Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

SCHIȚĂ. Cum va arăta Centrul Vechi din Satu Mare după modernizare!

Municipalitatea se pregătește să redea Pieței Libertății strălucirea de altădată, printr-un amplu proiect de modernizare care prevede, printre altele, scoaterea mașinilor din sensul giratoriu și transformarea centrului într-o adevărată pietonală.

Piața Libertății va deveni astfel un centru de relaxare cu alei pietonale, zone de terase, piste de biciclete, culoar pentru transportul public în comun și spațiu de odihnă. Nu vor lipsi nici spațiile verzi sau fântânile arteziene. De asemenea, se vor monta stâlpi de iluminat cu LED și se vor pune pavaje noi.

Vă prezentăm câteva imagini în care se poate vedea cum va fi reconfigurată Piața Libertății.

Când vor începe lucrările

Maskulik Csaba, city managerul municipiului Satu Mare, a vorbit, în urmă cu o lună, despre proiectul Centrului Vechi, precizând că s-a trecut deja la faza de proiectare. De asemenea, Maskulik a explicat de ce va fi închisă circulația autovehiculelor.

,,Am dat ordinul de începere pentru proiectare în luna august, s-a trecut la faza de proiectare și au un termen de șase luni pentru a termina faza de proiectare, după care se va trece la execuție (…) Rămâne varianta închiderii, a fost mult contestată această decizie, dar trebuie știut că pe fonduri europene s-a pus foarte mare accent pe reducerea emisiei de CO2, iar acest lucru se putea realiza prin reducerea sau eliminarea circulației autovehiculelor (…) Transportul în comun va circula, salvarea, pompierii vor avea acces în jurul parcului, dar nu se va permite parcarea în jurul parcului”, a declarat Maskulik Csaba.

16 comentarii

  1. Tineriada Răspunde

    de 4 ani se tot pregateste municipalitatea

  2. Feri Răspunde

    Așa a zis city-managerul cu liniuță “reducerea s-au eliminarea circulației”? Sau așa a notat-o “jurnalistul”?

  3. Vlad Tepes Răspunde

    Lasati parcul din centrul vechi asa cum este, nemodificat, doar aranjat.
    Nu distrugeti fintinile arteziene, ele fac parte din trecutul acestui oras.
    Aveti nenumarate locuri virane pe care ati putea sa le transformati in parcuri.
    Lasati parcul asa cum este !

  4. Vulpea bi-polara Răspunde

    Citimanajeru are si o solutie pt devierea traficului, sau in binecunoscutu stil doar interzice, si apoi mai vedem?

    • Feri Răspunde

      Adevărul e, că lumea ar cam trebui să se dezobișnuiască un pic de mersul cu mașina chiar și “la budă”, dacă se poate. Și când zic “lumea”, aici mă includ și pe mine însumi.
      E foarte sănătos mersul pe jos, plimbarea cu bicicleta, cu trotineta etc.
      Acest oraș este deja sufocat de mașini, asta cred că simte toată lumea.
      Știu că este greu (și pentru mine), dar va trebui să gândim un pic altfel. În acest oraș nimic nu este foarte departe. Cu un pic de plimbare de 15-20 de minute poți ajunge în multe locuri.
      Dacă ai de transportat ceva greu, sau pe distanțe mai mari, îți trebuie mașina, dar majoritatea oamenilor face drumuri scurte cu mașina, chiar dacă pe jos ar ajunge într-un timp și mai scurt la destinație.
      Să nu mai vorbim de transportatul pruncilor la și de la școli. Știu, mulți argumentează, că e prea periculos să circule copii pe jos, dar ăsta e un cerc vicios: cu cât mai multe mașini în trafic, cu atât mai mare pericolul pentru pietoni.

      • gabor Răspunde

        Adevărul este Feri că esti un dobitoken!Incearcă să aranjezi viata familiei tale.Lasa-i pe sătmăreni să-si rezolve problemele cum doresc si le este la indemână si nu cum vă mână pe voi interesele de partid.

        • Radical2 Răspunde

          Uneori oamenii nu sunt capabili de a lua decizii raționale. De aceea trebuie intervenit . Feri are dreptate. Aici e și o problema de poluare. Care ar trebuii taxată la sânge din punctul meu de vedere. Apoi sa vezi comoditate . Pt zona adiacenta a centrului as face zona a+ cu taxe super mari de parcare . Sa Vedeti atunci decongestionare :))

  5. Satmarean Răspunde

    Cred că cuiva din primărie îi plac tot cărțile de colorat, că de ani de zile ne arată doar niște desene colorate. Pe când faptele?

  6. dica Răspunde

    Recomand tuturor proprietarilor de afaceri din zona precum si clientilor acestor afaceri sa-si parcheze masinile pe platoul din fata Maretei Primarii… unde isi parcheaza si mai marii nostrii automobilele. Daca ei au voie… avem si noi. E usor sa inchizi traficului asa o zona si pe urma sa te scarpini sa vezi cum ne descurcam. Sa pui o tabla in capatul unei strazi si sa incasezi abonamente si amenzi e o afacere super profitabila. Banii ar trebui reinvestiti in PARCARI SUBTERANE/SUPRATERANE… nu in salariile hoardelor de votanti lingai de la serviciile care administreaza domeniul public.

    • altu fără bmw Răspunde

      Banii de la parcări se investesc de ani de zile în refacerea piețelor. E același ADP care e și cu parcările și cu piețele. Culmea, că de la piețe nu încasează destul? Mă îndoiesc. Apoi parcări ca lumea veci nu o să avem așa,

  7. Driver Răspunde

    Foarte corect Dnul Dica!
    Așa este, niște gunoaie lingăi.
    Mancaiar diavolu pe ei

  8. n Răspunde

    Din ciclul Gabor si visele sale cu machete din benzi desennate!
    13 FEBRUARIE 2020 dixit Gabor “Satu Mare se transformă într-un șantier. Proiecte de zeci de milioane de euro, toate demarate în 2020

    FEBRUARIE 13, 2020

    Municipiul Satu Mare se va transforma într-un adevărat șantier. Primarul a anunțat că în 2020 este pregătită execuția pentru mai multe proiecte importante. Zona centrală nou, zona centrală veche dar și Lacul Cubic, toate vor intra în reabilitare în acest an.

    În cadrul unei conferințe de presă pe tema bugetului pentru 2020, primarul a anunțat că cel puțin trei mari proiecte edilitare, dar și un proiect mare de infrastructură urmează să fie demarate toate în acest an.

    “Anul acesta începe execuția lucrărilor la reabilitarea centrului nou, a centrului vechi și a lacului Cubic. Tot anul acesta încercăm să începem execuția la al treilea pod”, a spus primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor

    În ceea ce privește reabilitarea zonei centrale vechi, autoritățile locale spun că au planuri mari.

    “Am inclus 2 milioane de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele de reabilitare a fațadelor unor clădiri din centru vechi, respectiv 12 clădiri din Piața Libertății, fostul Hotel Victoria de pe Horea, strada Ștefan cel Mare și strada Cuza Vodă. Este vorba despre 12 imobile valoroase și vrem sa încurajăm astfel reabilitarea clădirilor”, a precizat primarul municipiului Satu Mare.

    În Centrul Nou lucrările sunt deja pregătite să înceapă.

    “La reabilitarea centrului nou s-a dat deja ordin pentru inceperea proiectării și urmează execuția. La centrul vechi urmează să se evalueze ofertele”, a spus edilul.

    Iar pe lista proiectelor pentru următoarea ședință a Consiliului Local se află inclusiv proiectul pentru reabilitarea celor două maluri ale Someșului, cuprinse între cele două poduri.

    N B.Incă o minciună udemeristă-de fapt mai multe…

  9. n Răspunde

    Alta tot la nivel de mărete realizări :
    Cladirile din Centrul Vechi, in reabilitare (Foto)
    17 octombrie 2018
    Mai multe cladiri din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare au intrat in reabilitare. Va reamintim ca Primaria a identificat 100 de cladiri care au nevoie de reparatii la fatade. Proprietarii care nu isi ingrijesc cladirile vor plati un impozit de 500%, anunta Primaria.

    „În Centrul Vechi se întâmplă 3 lucruri frumoase: 1. Primăria a câștigat 4.3 milioane de euro pentru reabilitarea lui 2. Mai mulți proprietari au început deja să reabiliteze clădirile proprii, 3. Iar pentru ceilalți proprietari ai clădirilor neîngrijite, se va aplica o suprataxă de 500%. Astfel, pe termen mediu (2-3 ani), centrul istoric va recăpăta splendoarea​ de odinioară + chiar mai mult”, spune Butka Gergo.

    Cladirile din Centrul Vechi, in reabilitare (Foto) added by Satumare on 17 octombrie 2018
    View all posts by Satumare →

  10. Rsaba R Răspunde

    Propunerea este una superficiala, ieftina si cu un gust pronuntat de ,,beton” si de provincie/periferie. Cred ca se va continua in stilul deprimant si sinistru al ,,centrului nou”. Poate vizitati si voi, conducatorii, piete centrale ale unor oraselor occidentale. La noi, arta, frumosul si bunul gust, lipseste cu desavarsire. Nu tu parcari subterane, nu tu materiale naturale- piatra, etc …. Pacat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.