Ultima actualizare: azi, 11:33
Locale

Gabriel Leș: ,,Îmi voi lua un an sabatic și voi reveni în slujba României!’’

La finalul mandatului de senator al României, Gabriel Leș își face bilanțul și anunță ceea ce va face în continuare. Fostul ministru al Apărării anunță că în primul rând își ia un an sabatic după ultimii ani trăiți cu mare intensitate împărțiți între familie, Parlament și Guvern, le mulțumește tuturor celor cu care a lucrat în acest timp și anunță că va reveni în slujba țării.

,,După luptele politice viscerale din ultimii ani, simt nevoia unui moment de respiro. Îmi voi lua un an sabatic pentru a decanta ceea ce am acumulat și pentru a interioriza lecțiile învățate. Înainte de această pauză, scurtă dar necesară, vreau doar să le împărtășesc câteva gânduri celor cu care am luptat umăr la umăr, dar mai ales sătmărenilor mei dragi. Vreau să știți că nu am precupețit niciun strop de energie și dedicare pentru a face din România un loc mai bun și mai sigur. Chiar dacă trăim într-o lume în care patriotismul tinde să fie perceput desuet și tabu, nu mă voi stingheri să exprim ceea ce simt și cred despre țara mea.

Rațiunea de a exista a unui om politic este patria. Țara, familia cea mare a fiecăruia dintre noi, rămâne țelul către care îmi voi îndrepta pașii, și sper că voi avea șansa să îi slujesc de aici, sau de departe. Poate nu am reușit întotdeauna să exprim cu limpezime ce mă mână în această luptă. Însă nu regret că nu am devenit un produs al marketingului politic, pentru că nu mă reprezintă. Prefer să las faptele să vorbească despre mine.

Timpul petrecut în parlament ca senator (grație celor 32 de mii de voturi oferite în 2016), onoarea de a servi România, de două ori, în calitate de ministru al Apărării, rămân repere pentru o viață. Dincolo de numeroasele împliniri și decepții, păstrez gustul unor momente excepționale care îmi dau forța să merg mai departe. Trebuie, totodată, să rămânem realiști și să recunoaștem că suntem departe de potențialul nostru optim, astfel că mai avem de construit. De aceea, știu că nu voi putea rămâne deoparte, văzând cum oportunitățile trec razant pe lângă România, din motive pe care nu vreau să le dezvolt acum și aici. Știu însă că voi reveni cu hotărâre, căci nu voi avea liniște până ce România nu va ajunge acolo unde îi este locul.

Fiecare dintre noi are un rol. Iar dumneavoastră dragi sătmăreni, dragi români, aveți datoria să puneți în fruntea țării pe acei lideri care îndeplinesc exigențele și așteptările dvs.

Eu, în acești din urmă ani am încercat să țin în echilibru activitatea guvernamentală și pe cea legislativă, având astfel oportunitatea de a înțelege la firul ierbii cum arată problemele, și subsecvent, cum trebuie croite soluțiile. Am urmat întotdeauna calea cea dreaptă, și am vizat scopurile cele mai îndrăznețe, însă trebuie să țintim mai sus. Nu mai putem rămâne prizonierii blazării și ai apatiei de tip “merge și așa”. Oameni buni, meritați mai mult!

Meritați lideri care să vă reprezinte cu adevărat, și care să întruchipeze într-un mod autentic idealurile unei economii bazate pe oportunități nediscriminatorii, și care să vă garanteze dreptul la pace și securitate. Meritați lideri care să întruchipeze idealurile națiunii și care să nu vă înșele încrederea la prima răscruce de drumuri. Meritați o viziune de viitor bazată pe fapte nu pe demagogie.

În mandatul de senator am avut calitatea de initiator în peste 60 de propuneri legislative, în domenii dintre cele mai arzătoare, pornind de la drepturile persoanelor vulnerabile și până la inițiative privind consolidarea securității naționale. Atât ca parlamentar, cât și in postura de ministru al Apărării am avut privilegiul să servesc România în momente cheie, precum gestionarea manifestațiilor dedicate Centenarului Marii Uniri, sau exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene.

A fost o onoare extraordinară să vă pot reprezenta, și aștept cu nerăbdare să lucrăm din nou împreună. Noi oportunități așteaptă să fie fructificate, iar singura șansă este ca obiectivele noastre să capete substanță este să facem front comun. Istoria ne stă mărturie că momentele astrale ale României întruchipează idea de unitate.

Trebuie să ne depășim limitele. Trebuie să ne întărim securitatea și să ne consolidăm relațiile cu adevărații prieteni și aliați. Trebuie să declanșăm o adevărată revoluție în educație și inovație, căci este momentul unor schimbări tehnologice paradigmatice. Este critic să investim în surse alternative de energie, care să ne sporească independența de neprieteni, contribuind totodată la un mediu pe care să-l putem lăsa moștenire copiilor noștri. Trebuie să ne pregătim pentru a da piept pe mai departe cu provocări externe, fie ele și pandemii. Și nu în ultimul rând, noi politicienii trebuie să vă redăm sentimentul demnității atunci când vă cerem să ne acordați încrederea. Recenta victorie a Partidului Social Democrat în alegeri a reprezentat într-adevăr o a doua șansă, poate nemeritată deplin, dar pe care nu avem voie să o ratăm.

Voi încerca să întreprind tot ce ține de mine pentru a găsi calea pe care să putem păși împreună către realizarea țelurilor noastre. Absența mea politică de moment nu este nici pe departe un semn de resemnare sau de nepăsare. Ferească Dumnezeu! Însă, pentru fiecare dintre noi trebuie, sau ar trebui să vină un moment al smereniei, și al bilanțului.

Un singur lucru rămâne neschimbat: sentimentul datoriei față de țară. Voi fi gata, la momentul potrivit, și când oamenii vor dori, să revin în slujba României.

Va încredințez că voi folosi cu înțelepciune acest timp de reflecție, căci orizontul se arată extrem de interesant.

Dumnezeu să binecuvânteze România,  și sărbători minunate!”

14 comentarii

  1. Cofi amin Răspunde

    În mod uzual miniștrii apărării după încetarea mandului devin consultanți, participa la conferințe și simpozioane unde prezintă teze pe probleme de geopolitica și apărare. La noi grăbită își ia un an sălbatic. Pai de unde competente mai băiatule..

  2. Simion Răspunde

    …și acum, marche la kake!

  3. Gogu Styuk Răspunde

    Fix pix !!

  4. H&R Răspunde

    Eu v-am atentionat sa numai dati horinca la omu’ asta. Iara vorbeste aiurea. Sau o fi lovit covidul singurul neuron?

  5. augustin Răspunde

    Ce expresii gaunoase;””Ratiunea de a exista a unui om politic este patria”.Ratiunea este dezvoltarea de care v-ati batut joc.Din celebrul program nu a-ti realizat nici 25%.In anul centenarului peste tot v-ati laudat cu 100km autostrada dar s-au realizat 58 km.Mie mi-ar fi rusine sa mai si scot capul.IMPOSTURA SE CHEAMA PSD.

  6. polițist de animație Răspunde

    Dacă se poate mai mulți ani sălbatici……..

  7. Opinie Răspunde

    Nici o pierdere .

  8. 007 Răspunde

    Les-ule,unde crezi ca te pozitioneaza cetatenul satmarean in explicatia DEX-ului,raportat la SABAT ???!
    Eu stiu foarte clar unde,la o,, Adunare de vrăjitori(PSD-isti )cu ,,Gălăgie mare …fara rezultate PENTRU CETATENI SI CU DUMINICA IN TOT MANDATUL TAU,DACA INTELEGI CE SPUN.
    dex-SABÁT, sabaturi, s. n. 1. (La iudei și la unii creștini) Ziua de odihnă sau ziua a șaptea a săptămânii. 2. Adunare de vrăjitoare care, potrivit unor legende medievale, avea loc sâmbăta, la miezul nopții, intr-un loc singuratic. ♦ Fig. Gălăgie mare produsă de o mulțime zgomotoasă. – Din fr. sabbat, lat. sabbatum.
    sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni
    sabat1 sn [At: NEGRUZZI, S. II, 93 / A și: (îvr) sabat / Pl: ~uri, ~e / E: lat sabbatum] 1 Adunare de vrăjitori sau vrăjitoare care, potrivit unor legende medievale, se ținea sâmbăta de la miezul nopții (până la cântatul cocoșilor). 2 (Pex) Adunare zgomotoasă și dezordonată, cu agitație frenetică. 3 Gălăgie produsă de sabat (2). 4 Ziua de sâmbătă, care reprezintă ultima zi a săptămânii la mozaici și la unii sectanți creștini și care este considerată de aceștia zi de sărbătoare, fiind consacrată odihnei și ceremoniilor cultului Si: (îvr) sabaș2. 5 Numele primului tratat din Talmud, referitor la sărbători.

  9. c-block Răspunde

    Am asistat la momentul artistic-umoristic în care individul ne explică de ce NU a făcut nimic nici ca senator și nici ca ministru al apărării pentru cetățenii care l-au ales.
    Am avut trei reprezentanți pe-ze-de în mandatul trecut: Leș, Bran și Tavi Petric zis și Chenedi. Numai unul și unul, nu? Aleși pe sprânceană, nu? Mă bucur că nu au mai apucat nimic. Dacă știe cineva ce au făcut pozitiv pentru noi 4 ani, eventual să-mi răspundă. Nici hotelul Sport nu au reușit să transfere primăriei. Pagubă curată toți trei!

  10. Stefan Răspunde

    Gabriel, iar ai ales tactica eronata – se vede iar foarte clar “pregatirea” militara deosebita si valoarea ta ca individ. Stiai oare ca, “Dacă tăceai, filozof rămâneai”? In fine, te-ai autoprezentat din nou. E bine ca s-a terminat, ai fost oricum prea mult si prea rusinos. E bine ca vrei sa inveti din greseli (sper sa fii sincer! sau is si acestea doar vorbe-n vant?), dar fa-o in liniste si discret, ca deocamdata nu faci altceva decat sa perseverezi in greseli.

  11. Vasile Răspunde

    Sa ajungi ministrul apararii fara armata este super performanta si senator 4 ani, acuma ai sansa sa depui dosar la somaj pentru 1 an, suma este frumusica, un mic bonus de neperformanta. Dupa care poti merge inapoi la Racsa de consilieri director de cabinet la primer.

  12. satmarean Răspunde

    este o melodie, da, da, …. cu dedicatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.