Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

PRIMELE IMAGINI. Cum arată noile pavaje din centrul municipiului Satu Mare

Cum arată noile pavaje din centrul municipiului Satu Mare. Firma Tarr Const, care modernizează Centrul nou al municipiului Satu Mare a montat deja o importantă suprafaţă de pavaj. Din imaginile surprinse de către reporterii PortalSM de pe şantier se vede cum arată noile pavaje din piaţa pietonală şi modelul acestora.

Proiectul prevede amenajarea aleilor pietonale, o fântână arteziană modernă, camere video şi sistem de internet wireless. Practic, toată imaginea noului centru se va schimba.

“Nu vor fi acele pavaje care le-am folosit la reabilitarea trotuarelor, vor fi pavaje fabricate în străinătate, sincronizate cu caracterul urbanistic al centrului nou. Va fi construită o fântână arteziană la nivelul solului cu muzică şi joc de lumini. Vor fi jardiniere şi spaţii verzi”, a spus primarul Kereskenyi Gabor.

Termenul de execuţie este de 18 luni, însă primarul a spus că lucrările vor fi finalizate cu siguranţă până la finalul anului viitor.

Lucrarea va fi efectuată de către asocierea SC TARR CONST SRL (lider de asociere) – SC SPAKK GROUP SRL. Pe lângă cele două societăţi, în asociere mai sunt cuprinse firmele BODNAR SNC și SAMINSTAL.

Cum arată proiectul

Proiectul care vizează modernizarea Centrului Nou al municipiului Satu Mare propune reconfigurarea Pieței 25 Octombrie, integrarea în peisajul arhitectural a unei piste de biciclete, refacerea fântânii arteziene și amenajarea unui spațiu public generos pentru organizarea de evenimente și întruniri publice.

Astfel, se vor reface gradenele, Pasajul Corneliu Coposu, trotuarele și iluminatul public, astfel încât prin toate intervențiile propuse se va obține îmbunătățirea amenajărilor peisagistice și se va crea un mediu propice pentru activități de petrecere a timpului liber.

Valoarea estimată a lucrării este de 17 milioane lei cu TVA.

38 comentarii

  1. sm_noname Răspunde

    Ca de obicei, lipsa de canalizare normala.

    • Adi Răspunde

      Groaznic , foarte urât trebuiau la banii alocați sa fie dale de piatră naturală nu niște pavaj de doi lei.
      Rușine primarului .

    • Mircea Răspunde

      Hat ai bușit primare proiectul , dar domnul Tar este bucuros pentru banii plătiți .
      Nu noi satmarenii să fim fericiți ci firmele de casă .

  2. satmarean Răspunde

    Sincronizarea betoanelor cu betoanele! Jos betoane, sus betoane! Ce atâta aer? Doar nu avem pretenția să și respirăm? Grozav proiect!

  3. realitatea Răspunde

    Va trebui să schimbăm denumirea orașului după atâtea betoane. S-a îngrijit cineva ca infrastructura de dedesubt, adică apă, canal, curent sau gaze este pus la punct? Pentru că altfel …..🥴😨🤮 Sau are firma de casă destul pavaj pe stoc?

  4. hingeru Răspunde

    trebuia canalizare pt ulei dupa zilele orasului. Iarasi va fi plina de pete de grasimi

  5. cizmaru Răspunde

    dupa 2 concerte se scimba tot atita viata va avea

  6. s.m. Răspunde

    Si din nou culoarea asta griiiiiiii!!!! Super culoare. Acest proiect este unul necesar dar de ce din nou griiiii? Iti vine sa intri in depresie de la atat Gri. Macar sa puneti ceva de culoare mai deschisa.

  7. Un om Răspunde

    A cui proprietate este centrul nou ? De ce nu culori de speranta ca-n orasele care au traditii ? Daca cladirea are la varf forma unei palarii de osan , de ce nu si in piata scene din viata satmarenilor ? Daca nu , atunci forma cetatii ZATMR. Schimbam ca sa ce ? Cladirea e proprietatea statului roman si in administrarea CONSILIULUI JUDETEAN . Doamne cat CHICI!!!!

  8. Nha Răspunde

    Inlocuiti betoane cu … betoane ?! Ceva mai multi copaci or face rau prafului si poluarii te pomenesti . Nha da ce stim noi , tar sa fie !

  9. radical2 Răspunde

    Incepe sa arate urat.Si ar fi trebuit sa schimbe radical fata orasului. Chiar daca e nou, arhitectural si estetic, are un aspect ce ar fi fost considerat modern cu aprox 20 de ani in urma. Cu acest proiect ar fi trebuit sa depasim orasele din Transilvania macar la gradul de modernitate sau aspect. Dar din pacate NU se intampla asta. E doar o inlocuire de betoane. Sau cel putin asa incepe sa fie. Poate se autosesizeaza cine trebuie din oficiu pana nu e prea tarziu. Exista destule exemple de bune practici chiar in RO. Invata-ti de acolo. Dezamagitor:(

  10. Dezamagitor Răspunde

    Dezamăgitor proiect. Nuanțele de gri peste tot se încadrează într-o poezie bacoviană. Reflectă o lipsă de viziune totală. Exemple de bune practici pentru amenajarea spațiului urban ar fi găsit în orice oraș sau orășel polonez. Sunt curios dacă zonă pietonală Coposu o să fie desființat total? Măcar acolo avem culori și avem o realizat o trecere intre str. Ștefan cel Mare și Centru Nou in ceea ce privește culorile. Cu stema orașului la intersecții de forme. Toate aceste obiecte se aruncă? Apoi de comentat ar fi petele ala de gri deschis. Unde se termină piesele pavajului se termină si forma in zig-zag. Acesta nu s-ar putea tăia? Sau o sa aiba ceva logica petele de gri deschis???

  11. Sm Răspunde

    Negru și gri, așa e viața noastră de un an de zile neagră și gri. Și așa va mai fi multă vreme,deci, culorile se potrivesc.

  12. Dezamagitor_1 Răspunde

    Ca de obicei arhitectul nu are nici o responsabilitate. Asa a vrut si punct. Facut într-un birou de proiectare din București fara nici o tangență cu spiritul local.

  13. Adrian Răspunde

    Daca nu se face, de ce? Daca se face, de ce asa? Mai oameni buni, eu zic sa ne bucuram ca totusi se misca cate ceva si in orasul nostru!

    • realitatea Răspunde

      @Adrian. Poate ai dreptate. Singurul aspect ce mă nedumerește pe mine e dacă s-au verificat toate dotările și rețelele subterane din zonă pentru că sunt bugăt acolo. Îți dai seama ce va fi dacă s-a lăsat așa vechi cum e și după reabilitare peste un timp va fi ceva avarie în zonă. Doar atât. Dacă facem ceva și răscolim zona pe bani mulți atunci să fie făcut măcar ca lumea.

  14. Satmarean 1 Răspunde

    Va tot plangeti de betoane,dar ce ati vrea sa fie?Iarba si o padure ? Sunt copaci pe lateral si cine vrea verdeata in centru nou e aproape digul.

    • urbanism Răspunde

      S-a promis mai multă verdeață prin gurița primașului. Nimeni nu l-a obligat. Iar ce e prin zona digului se cheamă junglă urbană neîntreținută și crescută spontan. Eu nu mă risc să intru acolo din n+1 motive. Tu poți dacă îți place.

  15. Satmarean 1 Răspunde

    @urbanism. Vorbeam de zona verde,nu daca e amenajata cum trebuie. Tu dute in parcul din centru,sau Gradina Romei.Daca nici acolo nu e bine sper ca pe glob gasesti un loc la nivelul pretentiilor tale.

    • urbanism Răspunde

      @Satmarean-1, nu spun eu asta. Dar zona digului nu este spațiu verde. În evidențe așa figurează știu bine și eu dar asta ar presupune niște investiții. Altfel putem declara orice vrem și cum ne convine nouă sau cum bate vântul. Eu aștept podul pietonal promis pentru că pista de biciclete dar și restul nu prea se pot utiliza. Sunt legate.

  16. Satmarean 1 Răspunde

    @urbanism. Din cate stiu este un proiect de amenajare a zonei dintre cele doua poduri si chiar spre strand ,sper sa traim sa o vedem gata,si da ,pasajul pietonal ar fi o realizare frumoasa. Speram sa fie gata in 2021.

    • urbanism Răspunde

      Pasajul e cam nicăieri la fază de licitație. Nu cred că va fi ceva concretizat în 2021 poate în 2022. Speranța moare ultima.

  17. s.m. Răspunde

    Va arata ca o parcare imensa. Ca o parcare din fata unui mall. Si sunt sigur ca asa va fi folosit. Ca si pana acuma. Parcare pentru cei din palat.Nimic mai mult. Un beton gri, schimbat pe un alt beton gri. Sunt atatea feluri de pavaje ce se putea pune si voi ati ales pe cel mai sumbru posibil. Bravo. De cat sa aduci un aer proaspat,luminat in oras tu il faci gri?? Trebuie sa fi nebun sa bagi acea culoare de pavaj intr-o zona centrala renovata pe care il vrei sa fie modern. Nici in curtea mea nu as pune acel pavaj gri da sa pui in ditamai centru prospat renovat. Felicitari pentru arhitect!!

  18. sipo Răspunde

    Întrebarea este dacă pavajul rezistă la mașinile Prefecturii și Consiliului ???

  19. Nico Răspunde

    Îi cel mai ieftin …gri

  20. H&R Răspunde

    Dar totusi ce culoare putea sa fie, sau sa contina ce putin?
    Verde nu, ca e UDMR
    Galben nu ca e PNL
    Rosu nu, ca e PSD

  21. vasile Răspunde

    In mai sau iunie se poate si vopsi. Puteti veni cu propunerile si marca de vopsea. Oricum o culoare deschisa de sperante noi.

  22. Gaborel și Masculică Răspunde

    Gaborel și Masculică acești doi vizionari sătmăreni,maestrii ai pavajului gri,au reușit ce nu credeam ca va reuși cineva vreodată! L-au întrecut in prostie și îngustime pe Gyula cel mai tâmpit primar ever! Deși le-a aruncat cu furca in Pasajul Coposu ,Gyulică a folosit piatra de mai multe feluri ( cubica,blocuri,etc), a folosit lemn,sticla,pavaj colorat și chiar metale din perspectiva heraldica dar și etnica ( musai).Tembelii ăștia au făcut o parcare cu arteziana ( cum bine preciza cineva anterior) au pavat ca in curtea TarrBeton ,ca la Penny cu o fântâna cu apa ,culori și muzica moț la rahat!Monument arhitectonic de răsunet,cred ei! Imbecili cu spume zic eu!
    Desigur se vrea sa se zică ca Gaborel a făcut ceva in Satmar!O fi făcut ,( nu CaCoi Ca) dar ce face el pe bani mulți este nimic,praf in ochi,un pavaj,un asfalt,doua autobuze și cam atât,
    Proiecte majore de infrastructura,proiecte majore de promovare turistică,proiecte majore de atragerea investitorilor care sa angajeze tinerii educați in Cluj,București sau străinătate ( și rămași definitv acolo)?Zero!Podul peste Someș nu se pune,centura nu se pune,acele proiecte sunt începute de mult,in timpul lui s-au semnat contractele!El încă o da de gard cu o pasarela deja finanța (proiectarea)de NEPI,iar inelele de la Crinul și Burdea sunt povesti,sa nu uitam ca abia a reușit sa asfalteze intersecția Burdea iar sensul este din bidoane ( așa trebuiau sa facă și Lidl și NEPI ,din bidoane).Crede ca prin șantaj ordinar (500% impozit) o sa zugrăvească cât de cât centrul,el nu a reușit sa facă vreun proiect in acest sens,clădirile primăriei arată tot atât de jalnic ca restul cu diferența ca primăria nu plătește impozit! Zero barat,a început in forța ,a dat speranțe deșarte,a luat pe blat ( nu a avut contracandidat) și etnic al doilea mandat iar acum scurge banii prin firma de partid și ne lasă in urma pavaje ieftine și gri și multă frustrare ca Satmarul va rămâne un târg sărac,prăfuit ,depopulat și total neinteresant pt nimeni,nici măcar pt sătmăreni!Trist!

  23. HBC Răspunde

    pt opincari nici cum nu e bine ……nu ma mir …. invidia fierbe in voi , sau ????????

  24. Adrian Răspunde

    De ce nu asteptam sa vedem finalul lucrarii, si apoi sa ne pronuntam…eu zic ca e de bine!

    • urbanism Răspunde

      @Adrian, într-o țară normală și eu aș zice la fel. Dar pune mâna pe inimă și spune te rog din lucrările de investiții de anvergură de la noi câte s-au realizat cum trebuie? Foarte-foarte puține. Aici e hiba mare. Și eu sunt de acord că puteau pune plăci de mai multe culori. Se găsesc în comerț și aspectul centrului nou era mai vesel pentru că și așa e o catastrofă arhitecturală tot. Mai salva ceva.

      • Adrian Răspunde

        Asa este, centrul nou e o catastrofa, si oricum cu ceva pavaje sau arbusti, sau fantana, sau etc… nu se schimba nimic, oricum zona e extrem de urata! Dar e bine ca macar se incearca sa se faca ceva, si daca sunt pe bani europeni e si mai bine:)

        • cârcotaş Răspunde

          Pe mine mă enervează culoarea asfaltului din oraş. E negru mă! Ca tăciunele! Cum să fii vesel în aceste condiţii?

  25. Satmarean Răspunde

    Tarr știe să facă doar betoane gri. Rezultat: orașul gri!

  26. Cetatean Răspunde

    Vai, dar nu vă pricepeți deloc la artă! Pavajul gri se asortează perfect cu viața gri a sătmărenilor!

  27. Liliana Răspunde

    Centrul Nou a ajuns bestemul orasului si judetului nostru. Dupa 30 de ani de democratie. sa nu gasesti o solutie unanim acceptata de modernism, functionalitate si culoare mi se pare imgrozitor!! De concursuri de proiecte care sa fie votate si alese de contribuabili si cetatenii satmareni nu a-ti auzit inca stimati conducatori??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.