Ultima actualizare: azi, 21:50

Locale

Poetul sătmărean Francisc Balogh, locul întâi la Olimpiada Mondială de Poezie 2020

Francisc Balogh, un cunoscut poet și muzician (percuționist) sătmărean a reușit o performanță deosebită la Olimpiada Mondială de Poezie 2020, competiție în urma căreia sătmăreanul s-a clasat pe primul loc. Pe lângă triumful mondial, activitatea din ultima perioadă a poetului Francisc Balogh este una deosebită.

După cum reiese din relatarea lui Francisc Balogh „anul acesta pandemia a cam pus lacăt la cele mai multe oportunități muzicale, fiind vorba de un domeniu în care actul artistic se realizează prin întâlnirea directă cu publicul”. Perioada de stare de urgență și perioada imediat următoare a însemnat (cum tot mai rar se întâmplă) pentru cei mai mulți dintre noi o perioadă de mai mult timp pentru meditație, lectură, studiu.  Francisc s-a axat în această perioadă cu precădere pe creația literară. Creațiile lui mai ales poetice din această primăvară-vară au devenit atractive pentru mai multe edituri, concursuri din țară și nu numai.

Pe lângă apariția pe mai multe situri/reviste electronice de poezie ale unor scriitori cu renume (Noise Poetry, Revista Atelierul de Poezie etc), Francisc a publicat recent diverse grupaje de poezii în antologii cuprinzând autori selectați din țară și din diasporă. Din antologiile deja finalizate, în care Francisc este prezent, amintim: antologia pe anul 2020 „ Wort vergessen” (în limba germană) precum și „Roua din cuvinte” ambele aparținând renumitului Cenaclu Poetic Schenk, „ Iubirea Cuvântului – Cuvântul Iubirii” sub egida editurii Ecreator, „Ecoul Singurătății’’ antologie realizată sub coordinarea editurii Ecou Transilvan și prefațată de Ana Blandiana.

Aceasta din urmă cuprinde texte, poezii inspirate din pandemie, din starea de izolare sau din alte stări ce derivă din această situație, stare de fapt. Lansarea oficială a antologiei „Ecoul Singurătății” a avut loc pe 7 octombrie la sediul central al bibliotecii Octavian Goga din Cluj. Ca o încoronare a acestei perioade prolifice pentru Francisc Balogh din punct de vedere literar este ocuparea locului 1 la categoria poezie a festivalului ,,Olimpiada Mondială de Poezie 2020’’,(secțiunea autori autohtoni).

La acest concurs online, Francisc a participat cu un grupaj de poezii scrise în limba engleză. Proiectul, se va finaliza cu publicarea unei antologii cu autorii participanți de pe mai multe continente și care va avea o dublă lansare în Muntenegru la finele lui octombrie, iar în decembrie în România. Juriul acestui festival de poezie a constat din poeți din patru țări, președintele juriului fiind poeta Seli Murati.

Inițiatorul și organizatorul festivalului au fost maestrul Trandafir Simpetru și World Poets Association. Nu în ultimul rând amintim prezența recentă a lui Francisc Balogh pe un blog literar, LettresCapitales din Franța cu o proză scurtă, lirică, în traducerea lui Dan Burcea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.