Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Magyar Lóránd: Sprijin pentru întreprinderile mici și gospodăriile familiale din agricultură!

În România, statul favorizează marile întreprinderi agricole. Acestui principiu se opune UDMR care favorizează, mai degrabă, întreprinderile mici și gospodăriile familiale. 90% din terenurile agricole din țară sunt deținute de fermierii mari, care lucrează terenuri de peste 10.000 de hectare. În aceste condiții, întreprinderile mici și gospodăriile familiale vor dispărea în scurt timp.

,,Trebuie clarificat în prevederile actualei legi funciare prin stabilirea dimensiunii medii a fermelor românești și stabilirea unui plafon pentru suprafața maximă de teren ce poate fi deținut. UDMR propune ca suprafața utilă maximă să nu depășească 750 de hectare și, de asemenea, dorim restrângerea dreptului persoanelor juridice și străinilor de a cumpăra terenuri”, a declarat Magyar Lóránd, membrul comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Potrivit deputatului sătmărean, fermele mici și gospodăriile familiale asigură trai multor familii din așezările rurale. În cazul în care nu se va reuși elaborarea unui sistem de sprijinire a lor, acestea vor dispărea în scurt timp, iar agricultorii din mediul rural vor fi nevoiți să se mute la oraș pentru a-și asigura traiul, satele urmând să rămână depopulate.

În cazul în care nu se va produce nicio schimbare, vor supraviețui doar fermele mari, deținătoare a mii de hectare de pământ cu un personal de 15-25 de persoane. Drept consecință, vor dispărea fermele mici care asigură traiul a 4-6 persoane.

,,În Planul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021-2027 solicităm o linie de finanțare separată pentru a sprijini întreprinderile mici și gospodăriile familiale. În ciclul financiar anterior (2014-2020) statul a favorizat marile întreprinderi agricole. Întreprinderile mici și gospodăriile familiale au beneficiat doar teoretic de acest ajutor, cu o șanse practice minime, deoarece nu au putut concura cu marile întreprinderi deținători de o  infrastructură deja finalizată”, a adăugat Magyar Lóránd.


Sursa: UDMR Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.