Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

Proprietarii vor fi obligați prin lege să-și repare casele și să-și întrețină fațadele

Proprietarii de clădiri, indiferent dacă sunt instituţii publice, persoane fizice sau juridice, vor avea obligaţia, prin lege, de a întreţine în stare corespunzătoare clădirile din proprietate, precum şi anexele acestora, titrează Digi24, citând Agerpres. Proprietarii vor trebui să cureţe faţadele locuinţelor şi construcţiilor aflate la stradă, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor din proprietate.

Hotărârea a fost luată prin adoptarea de Camera Deputaţilor, care e for decizional, a unui proiect de lege referitor la obligaţiile pe care le au instituţiile şi persoanele fizice sau juridice în gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Potrivit proiectului adoptat, autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea.

Persoanele fizice şi juridice au astfel obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor, împrejmuirilor şi să păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun, prevede proiectul.

Nu îţi repari sau cureţi clădirea, ţi-o face primăria, dar pe banii tăi

Instituţiilor publice, persoanelor fizice şi juridice le revin următoarele obligaţii: să întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejmuirile acestora, precum şi instalaţiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice; să asigure curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale. De asemenea, proprietarii trebuie să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora.

Proprietarii mai trebuie să asigure curăţenia pe terenurile şi locurile de depozitare aflate în proprietate, precum şi pe căile de acces; să asigure curăţenia şi igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, inclusiv prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.

Printre alte obligaţii ale instituţiilor publice şi persoanelor fizice şi juridice sunt: să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autorităţile administraţiei publice locale.

Dacă aceste obligaţii nu sunt respectate în termenele notificate de primar, de 30 de zile, sau de persoanele împuternicite de acesta, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administraţiei publice locale a acţiunilor de curăţare şi igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificaţi.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Sursa: Digi24

 

36 comentarii

  1. Curiosul Răspunde

    Persoanele fizice și juridice au obligația să…
    Statul ce obligație are?……

    • Cetateanul Răspunde

      E multi … dar …

    • Observator Răspunde

      Să-ți ia banii ! Atat si nimic altceva ; statul cu drepturile , noi , cu obligatiile ! Poate ne spune statul , cum are pretentia sa-si repare sau amenajeze fațada la casa o persoana cu venit minim , care abia-și duce zilele de la un salariu (sau pensie) la altul .

  2. radical2 Răspunde

    Foarte bine. Daca nu si le pot repara/renova, le pot scaote la vanzare si sa stea intr-o locuinta pe care o pot intretine. Nu te obliga nimeni sa stai in buricu targului daca nu-ti permiti. SAu daca nu o vinzi, fa un business sa genereze venit din care sa o poti intretine. Ce e atat de complicat. Desigur statul ar trebuii putin sa sprojine

    • Cetateanul Răspunde

      Legea este clar neconstitutionala, incalca dreptul la proprietate in mod grosolan . Sa zicem ca in centru ramane un pensionar singur fara venituri mari si cu probleme de sanatate . Serios ca statul il poate obliga sa-si renoveze fatata si sa renunte fie la manca/incalzire fie la medicamente ?

      • radical2 Răspunde

        Nu poate. Da ii poate pune un impozit de-l ingroapa de viu. Da permiti sa platesti stai in centru , daca nu te muti la perifieri. E simplu.

        • Cetateanul Răspunde

          Dreptul la proprietate este garantat prin Constitutie . Statul nu poate discrimina cetatenii in functie de starea lor materiala, cine are bani sa-si intretina impecabil casa are dreptul sa locuiasca, cine nu mars in alta parte !

      • radical2 Răspunde

        Defapt. O idee buna ar fi sa mareasca impozitul. Si statul(primaria) sa acorde scutiri in cazul in care proprietarul isi renoveaza cladirea.

        • Cetateanul Răspunde

          Odata introdusa o asemenea lege se poate extinde la orice bun detii . Este aberanta si rau-voitoare !

        • Cetateanul Răspunde

          Vezi ca poti sa fi obligat prin lege sa-ti dezinfectezi eventual locuinta, zilnic, saptamanal, lunar . Ce parere ai ? Parca nu-ti mai arde de ras, nu-i asa ?

          • ...

            Și să denunți vecinul dacă nu face dezinfectare. Ca pe vremurile “frumoase”! Chiar nu își dau seama unii ce lucruri periculoase se întâmplă peste capul nostru? Ați uitat ce a fost, din ce am scăpat?

  3. radical2 Răspunde

    Pe de alta parte, sunt curios daca proprietarul hotelului Dacia va fi notificat :))

  4. Cetateanul Răspunde

    E buna legea, inca o lege restrictiva de genul existi deci incalci legea !

  5. Cetateanul Răspunde

    Asteptam o lege prin care proprietarii de automobile sa fie obligati sa-si vopseasca masina odata la 5 ani . Mai vrem asemenea legi si asemenea initiative !

    • Rrrr Răspunde

      Nu ai de lucru?

      • Cetateanul Răspunde

        Eu am de lucru . Se pare ca altii nu au de lucru sau nu stiu ce si cum sa munceasca . Ne asteapta cel putin un deceniu de criza economica, varuiala si gardul nevopsit vor fi ultimele griji in deceniul urmator pentru cei mai multi .

    • ... Răspunde

      Și o altă lege prin care politicienii să fie obligați să respecte promisiunile electorale? Că dacă nu e bai mare pentru ei ?!

  6. Gyuri Răspunde

    Mulți comentaci ar face orice, numai să nu cheltuie.
    Vă place cum arată,
    In jurul vostru?
    Vă plângeți ca niște pzde ce sunteți.
    Așteptați să vi se dea mură in gură, săraci cu duhul si educația ce sunteți.

    • Cetateanul Răspunde

      Exista foarte multi oameni saraci si de multe ori nu e vina lor ! Nu s-au nascut in familia potrivitia, nu au crescut in mediul potrivit, nu au avut profesorii potriviti, etc . in SUA circa 40% din populatie nu avea in caz de urgenta pusi deoparte 400 de dolari, asta era inainte de asa-zisa pandemie !
      Foarte putini oameni saraci sunt lenesi, prosti, delasatori .

    • ... Răspunde

      De aici până la inițiativa legislativă este cale lungă. Prima dată autoritatea locală trebuie să-și pună întrebarea “Cu ce am ajutat pe acești oameni?” Că dacă refuză atunci pe bună dreptate îi taxezi. Uite cum face de exemplu Oradea. Noi prin această inițiativă punem căruța în fața calului. După care împușcăm calul ca nu cumva să ajungem la mal cu problema.

      • Cetateanul Răspunde

        Statul nu trebuie sa aiba drepturi suplimentare asupra proprietatii tale . Daca vrei inchizi casa si pleci dincolo 10 ani sa tratezi pacienti de COVID-19 . Nu este problema statului in ce stare se afla locuinta ta cat timp tu nu cauzezi daune altcuiva .

        • ... Răspunde

          Eu ce spun? Ca și în cazul acțiunilor astea anticovid. Atâta știm numai amendă, amendă, amendă. Din start suntem considerați răufăcători și statul ne dă în cap. După care ne mirăm la reacțiile repulsive absolut normale ale cetățenilor.

  7. Satmarean 1 Răspunde

    Este o lege foarte buna. In alte tari statul e proprietarul cladirilor si atunci face el renovarile exterioare iar in interior faci orice modificare numai cu aprobare de la primarie si cu firmele agreate de ei,si ai unele scutiri. Noi am vrea sa fim toti proprietari ,dar statul sa ne faca totul. Corect ce a spus @radical2 si @Gyuri. Sau ar fi foarte bine daca statul nostru ar scoate banii din economia gri care sunt de peste 20% din PIB si la cei care nu au posibilitati sa poata contracta credite cu dob subventionata, sau le face statul dar sa figureze la finante cu datorie si pana nu o achita el si urmasii lui nu poate vinde locuinta ,iar cand valoarea datoriei se apropie de cea a imobilului printr-o sentinta sa poata fi deposedat de proprietate. La cei care au posibilitati si nu vor, marit impozitul si in cativa ani se ajunge tot in instanta. Solutii sunt.Vorba aceea:
    nu stii ,te invatam(ce sa faci), nu poti atunci te ajutam, dar daca nu vrei ,te fortam.

    • k Răspunde

      O fi cum ziceti!Dar care-i ratiunea?Incep lucrarea de intretinere la fatadă,si vine nenea politistul de gardian si-mi trage o amendă de nu mă văd,pentru că am amplasat schela pe trotuar-recte domeniul public!!!

    • Cetateanul Răspunde

      In Constitutie se garanteaza dreptul la proprietate, nu se zice nimic de varuiala, de gard si de alte mofturi .
      Sunt oameni care nu au bani sa se deplaseze pentru a fi vazuti de un medic (dupa o viata de munca). Mai bine mergem cu terorismul de stat inainte si le dam amenzi usturatoare pentru orice .
      Constitutia apara si saracul dar si bogatul . Aproape oricine poate sa ajunga la un moment dat in viata in situatia in care sa nu fie efectiv capabil sa-si intretina corespunzator o proprietate . Mie mi se pare ca asta este conditia umana, legile aberante si abuzive nu rezolva problema de fond .

      • Observator Răspunde

        Nu vezi ca n-ai cu cine discuta ? Pe unii nu-i intereseaza ca , la un moment dat poti avea o situatie materiala buna , ti-ai permis un anumit standard de viata , dar ajuns la vremea pensiei ( sau ,lovit de o situatie medicala neprevazuta) , se schimba radical totul , ori , altfel spus , ți se da viata peste cap cu totul , ramai fara un sprijin . Dupa mintea unora , ce-ar trebui sa faci ? Sa-ți iei catrafusele și sa te muti in padure , sau sa dispari definitiv ? Si asta , fiindca – la un moment dat- nu mai poti ține ritmul cu tot ce se întampla in jurul tau . Oare nu statul , cu legile aberante si partinitoare e de vina pentru aceste lucruri ? Nuuuuuuu , statul n-are nici o vina …….. . Si , din ce observ , chiar nu conteaza – privat sau persoana fizica – toți intra în aceeași oala . Asa garant este statul pentru toți cetățenii lui , egali…. in drepturi !

        • ... Răspunde

          Egali în obligații pentru cetățeni. Pentru unii.

        • Cetateanul Răspunde

          Te vad un om lucid, cu bun simt nu pentru ca esti de acord cu mine ci esti in acord cu realitatea . Iti recomand cand ai timp sa urmaresti : Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media – Feature Film .
          Drepturile omului sunt restranse sub diferite pretexte peste tot in lume si se fabrica motive . Este un sistem si asa functioneaza, pe aceste principii .

  8. Satmarean 1 Răspunde

    Atunci haideti sa lasam toate cladirile ca hotelul Dacia,sa respectam proprietatea nu,si peste alti 15 ani vom avea un peisaj ca in Afganistan dupa bombardament.

  9. Satmarean 1 Răspunde

    Constitutia iti garanteaza proprietatea,dar tot prin legi care respecta constitutia poti sa si pierzi o proprietate: i-a nu plati o datorie la banca sa vezi ce proprietar mai esti.

    • Cetateanul Răspunde

      Datoria la o banca nu este obligatorie . Eu am platit la leu si intotdeuna la timp pana acuma vreo cinci credite, dar nu m-a obligat nimeni sa le iau, mi-am asumat riscurile impreuna cu familia mea . Daca vrei sa traiesti mai bine trebuie sa fi dispus sa-ti asumi riscuri .

  10. Satmarean 1 Răspunde

    @Cetateanu. Tot asa ,daca vrei sa traiesti in centru sa fi dispus sa-ti asumi sa intretii si fatada locuintei daca nu sa se mute in padure. Si acolo nu va avea voie sa taie copaci chiar daca padurea e a lui .Datoria nu e obligatorie,dar daca nu ai bani ce faci? Eu nu vreau sa trec in centru pe langa o cladire de pe care imi cade tencuiala sau balconul in cap pt ca proprietarul nu are bani.

    • Cetateanul Răspunde

      Daca cumva o sa cada ceva pe tine proprietarul o sa fie tras la raspundere, pana atunci poate iti cade un televizor in cap mergand pe strada, sansele sunt egale . Nu ne putem trage la raspundere pentru riscuri, asta facem acum cu nebunia asta de COVID -19 .

  11. urbanism Răspunde

    Pentru @sătmărean 1. Tot centrul vechi și tot ce mișcă pe o rază de 500 de m este rezervație arheologică. Nu vrei să știi în ce condiții și cu ce proiecte trebuie să te prezinți ca să te poți atinge de clădire pentru orice dar absolut orice renovare. Asta pe lângă faptul că este clar stabilit și calitatea și proveniența materialului de construcție utilizat. Nu merge că te tocmești cu vecinul și iei de la Brickostore ce vrei tu mai ieftin. Trebuie proiect avizat și făcut de proiectant autorizat de specialitate acreditat de ministerul Culturi și MLPAT. Ca să nu mai vorbesc că totul trebuie făcut oficial. Nu recomand nimănui să se apuce de treabă tără hârtii.
    Dar nu mă mir. Vorbești și tu mare colocatar de la nu știu ce bloc de pe timpul lui Ceașcă. Fără hârtii să faci ceva iar nu se poate. Bagă la calculator.

  12. Satmarean 1 Răspunde

    @urbanism. Corect. Nu am spus eu ca trebuie facut ilegal. Da ,sunt multe formalitati de facut de aceea trebuie lasat sa se ocupe cine se pricepe(primaria) iar tu ca proprietar fa rost de cota ta de parte de cheltuiala. Ca ai tu banii, te ajuta copii, iei un credit ….te priveste,dar nu veni tu ca proprietar ca nu am,nu pot,nu fac etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.