Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Rapsodul Nicolae Sabău, legături strânse cu Satu Mare. Cetățean de onoare în Ardud

Îndrăgitul artist maramureșean Nicoale Sabău s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă o zestre discografică impresionantă. Nicolae Sabău s-a născut pe data de 7 decembrie 1929 și face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania. Marele rapsod a reprezentat cinci zone folclorice: Țara Oașului, Maramureșul Istoric, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului, având astfel strânse legături cu județul Satu Mare. A fost, de asemenea, cetățean de onoare în Ardud.

Cine a fost Nicolae Sabău

Îndrăgitul rapsod a lăsat o zestre discografică impresionantă, având o carieră de peste 50 de ani, relevantă pentru vetrele etnografice din Maramureş, Chioar, Codru, Oaș și Lapuş. De-a lungul timpului, artistul s-a bucurat de o mare recunoaștere publică, primind numeroase diplome de excelenţă și distincții. Nicolae Sabău a fost cetățean de onoare al județului Maramureș, dar numele lui a fost strâns legat și de județul Satu Mare, primind diploma de cetățean de onoare al orașului Ardud.

O carieră impresionantă

Nicolae Sabău urcă pe scenă pentru prima oară la 16 ani şi emoţionează publicul cu piesele „Arză-te focul Gutâi” şi „Când am zis daina, daina”, dar participă la primul concurs de folclor în 1956 unde s-a remarcat prin substanța și timbrul original. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul “Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu. Nicolae Sabău a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj şi are peste 200 de cântece culese şi publicate în 1981 în volumul “Din repertoriul cântăreţului maramureşean Nicolae Sabău.” Din dorinţa de a încuraja şi promova tinerii interpreţi (solişti vocali şi instrumentişti) a înfiinţat un festival- concurs de folclor românesc şi al minorităţilor în 1991 numit „Alină-te dor, alină”, unic prin natura premiilor acordate la aceea.

Casa artistului, transformată în muzeu

Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei şi cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moştenire comunităţii pentru a promova ideea artei autentice.

Nicolae Sabău face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative. Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinătate.

Nicolae Sabău a fost şi primar al comunei Cicârlău în perioada 2004 – 2008.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.