Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

FOTOGALERIE. Grevă la Spitalul Judeţean Satu Mare! Medicii, epuizați fizic și psihic

Grevă la Spitalul Judeţean Satu Mare! Medicii din Satu Mare s-au alăturat astăzi colegilor din Federaţia Sanitas din întreaga ţară care au declanşat o grevă japoneză. Ei doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află după declanşarea pandemiei. Medicii susţin că sunt epuizaţi psihic şi fizic.

Poziţia SANITAS:

Anual, a 7-a zi a lunii octombrie este dedicată muncii decente.

Conceptul presupune remuneraţie corectă, securitate în timpul serviciului, oportunităţi de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii şi – nu în ultimul rând – egalitate de şanse între bărbaţi şi femei.

Organizaţia Internaţională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiţie esenţială pentru reducerea sărăciei şi o dezvoltare durabilă şi echitabilă.

În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, Federația SANITAS a fost nevoită să declanșeze ”greva japoneză” pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației aceste țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a ”răsplăților financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât acești salariați sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar.

Salariații din SĂNĂTATE, ASISTENȚĂ SOCIALĂ, DIRECȚIILE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, UNITĂȚILE DE ASISTENȚĂ MEDICO-SOCIALĂ, SERVICIILE DE AMBULANȚĂ, MEDICINA ȘCOLARĂ, protestează începând de astăzi, DECENT, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienții, așteptându-se ca autoritățile române să îi trateze cu aceeași DECENȚĂ și, măcar în al doisprezecelea ceas, să înțeleagă că TREBUIE SĂ RESPECTE LEGEA, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecție la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate!

 

11 comentarii

  1. Altu Răspunde

    Bieții eroi,dar când i-au salariile nu fac grevă. După ce că își bat efectiv joc de pacienți, mai ales de cei în vârstă, mai vor bani. Demisia, hoților,cu voi sau fără, tot acolo suntem. Că murim acasă sau în spital tot morți suntem. La privat la muncă, să vedeți ce ușor e acolo și ce salarii sunt. Au un tupeu nemărginit, încurajat de guvern care i-au ghiftuit ca pe gascoi.

  2. realist2 Răspunde

    Sa vedeti la Posta sau la taxe locale ce epuizati sunt angajatii.:)) N-o sa fie ordine niciodata in Romania. Daca as fi medic as pleca din tara.

  3. Xman Răspunde

    cănd au semnat fișa postului nu au văzut medicii că trebuie să se expună și la anumite riscuri cum ar fi stresul, epuizarea fizică!! dacă nu le convine să meargă în domeniul medical privat că acolo nu e stres și epuizare fizică!!!! păi profesia de medic se exercită numai condiții de muncă normale nu și câne război sau epidemii, sau atunci câns au depus jurământul lui Hypocrate nu au fost pe fază!!! Să facă cerere la guvern ca să le diminueze salariile barosane și să ceara să li se reducă programul de lucru la 4 ore de la 09-12 ca în vremurile bune înainte de covid !!!!

  4. obiectiv Răspunde

    să pună mâna toți pe muncă și să nu se mai plângă , că la poarta de abia așteaptă alții să le ia locul!!!!!!!
    văd în poze că sunt echipați toți de parcă ar lucra în laboratoare pentru a inventa vaccinul sau cu bolnavi de covid, dar mulți nici nu știu cum arată un astfel de pacient!! despre ce vorbim, la toții lii greu!!

  5. Aaa Răspunde

    Rusine sa va fie nesimtitilor.. ce mai vreti ? Nici atat nu lucrati ca inainte de covid nesimtitilor ., nu va este rusine in ce hal o ajuns tara asta ce-i mai bn platiti si ce-i mai favorizati se plang.. mergeti la dedeman sau kaufland nesimtitilor

  6. Maria Răspunde

    De ce sunt suparati? au salarii pana la cer, in strainatate pentru salariul de medic, lucreaza contra cronometru, aici se lucreaza stim noi cum, ca la romani, daca nu le convine sa renunte la jumatate din salariu si pe acel jumatate de salariu mai vine un doctor.
    Sa nu se planga, sunt platiti regeste si muncesc ,,domneste,,.

    • ... Răspunde

      Și de când cu covidul nu se mai ocupă de bolnavii cronici mai deloc. Nu e bine copiii ce faceți! Ați depus un jurământ. Sau ați mai depus una anticovid și noi nu știm?

  7. Anononimus Răspunde

    Rusine mă nesimțiților. Lăsați oamenii să moară în fața spitalelor și tot voi vă plângeți. Am avut ghinionul să ajung recent pe la upu Satu Mare si Negrești Oas , doamne ferește am stat 6 ore cu o persoana sa ii se facă o perfuzie si după acasă. RUȘINE! Nu o sa vă înjur sau ceva dar vă doresc sa pățiți la fel cum faceți cu oamenii care vin la voi la urgențe. Cineva e sus și ne vede pe toți sper să vă răsplătească efortul cu aceeași monedă!

  8. Vlad Tepes Răspunde

    Nu se justifica nici o greva, nici chiar japoneza.
    Cei care intr adevar lucreaza sint cei de la ATI.
    Ceilalti, in sectii, trag mita de coada, nu stiu medicii si asistentele cum sa-si umple timpul cu bautul cafelei si fumat.
    Doamne fereste sa te imbolnavesti de altceva decit de covid.
    Poti sa mori cu zile ca nimeni nu te baga in seama.
    Sectiile sint goale pentru ca nu se fac internari.
    Medicii vor face tot posibilul pentru a prelungi actuala stare de lucruri pentru ca le convine: salarii obraznic de mari, sporuri la sporuri…pentru ce ?

  9. H&R Răspunde

    Hai ca nu muriti de epuizare, ci de corona numai . Asa ca puteti baga 24 cu 24.

  10. Xman Răspunde

    În anul 2017 vă plângeați de salarii, v-a dat Olguta și salarii mari începând din 2018, acuma ce mai vreti???, fără stres???, păi cereți ca să reveniți la salariile dinainte fără stres, că nu va forțat nimeni să vă faceți medici sau asistenți medicali de medicină umană!! Să vă fie rușine că numai la drepturile salariale vă gândiți dar ca să deveniți mai profesioniști și mai eficienți la asta nu vă gândiți?????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.