Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Adrian Cozma propune: Spitalul Vechi să se numească Virgil Enătescu

Adrian Cozma a anunțat astăzi că le va propune colegilor din Consiliul Județean ca Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare să poarte numele lui Virgil Enătescu, renumitul psihiatru sătmărean decedat ieri la vârsta de 79 de ani. Cozma spune că o stradă reprezentativă din municipiu ar trebui să poarte, de asemenea, numele academicianului.

,,Doctorul Virgil Enătescu a fost un simbol al urbei noastre dar şi a judeţului Satu Mare. Un om demn, corect şi un profesionist de marcă, recunoscut la nivel internaţional. Ne vom aminti mereu cu drag de el. Le propun colegilor din Consiliul Județean ca Spitalul Vechi să poarte denumirea Dr. Virgil Enătescu. Totodată colegii din Consiliul Local Satu Mare împreună cu executivul Primăriei ar trebui ca în prima ședință de Consiliu Local să aprobe denumirea unei străzi reprezentative a orașului cu numele doctorului academician Virgil Enătescu. Ar fi un gest firesc, în acord cu așteptările sătmărenilor”, a spus Adrian Cozma.

CITEȘTE ȘI:

 

 

51 comentarii

  1. unu Răspunde

    de ce sa se numeasca asa??? e cumva spital psihiatric?????/ nici vorba acel spital are un fondator, deci sa ii poarta numele acelui fondator.

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Ar trebui numit Enatescu-Tarr. Ca doar Cjas stie cate fitzuici or decontat, pe post de retete scrise de ilustru raposat.

      • Andras Răspunde

        Adevarat graiesti! A scris si el o brosura si cam atat.

        Oricum stadionul ii o ruina exact ca si cariera celui ce ii poarta numele. Acum si spitalul vechi va avea aceasi soarta!!!

        BRAVO COZMA…

    • satmarean Răspunde

      Eu cred ca initiativa lui Adrian Cozma e binevenita! Cred ca Spitalul Vechi, locul unde a lucrat dr. Enatescu ar trebui sa-i poarte numele.

  2. marius Răspunde

    mai cozma , sa se numeasca strada ta enatescu ok??

    • Ion Răspunde

      Unul din primele 500 genii ale umanitatii ce a trait si muncit in Satu Mare merita sa poarte si numele unei strazi, spre vesnica amintire!

    • Gheorghe Răspunde

      Nu,nu e ok!Având in vedere că toată familia C.(părinti,unchi,mătusă,bunici,etc) au deja vreo 5-6 case cu etaj pe Păulestului,toate noi,peste 2-3 ani mai mult ca sigur strada se va numi strada Cozma Felician!

  3. maria Răspunde

    Schimba-ti numele in Adrian Enatescu…Ia nu mai propuneti voi schimbari din astea aiurea..numai sa va aflati in treaba..

  4. Satmarean Răspunde

    Nu-i indicat . Motive sunt destule . Cine a construit spitalul ?

    • alt satmarean Răspunde

      Eu consider că e foarte bună ideea. Important e cine l-a construit, dar mai important e cine i-a dat valoare!

      • Andras Răspunde

        Valorea spitalului ii zero. Geamurile termopan inca nu s-au inventat in aceea partea a orasului, tavan de 4 metri de pe vremea iluminatului cu gaz lampat incalzit din banii tai. Unde ii valoarea? Nicaieri. Daca Spital Vechi = Ø atunci Virgil Enatescu egal cat?

        • Evaluatorul Răspunde

          Da’ ce prost ești , mai Andras!!!
          Atat ai înțeles tu ?
          Despre geamuri termopan ???
          Baaaaaai , ești prost de bubui !
          Și mic , mic , mic !
          🤮

  5. unu Răspunde

    cine a construit, iti zic eu dr. chirurg LUKO BELA in fost PIATA Latinitatii , azi Piata eroilor revolutiei

    • .... Răspunde

      Nemulţumit de starea în care se afla spitalul, doctorul Lükő Béla a depus eforturi mari pentru înfiinţarea unui spital modern. Din cauza războiului şi a lipsei de fonduri, acest proiect nu s-a putut realiza. Atunci dr. Lükő Béla a cerut Primăriei să cedeze, pentru a servi drept spital, clădirea Şcolii de băieţi, nou construită în Piaţa Latinităţii” (azi Piaţa Eroii Revoluţiei, clădire cunoscută sub numele de ”spitalul vechi”)

    • doi si un sfert Răspunde

      Degeaba-i zici!Crezi că o auzit de el?

  6. hingeru Răspunde

    foarte frumos gest din partea unui client de a lui :)))

  7. ZAY Răspunde

    Dr. Lükő Béla

    https://actualitateasm.ro/stiri/11347-130-de-ani-de-la-nasterea-dr-luko-bela-personalitate-marcanta-a-vietii-medicale-satmarene/

    Ca o recunoaştere a meritelor sale, din partea regelui României, Ferdinand I, prin generalul Davidoglu i s-a înmânat în 1921 ordinul „Steaua României şi Crucea Reginei Maria”, iar în 1935 a fost distins cu titlul de “Cavaler al Coroanei României”. Meritele în domeniul asistenţei medicale în oraşul Satu Mare i-au fost recunoscute prin înmânarea decoraţiei „Răsplata Muncii”, al cărui brevet a fost semnat la 31 decembrie 1931 de către Nicolae Iorga.

  8. Jigodia Răspunde

    Cum a intuit jigodia de Cozma ca e rost de niște voturi!Nu susțin propaganda imbecila UDMR ca peste tot sa apăra nume de maghiari de care poate nu au auzit nici maghiarii,doar nume ungurești sa fie ,însă spitatalul vechi dacă ar trebui sa poarte un nume acela este al fondatorului sau dr.Luko Bela,care a avut o faima și un renume apropiat de al dr.Enatescu Virgil!Daca Rudy violonistul are o piata cu siguranța una și pentru dr.Enatescu(pe merit) se va găsi și poate cu ajutorul autorităților,colegiului medicilor ,academiei Romane al familiei și de ce nu al lui Cozma personal atât in calitate de cetățean cât și de lider PNL se va amplasa in acea piata și un bust al celui ce a fost Dr .Virgil Enatescu.Este extrem de trist ca din moartea unui ilustre personalități,un labagiu ,fost traficant ,actual politician de duzina vrea sa scoată niște voturi cu caracter etnic invrajbind o comunitate care numai de vrajbe sterile nu avea nevoie! Sa-ți fie Rușine Adrian Cozma,ești un mitocan sadea,un moftangiu cum ar spune Caragiale!

    • Marin Răspunde

      Felicitări, Adrian Cozma! Apreciez aceste inițiative!

    • Eu Răspunde

      Ai dreptate . Am un respect deosebit pentru tot ce a facut dr. V. Enetescu. Fara doar si poate a fost un geniu si nu in ultimul rand un Satmarean ,si din aceasta cauza merita sa se numeasca o strada sau piata .Condoleanta familiei. Cozma ,cauta doar sa iasa in evidenta sa mai adune voturii ! Rusinica,rusinica Adisor !

      • Cornel Răspunde

        Credeti ca totul se rezuma la voturi? Daca nu era pe pozitia 1 la Camera Deputatilor, cu siguranta, va puteti gandi ca o face pentru voturi, dar nu e asa.

    • Jaj Răspunde

      E de apreciat ca îți asumi titulatura de “jigodie “; este corect , te definește ,nimeni nu putea găsi ceva mai potrivit psntru a te caracteriza !!!

    • Pista Trapista Răspunde

      Bine grăit!La ce reclamă si-a făcut in comuna Păulesti nu mult lipsea să fie linsat!Dacă asa se va comporta acest pulifrici de la SHOP-Halmeu poate la anul va intra numai cu Viză!

  9. ZAY Răspunde

    “campanie electorală” = Adrian Cozma lucrează la crearea de tensiuni interetnice!

    • liberal Răspunde

      E un gest de apreciat din partea liderului PNL Satu Mare. Virgil Enătescu a făcut parte din acest partid, iar colegii dânsului vor să-și arate recunoștința, pe bună dreptate, față de domnul academician.

    • Jaj Răspunde

      🤮
      Tensiunile interetnice le creati voi , cele câteva minți înfierbântate, care sariti ca turbati și răstălmăciți orice inițiativa , orice comentariu , și ii dați conotatii etnice .
      Oameni mici , lipsiți de educație , încremeniti din toate punctele de vedere in comuna primitiva !

      • y Răspunde

        Eu doresc doar o explicație. Citesc siderat reacțiile la articol. Dar …..
        Dr. Lükő Béla a luptat pentru construirea spitalului orășenesc. După primul război mondial și în condiții infinit mai grele ca acum. Cu tot cu pandemia asta. Mi se pare normal ca să fie numit după el. Nu neg valoarea răposatului domn dr. Enătescu, îl cunoșteam bine (din fericire nu ca pacient). A fost pionier în domeniul lui. Dar de aici și până la circul ăsta ieftin generat de pseudotitanul ăsta liberal e cale lungă.
        Lăsați lucrurile așa cum sunt sau data viitoare cum trece la cele veșnice vreun doctor mai bun și înfipt în vreun partid iar schimbăm denumirea? Nu aveți ceva mai bun de făcut? Nu cred că domnul dr. Enătescu dorea acest lucru.
        Dr. Lükő Béla merită cu vârf și îndesat să fie cinstit de locuitorii orașului. Chiar dacă dumnealui a decedat prea devreme în 1936. Trebuie să cinstim înaintașii altfel nu suntem nici noi demni de denumirea de om.

        • Smile Răspunde

          Ai dreptate y, şi eu doresc ca de numele dr. Enătescu să fie numit ceva, o stradă, o instituţie publică care să fie legată de domeniul de activitate a dr. Enătescu, o piaţetă publică, un parc, însă spitalul municipal îşi leagă numele de Dr. Lükő Béla, care după moartea acestuia, i-am făcut un amărât de bust, deşi, ar merita o statuie pentru meritele sale.

  10. ... Răspunde

    Încă nici nu l-au înmormântat!?!?😱
    Iar clădirea prefecturii pomenesc că să fie botezat după Cozma???😱😪🤮🤢😮😧😫😤

    • ; Răspunde

      Iar ai apărut, rama netrebuincioasa, tu și comentariile tale de kkt ?
      Sub câte nume postezi ?

      • ... Răspunde

        Și tu sub câte antipostac fără idei? Am cunoscut personal pe domnul doctor. Și ca specialist și ca om a fost muuult peste ceilalți medici din oraș. Dar mi se pare că e prea devreme această inițiativă. Sunt sigur că dacă domnul dr. Enătescu trăia avea câteva “vorbe alese” vis-a-vis de propunere dar și la adresa “inițiatorului”. Asta în stilul dumnealui carateristic. Ca să nu mai vorbesc despre “relația” dintre dr. Enătescu și Cozma, că doar în ultima perioadă erau din același partid. Prefer să nu intru în detalii. Nu cred că așa cinstim neapărat memoria unui om. La o asemenea propunere se cere și părerea familiei. Nu cred că s-a cerut.
        De altfel spitalul ar trebui să poarte numele celui care l-a făcut. Sunt n+1 motive pentru asta. Dr. Luko Bela a fost mai mult decât o somitate la vremea respectivă.

        • .... Răspunde

          La finele războiului Spitalul Militar din Satu Mare a fost desfiinţat, dr. Lükő Béla fiind numit director la Spitalului orăşenesc din Satu Mare, ce funcționa încă în clădirea de pe strada Corvinilor. Nemulţumit de starea în care se afla spitalul, doctorul Lükő Béla a depus eforturi mari pentru înfiinţarea unui spital modern. Din cauza războiului şi a lipsei de fonduri, acest proiect nu s-a putut realiza. Atunci dr. Lükő Béla a cerut Primăriei să cedeze, pentru a servi drept spital, clădirea Şcolii de băieţi, nou construită în Piaţa Latinităţii” (azi Piaţa Eroii Revoluţiei, clădire cunoscută sub numele de ”spitalul vechi”)

  11. Rrrr Răspunde

    Mai Adi dute urca pe calul tau nazdravan si sa te duci pina la Bucuresti fara sa te mai intorci .

    • Sorin Răspunde

      Noa la ăla poti să-i zici să meargă la Bucuresti!Calul ăla un singur drum cunoaste,de unde a si disidat!Hortobágy!!!

      • Rrrr Răspunde

        De mine poate sã mearga si la Hortobágy , si in Pakistan numai termine odata cu crearea tensiunilor interetnici.

    • Pista Răspunde

      Eu îți propun sa împrumuți calul , sa îți iei prietenii de teapa ta si sa faceti o excursie ușurel spre Urali …poate nu va mai întoarceți !

  12. vasile Răspunde

    de morti numai de bine, dar pana la titlul de academician era inca mult, aicea este confuzia intre titlul de academician si membru al academiei de sttinte medicale, ca sa nu mai vorbim de cealalta confuzie profesor asociat sau invitat si profesor universitar. Spitalul vechi a fost inffintat fondat de renumitul medic Dr. Luko Bela la a carui inmormantare au participar peste 10000 de oameni. Nici nu poate fi vorba de redenumirea spitalului vechi va ramane Spitalul Dr. Luko Bela.

    • Ghio’ Răspunde

      Chiar nu aveți RUSINE sa puneți in discuție valoarea intelectuala a doctorului Enătescu ???

      • ... Răspunde

        Dar tu ce ai cu dr. Luko Bela? Aaa, că a fost ungur? Dar pentru regele României a fost bun, nu?

        • Ghio’ Răspunde

          Băiete, de unde ai tras concluzia ca as avea ceva cu Dr. Luko Bela ?
          Cât de orbit de șovinism ești , încât sa interpretezi astfel comentariul meu ?
          Doar in treacăt fie spus ,pentru ca nu meriți mai multă atenție, ești un idiot bolnav de ura …

          • ...

            Poate tu.😱🤔 La doar o zi-două de la moartea doctorului vă dedați cu toții la niște comentarii absolut deplasate. Zici că sunteți toți niște pacienți de al dânsului rămași acum fără rețetă.

  13. Radu Răspunde

    Dumnezeu sa-l odihneasca pe Virgil Enatescu!
    Totusi, cu tot respectul pentru personalitatea locala a regretatului V. Enatescu, uluitor e faptul, cum inclusiv in presa (despre care, macar in teorie, s-ar presupune ca isi verifica sursele) apar recurent afirmatii ridicole cu top 500 genii ale umanitatii (chiar exista satmareni care cred asta? Dumnezeule!) si statutul de ”academician” (al Academiei Române, se subintelege). Chiar nimeni din presa nu verifica lista academicienilor romani, e doar la un click distanta pe internet. Nu facem decat sa acoperim de ridicol ca identitate locala de mandrie satmareana prin lipsa oricarui discernamant.
    Da, domnul doctor Virgil Enatescu a fost o personalitate locala de prim-rang (subliniez, locala, in cadrul unui mic oras de provincie din Romania) insa nu foloseste nimanui, cu atat memoriei d-lui doctor, sa i se acorde titluri gonflate. La o adica, spune si asta ceva despre mentalitatea de periferie a satmarenilor.

  14. Aloisha Răspunde

    Numirea unei străzi,OK. Dar primăria sa suporte toate cheltuielile locatarilor pentru modificările in registrul de cadastru și actul de identitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.