Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

Drumul Unirii: Satu Mare – Alba Iulia. Rememorarea unei călătorii istorice

Preotul ortodox din localitatea Păulești, Cristian Chindriș, a rememorat drumul parcurs anul trecut de către o delegație de sătmăreni între Satu Mare și Alba Iulia, la inițiativa avocatului Adrian Cozma, actualmente președintele PNL Satu Mare.

Redăm mărturia: – „Drumul Unirii”

“An de an ziua de 1 decembrie este pentru fiecare om care simte românește tresăriri sufletești deosebite.

Cu mare drag rememorez și eu momentul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 1918 când am însoțit grupul celor 10 călăreți conduși de avocatul Adrian Cozma la Alba Iulia în perioada 25 noiembrie 2018 – 1 decembrie 2018.

Inițiativei lăudabile a domnului Adrian Cozma m-am alăturat imediat fără să pun nici o clipă în calcul vicisitudinile acestei drumeții unice.

De-a lungul istoriei poporului român se cunoaște faptul că clerul bisericesc a fost alăturat românilor în aspirațiile de unitat. Preoții au însoțit și susținut acțiunile întreprinse de conducătorii comunităților românești în momente esențiale, așa că această provocare am primit-o ca pe o misiune sacră încredințată cu arhiereasca binecuvântare a Prea Sfinției Sale Iustin – Episcopul Maramureșului și Sătmarului spre a duce stindardul episcopiei noastre în cetatea ânfăptuirii Marii Uniri.

Drumul parcurs a fost unul lung, adeseori anevoios datorită condițiilor meteorlogice nefavorabile, urmărindu-se traseul sătmărenilor din 1918. Evitând pe cât posibil șoselele asfaltate, am redescoperit România frumoasă cu păduri semețe și peisaje mirifice.

În fiecare zi am parcurs aproximativ 50 km, fiind întâpinați de grupurile de oameni entuziazmați la auzul venirii noastre.

Am pornit din orașul Ardud după o sfântă rugăciune de binecuvântare și alocuțiunea rostită de domnul primar Ovidiu Duma, care ne-a urat drum bun și putere pentru a duce la bun sfârșit această nobilă acțiune.

Prima oprire a fost în localitatea natală lui Gheorghe Pop – Băsești. Aici ne-am adus aminte de importanța corifeului pentru unirea României.

A doua oprire a fost la Cehu Silvaniei unde ne-au întâmpinat în centrul localitățiiaproximativ 200 de persoane care ne-au invitat să servim cina împreună cu ei.

Dimineața am ajuns în localitatea Nadiș. Ploua torențial. În fața Sfintei Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” ne aștepta un grup de copilași care cântau „Treceți batalioane române”avându-i alături pe preoții din Nadiș și Inău împreună doamnele educatoare.

Următoarea staționare a fost centrul localității Jibou unde domnul primar ne-a înmânat un steag tricolor pe care să îl ducem la Alba Iulia.

A urmat un traseu dificil. Ceață, ploaie măruntă, întuneric. Am fost ajutați de un pădurar. La câțiva km de localitatea Hida domnul primar de acolo a trimis în întâmpinarea noastră cetățeni pentru sprijin.Seara târziu am ajuns în Hida unde ne așteptau de aproximativ 2 ore zeci de cetățeni în frunte cu domnul primar care ne-a înmânat și el un steag tricolor să îl ducem în cetatea reîntregirii.

În dimineața zilei următoare ne-am îndreptat spre Gilău. A fost o porțiune greoaie de traseu pe șoseaua Șardu – Gilău. În fața primăriei ne aștepta domnul primar al orașului Ardud –Ovidiu Duma, care ne-a încurajat și ne-a dat încrederea că vom reuși. Apoi, alături de primarul comunei Gilău ne-au însoțit până în fața Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” unde ne aștepta un număr impresionant de credincioși avându-i în frunte pe preotul paroh care a rostit un emoționant cuvânt de învățătură.

A doua zi de dimineață am pornit spre localitatea Rimetea – jud. Alba.

La Luna de Sus ne-au așteptat în fața bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” un grup de impresionant de cetățeni îmbrăcați în costume tradiționale avându-i în frunte pe preotul paroh și pe domnul primar de la comuna Florești. În interiorul bisericii un grup de copii au susținut un concert de colinzi și cântece patriotice.

La interferența dintre localitățile Lița și Hășdate un grup de oameni ne-au așteptat „cu masa pusă” la o stână. Aici calul Cezar a fost repotcovit la un picior de un fierar local. Printre cetățenii extrem de ospitalieri era și preotul Bisericii Ortodoxe din insula Ibiza.

Seara târziu am ajuns la adăpostul pus la dispoziție pentru cai de către maicile de la Mănăstirea„Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În Rimetea am rămas încă o zi pentru odihna cailor. Dimineața am fost invitați de măicuțe la mănăstire unde am rămas impresionați de liniștea și sfințenia acelui loc binecuvântat. În cursul zilei am vizitat apoi localitatea Rimetia intrată în patrimoniu UNESCO, datorită clădirilor restaurate.

 

În dimineața zilei de 30 noiembrie pe la ora 4 am pornit spre Alba Iulia. Temperatura a fost de minus 7 grade. În Aiud am fost serviți de proprietara unei patiserii cu plăcinte calde, ceai și cafea.  La intrare în Alba Iulia la o benzinărie am fost așteptați de un echipaj de poliție care ne-a însoțit până în locul programat de autorități. Abia atunci caii și noi eram extenuați.

 

La sfârșitul activității impresionante caii au fost duși la adăpostul pus la dispoziție de monahii Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Le mulțumim tuturor pentru primirile emoționante de pe parcursul itinerarului nostru.

După cei aproximativ 350 km parcurși, noi, delegația sătmăreană am fost primiți de autoritățiile locale și județene în mod oficial în centrul orașului într-un loc simbolic – statuia lui Mihai Viteazul – întregitorul neamului românesc. Aici ni s-a înmânat manuscrisul actului Marii Uniri. A fost un moment impresionant.

În Alba Iulia ne-a mai așteptat încă o nouă surpriză emoționantă. Domnul Primar al Comunei Păulești – Zenoviu Bontea, însoțit de un grup de păuleșteni ne-au așteptat și ne-au felicitat pentru realizarea noastră.

Pe tot parcursul călătoriei ne-am încurajat unii pe alții, am fost însuflețiți de dragostea față de patria noastră România. Am simțit că ducem pe umerii noștri patriotismul pur al românilor sătmăreni delegați din 1918, al celor care au fost trup și suflet alături de noi, al celor care ne-au amplificat emoțiile așteptându-ne benevol pe tot traseul, al celor care au fost surprinși că noi un grup de oameni am mers împreună peste 350 km.

Peste tot ne-au întâmpinat sute de cetățeni în mod voluntar. Ne-au servit cu mâncare, ceai și cafea, însă în același timp nu putem descrie prin cuvinte înfruptarea noastră din emoția și dragostea lor de țara noastră România.

Aceste amintiri unice au putut fi trăite deoarece liderul Adrian Cozma și-a făcut datoria. Avocatul Adrian Cozma este un OM deosebit, cu trăsături organizatorice de excepție, care a știut să țină unitatea grupului, să monitorizeze tot traseul ca să ajungem în siguranță la Alba Iulia.

Noi, grupul sătmărenilor, am fost animați pe tot parcursul „Drumului Unirii” de istoricele cuvinte: „Noi vrem să ne unim cu țara !”

Țin să menționez componența grupului pentru că merită pe deplin a fi cunoscuți datorită efortului depus:

Adrian Cozma – avocat, organizatorul călătoriei Ardud-Alba Iulia, din Satu Mare, călăreț

Călin Astalîș – om de afaceri din Tășnad, președintele Asociației „Regatul Cailor” călăreț

Gheorghe Pop – om de afaceri din Carei, călăreț

Ciprian Pop – om de afaceri din Carei, călăreț

Viorel Pop – interpret de muzică populară, călăreț

Octavian Cherecheș – proprietar de cai arabi, Meghișa, călăreț

Barnabas Szucs – campion european Kickboxing, antrenor de cai și călăreți, călăreț

Gabriel Moroșan – proprietarul Societății „Caii Bucovinei” din Vatra Dornei, călăreț

Vali Mada – fotograful oficial al delegației, călăreț

Dragoș Sanfira – elev, cel mai tânăr membru al delegației, călăreț

Vasile Mada – membru din echipa tehnică

Vasile Avram – cel mai experimentat din delegație, membru din echipa tehnică

Romeo Albu – asistent medical, membru din echipa însoțitoare

Preotul Cristian Chindriș – duhovnicul delegației, membru din echipa însoțitoare

Au fost zile memorabile pe care nu le voi uita niciodată, am legat prietenii care vor dura toată viața.

Mulțumesc Bunului Dumnezeu că m-a învrednicit să trăiesc astfel de momente, dar și celor care au făcut posibilă această călătorie: domnului Adrian Cozma, domnului Ovidiu Duma, domnului Zenoviu Bontea, bărbați de încredere, valoroși, lideri care unesc și nu dezbină, care fac lucruri minunate pentru comunitățile din care fac parte.

Bunul Dumnezeu să Binecuvinteze România !

La mulți ani tuturor românilor oriunde vă aflați !

Preot Cristian Chindriș

Paroh al Parohiei Ortodoxe Române Păulești.

4 comentarii

  1. Gogu Styuk Răspunde

    Dar preotul de Paulesti are voie sa faca propaganda mascata pentru PNL elogiind “faptele marete” ale membrilor pnl care s-au plimbat calare la Alba Iulia ???De ce nu “rememoreaza” evenimentul membrii pnl,de ce trebuie sa “rememoreze” preotul,probabil la slujba de duminica, care la final a “elogiat” tot grupul de pnl-isti,in frunte cu primarul pnl-ist de paulesti,fost lider comunist ??!!E problema domniei sale ca a facut parte din grup,dar asta nu inseamna ca pentru asta trebuie sa lauzi niste candidati pnl ca fiind citez ” OM deosebit, cu trăsături organizatorice de excepție” cu cateva zile inante de alegerile parlamentare !!!!!!!!!

  2. Una Răspunde

    DA, aci PRO România și PSD ( R.C.) ar trebui să se autosesizeze și să depună la BEC plângeri.

  3. Rrrr Răspunde

    Reklama de doi lei vechi.
    Cum sunteti voi invechit.
    Slugi , mincinosi , oameni cu doua fete.
    Kozma (úr )dute inapoi in Mogolia.

  4. a Răspunde

    A fost un moment unic in istoria contemporana. Pe traseu oamenii erau incantanti. Ieseau la poarta din data de 29. Ce a fost la Alba ramane pentru generatiile urmatoare.
    PS: Nu sunt din grupul lui Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.