în teritoriu. Crearea produselor, cercetarea, stabilirea canalelor de comunicare, stabilirea prețului și a condițiilor de livrare, distribuția, prestarea serviciilor reprezintă activități de marketing esențiale. Planul de marketing va veni în sprijinul fermierilor care promovează şi comercializează produsele cu marca locală înregistrată “Din inima Sătmarului”.

Asociația Éltető Balaton-felvidékért, partenerul internațional al proiectului, a creat marca înregistrată a teritoriului ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton –felvidék” (Rural Quality). Prin înregistrarea acestei mărci s-a creat cel mai mare centru de colectare/adunare/strângere a serviciilor și produselor din zona vizată. Partenerul din Ungaria va veni în sprijinul GAL-urilor din județul Satu Mare, tocmai datorită ”know how-ului” acumulat, în vederea elaborării documentațiilor necesare înregistrării mărcii și a regulamentului de acordare a mărcii locale, respectiv protejarea acesteia.

Fiecare partener din proiect va avea responsabilitatea identificării agenților economici în vederea expunerii și vânzării produselor procesate. Astfel, vor fi identificate 15 puncte de vânzare în care vor putea fi comercializate produsele locale în rafturi personalizate cu marca ”Din inima Sătmarului”, atât în România cât și în Ungaria.

Realizarea investiției, respectiv dotarea și punerea în funcțiune a liniei tehnologice de procesare a fructelor va contribui în mod substanțial la dezvoltarea economiei locale, la crearea unei valori adăugate prin dezvoltarea și promovarea unei mărci locale de produse obținute din materia primă a fermierilor locali, fapt care va ajuta exploatațiile să se integreze mai bine în piețele naționale și europene.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri publice FEADR și surse proprii ale partenerilor. Valoarea totală a proiectului este de: 330.015 euro.

Un comentariu

  1. bombom Răspunde

    ba, da astia castiga proiecte DOAR inainte de alegeri ! fenomenal ! acum se toarna asfalte, se vopsesc garduri, se promit lucruri, se vad lucruri ……..pana acum , nimik. au avut toti ochii inchisi ! mari derbedei sunteti toti. vai de noi. cu asa gunoaie, nu o sa reusim niciodata. si ba, ungurule, ia mai treci dracu granita in cealalta tara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.