Ultima actualizare: ieri, 22:11
Locale

Prăjiturile bunicii, readuse la o cofetărie din Satu Mare! Povestea cofetăresei ce face naveta 200 km zilnic

În timp ce marile laboratoare de prăjituri scot pe bandă rulantă dulciuri fel de fel – mai moderne, mai sofisticate – într-o cofetărie din centrul municipiul Satu Mare caietul vechi și îngălbenit al bunicii a rămas cea mai bună sursă de inspirație. De zeci de ani, cu mult înainte să se inventeze prafurile și coloranții, femeile foloseau ingrediente simple și sigure pentru a obține arome deosebite. Astăzi, lucrurile s-au simplificat, și e mult mai ușor să pregătești un tort sau o prăjitură. Dar ai trăda o moșternire neprețuită!

Simona Cuciulătan are 33 de ani, s-a născut și locuiește într-un sat din județul Maramureș. Se trezește în fiecare dimineață la ora 5.00 și face naveta o oră și jumătate către Satu Mare. Într-un laborator din centrul Sătmarului, talentul Simonei se transformă în blaturi pufoase, creme fine, ornamente alese și dulci, iar numele cofetăriei pe care o deține și în care ea însăși coace și prepară este zilnic pe buzele sătmărenilor.

Simona în laboratorul Delight

Simona în laboratorul Delight

Cu aproape doi ani în urmă, Simona lucra pe partea de decor la o cofetărie din Baia Mare, acolo unde l-a cunoscut pe Ioan Goia, agent de vânzări la vremea aceea. Impresionat de talentul ei, acesta i-a arătat un anunț de vânzare a unei cofetării din centrul orașului Satu Mare, propunându-i să se asocieze și să o cumpere. N-a stat mult pe gânduri, și a pornit pe cai! A luat-o de la zero, iar astăzi Simona împreună cu soții Goia sunt proprietarii cofetăriei Delight din Satu Mare. Astfel, a ajuns Simona să străbată zilnic drumul Surdești (Maramureș) – Satu Mare pentru a pregăti dulciuri alese pentru sătmăreni.

Simona și soții Goia

Simona și soții Goia

Ca să-ți dai seama de entuziasmul care o mână-n această aventură neobișnuită și obositoare e de ajuns să o privești în ochi și să-i asculți povestea. Unii ar spune că nu este normală, și chiar nu este, tocmai de aceea ea este contrastul care ne fură privirea din mozaicul societății.

De meserie, Simona este topograf, iar tot ceea ce știe în cofetărie a învățat de pe internet, însă arta o are în sânge, moștenită de la străbunii ei.

Reporter: De ce faceți asta?

Simona: O dată din pasiune, o dată din moștenire. Inclusiv bunica mea, bunicul meu, toți au fost pe partea asta de artă, începând de la bunicul meu ce a fost cu lemnul, a sculptat în lemn, a făcut case din lemn, inclusiv biserica. După aceea, bunica, ce făcea costume populare. De acolo au pornit toate. Și mama are darul de la bunica, și tot așa. Bunica mea a murit la 85 de ani, ea până la 84 de ani a făcut costume populare. Am încercat și eu, dar eu sunt mai mult pe partea de a modela, de a simți, de a le face.

Bunica Simonei împreună cu nepoata ei

Bunica Simonei împreună cu nepoata ei

Reporter: Cum arată o zi din viața dumneavoastră?

Simona: Nu-i ușor. Trezirea la 5.00, cam oră și jumătate pe drum. Ajung la lucru și începem treaba. Primul lucru: schimbarea, și începem lucrul. Primele sunt blaturile, tot timpul, pentru că durează mai mult, după aceea cremele, umplut, decoruri. Îi puțin mai greu să le facem pe toate. Ziua se încheie la 18.00, 19.00, 22.00, depinde cum avem comenzile. Este când ajung acasă la 22.00, la 23.00, depinde.

Reporter: De unde vă luați energia și motivația pentru a parcurge zi de zi atâția kilometri?

Simona: De la clienți. Când mă întâlnesc cu clienții, cu dragul lor de a veni, de a face comenzile, cu asta mă hrănesc: să le văd bucuria! Atunci când vine omul și se bucură de ceea ce vede… Să vezi două femei de 50 de ani ce țopăie de bucurie în cofetărie că totul arată bine, te stimulează. Și vrei să mergi mai departe, să faci și mai mult, și mai mult!

Simona împreună cu asociata ei, Otilia Goia

Simona împreună cu asociata ei, Otilia Goia

Reporter: Familia vă susține în ceea ce faceți?

Simona: Da, pentru că știu că asta îmi place să fac. A fost mai greu la început. E mai greu în perioada când sunt nunți pentru că este mai mult de lucru, atunci e mai greu și pentru fiica mea, dar de multe ori o aduc cu mine doar ca să fie mai aproape, să nu simtă lipsa mea așa de mult.

Fiica Simonei

Fiica Simonei

Reporter: Vă gândiți să vă mutați în Satu Mare? Nu ar fi mai ușor?

Simona: A fost o variantă, aceea de a ne muta, dar venind pandemia nu am avut ce să facem, deocamdată. Stăm să treacă perioada aceasta pentru că și școala e online, și aici nu am cu cine să o las, acasă sunt bunicii.

Reporter: Cum v-a afectat pandemia?

Simona: Au scăzut comenzile, ca peste tot. Omul vrea să vină, să mănânce ceva dulce, să stea la căldură, mai ales acuma. Eu am rămas plăcut impresionată de locul ăsta, pentru că în Baia Mare foarte rar vezi cofetării unde să fie adolescenți. Am rămas șocată când veneau efectiv elevi de la liceu să mănânce prăjitură sau să bea un suc. Te ține cumva în priză. Să vezi mult tineret, și nu numai. Avem un domn care vine cel puțin o dată pe zi, a zis că în altă parte nu vrea să meargă, aici e liniște, plăcut și îi place extrem de mult cafeaua.

Prăjitură de casă, ca la… bunica acasă

Când a preluat cofetăria, Delight avea un renume deja în municipiul Satu Mare, dar Simona a vrut să aducă mai multe culoare, mai multă bucurie. Astfel, una dintre „piesele de rezistență” ale cofetăriei sunt prăjiturile de casă din rețetarul bunicii ei.

„Eu am venit cu rețetele mele de acasă, de la bunica, toate sunt numai pe bază de unt. Niciodată nu am folosit margarină. Încercăm să păstrăm standardul și calitatea, nicidecum să coborâm. Îi unt, untul e cel mai bun, ăla se folosește. Am venit cu rețetele de acasă, le-am răsfoit, sunt rupte, vechi, îngălbenite, dar nu contează, sunt cele mai bune”, a mai spus Simona Cuciulătan.

Rețetă din caietul bunicii

Rețetă din caietul bunicii

În laborator, Simona are un ajutor de nădejde, Bianca Morar, o tânără în vârstă de 17 ani ce a făcut practică la cofetărie, iar apoi a rămas ca angajată.

„Aici a făcut practică și am angajat-o după ce a terminat. Este și vânzătoare, dar lucrează și cu mine în laborator pentru că a terminat profesionala de cofetar-patiser. Intenția mea este să o aduc în laborator cât mai repede, după ce revenim la normal cu toate. Până atunci o învăț fiecare părticică din ceea ce înseamnă cofetărie. Este un suflet tânăr, plin de ambiție”, spune Simona.

Comenzi de Crăciun

Pentru Crăciun, cofetăria Delight a pregătit o gamă largă de delicii fel de fel, pe care le găsiți pe pagina lor de Facebook (CLICK AICI).

10% reducere la orice produs cu codul PortalSM

Dacă vreți să gustați din delicatesele pregătite de Simona, mergeți la cofetărie și spuneți că ați citit acest articol, veți primi 10% reducere. 🙂

Contact

Cofetăria Delight este situată pe strada Corneliu Coposu, lângă Compas. Programul de funcționare este zilnic între 10.00 – 18.00

Facebook: https://www.facebook.com/cofetariadelight

Telefon: 0744 839 997

Autor: Ioana PIETRAR

4 comentarii

  1. H&R Răspunde

    “Povestea cofetăresei ce face naveta 200 km zilnic” in titlu, nu ce face, ci cine face. De altfel e bun articolul.

  2. Fasz Răspunde

    Te rog du-te în Cavnic, suntem sătui de chimicalele sătmărene!

  3. Pamant Răspunde

    Poti sa faci orice reteta , daca le faci in patiserie nu mai este ca prajitura de casa.Prajiturile din patiserii sau cofetarii niciodata nu le vor egala pe cele facute acasa.Nu zic ca nu sunt bune dar cea de casa este cea mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.