Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

VIDEOREPORTAJ. Ea este familia cu cinci copilași rămasă fără casă din cauza unui incendiu

Ea este familia cu cinci copilași rămasă fără casă din cauza unui incendiu. O familie cu cinci copii din satul Sărătura, județul Satu Mare, a rămas luni după-amiază fără absolut tot ce aveau: casă, acte, haine, mâncare, rechizite școlare. Asta după ce casa le-a ars în incendiu din cauza unui cablu defect. Din puținul pe care îl aveau ieri, astăzi nu mai au nimic.

Familia Gardoș este o familie de oameni modești și harnici, de la mic la mare. Tatăl lucrează ca tractorist într-un sat din apropierea locuinței lor, mama este casnică, iar copiii mai mari lucrează cu ziua, atât cât pot, pe la oamenii din sat. Mezinul familiei are 5 ani și cel mare 11.

Ieri se aflau în toiul pregătirilor de Crăciun, după ce și-au cumpărat un porc. Dis de dimineață s-au apucat să-l pregătească și norocul a făcut ca spre după-amiază fiecare să aibă drum undeva. Tatăl era la lucru, mama la cumpărături și copiii prin sat – care pe unde – în momentul în care casa le-a luat foc. Când s-au întors acasă, din gospodăria lor nu a mai rămas nimic. Acum locuiesc la rudeniile lor, acolo unde s-au mutat provizoriu cu atât cât le-a mai rămas: hainele de pe ei.

VIDEO

Incidentul a ajuns rapid în presă și pe rețelele de socializare, iar oamenii s-au mobilizat, și continuă să o facă. S-au strâns alimente, materiale de construcții, bani și haine. S-au oferit volunari care să le construiască casa. Mobilizarea a fost exemplară, dar nu suficientă. Încă mai este nevoie de mână de ajutor, de materiale și de bani.

Familia, cu mic-cu mare, lucrează cot la cot cu voluntarii și printre lacrimi sunt recunoscători în fiecare minut pentru tot ce se face pentru ei. Astăzi a început săparea fundației, s-a cifat, urmând să se poată zidi cât mai curând. O echipă de nouă meșteri voluntari  lucrează la reconstruirea casei, dar orice altă mână de ajutor este binevenită. 

PortalSM a fost printre primii donatori, reușind totodată să mobilizeze firme pentru a-i ajuta pe aceștia.

Ajutați-ne să le reconstruim casa!

Conturi pentru donații:

Titular cont: Cosmin Iacoș

LEI: RO45BRDE130SV84647121300

EURO: RO85BRDE310SV72859523100

Asociatia Parinti pentru Copii – condusă de Marcela Papici

Banca Transilvania RO59BTRL03101205289467XX

12 comentarii

  1. Kuka Răspunde

    Ajutorul cel mai bun ar fi sterilizarea parintilor

    • Bă kucă Răspunde

      Bă kukă, mai bine făcea taică-tu o la… Bâ kukă când te-a conceput. De fiecare dată spui numai prostii. Acești copii au mai multă minte ca tine.

  2. Ardeleanul Răspunde

    Kuka, nu stiu daca e de râs.Tot timpul unde e saracie ai sa gasesti copii multi

  3. realitatea Răspunde

    @Ardeleanul, nu știu cum sărăcie se poate că iarăși se își dă foc careva în ajun de Crăciun. Nu sunt rău dar puteți verifica în arhivă. Asta an după an. Și iarăși o familia necăjită care totuși reușește să fabrice o armată de copiii. Alții puțin mai cu picioarele pe pământ și cu mai multe resurse financiare cum Dumnezeu nu reușesc astfel de contraperformanțe? Nu știu care e rezolvarea dar așa e o muncă de Sisif ce facem noi toți ceilalți acum.

  4. Hatz Răspunde

    Cand ploua , numeri bani sau faci copii.
    Ploua mult,bani din parti.

  5. Ardeleanul Răspunde

    Realitatea. Ai dreptate ca sa faci copii scoala nu trebuie, nu stiu daca ai observat dar ce-i cu resurse financiare le e frica sa faca copii. In schimb ce-i de mai sus daca azi au ce manca, nu se mai gandesc la ziua de maine, din pacate asta e realitatea.

  6. cârcotaş Răspunde

    Mă răilor! Sunt atâtea exemple de familii numeroase şi sărace care au produs oameni care s-au realizat. Dacă-i dispreţuiţi dpv al inconştienţei lor, pedepsiţi-i şi luaţi cate un copil in observare si susţinere educaţională. Dacă voi sunteţi responsabili şi nu vă reproduceţi cine vreţi să vă plătească pensiile?. Lumea va fi a celor care se înmulţesc. Am zis! Frumoşi copii şi îngrijiţi, să crească mari şi sănătoşi.

    • realitatea Răspunde

      Marea, marea majoritate a acestora îngroașă rândurile asistaților sociali când ajung să fie maturi. Și știu cazuri inclusiv la noi în județ în care “mama-eroină”, cum se spunea pe vremuri, nici acte de identitate nu are. Drept urmare nici copiii ei nu sunt declarați. Dacă tu crezi că toată lumea face cum facem noi oameni normali că de avem de ceva neboie mergem și lucrăm să avem bani te înșeli amarnic. Știu bine, mai lucrez cu ei. Cea mai mare problemă la ei la început e să-i înveți să fie punctuali. E o foarte mare problemă. Dacă îi piere cheful pur și simplu se ridică și pleacă. Cine să-ți muncească din astfel de oameni ca ceilalți care l-au susținut să aibă la bătrânețe pensie? Nu e vina lor că tu ai fost fraier.
      Dar da, copiiii trebuie ajutați. Ei nu au nici o vină. Am cunoscut numeroase cazuri în care copiii extrași și educați în mediu normal s-au realizat. Cum e și Rafaello Varga, acum reporter în capitală și cu facultate făcută. Sau cazuri cu #forgottenchildren care au fost crescuți în familii în străinătate. Nici nu îi mai recunoști! Deci nu neapărat gena de India e de vină.

  7. Papici Marcela Răspunde

    Nu ma mai implic. Sa va ia dracu pe toti, nu m-ati votat…..speram ca macar 20% din utilizatori sa ma voteze.

  8. Gheorghe Răspunde

    Cârcotașilor,bine ai punctat.Nu vedem sau nu vrem sa vedem ca în 20-30 de ani(dacă vom mai exista ca natie)nu o sa poți da de munca,nu sa găsești cine sa munceasca . Natalitatea este in scădere si noi dam vina pe orice,pe oricine si zicem ca sunt inconștienți cei care fac prunci.Va mirați ca nemțoaica si francezu au fost de acord sa primeasca asiatici(era sa zic negri sau tuciurii)dar nu zic ca sa nu fie discriminare de…culoare.Am ajuns oameni moderni,nu mai vrem copii,eventual unul sau maxim doi,dar avem mare dragoste de animaluțe de companie,una pisica doua si chiar trei,un cățel sau un buldog,fiecare după dorința si preferinta.Cati dintre noi dam cea mai buna mâncare(vaccinuri,tratamente,salon canin!!!) la câine sau pisica iar cand vedem cazuri ca cel de fata judecam si suntem experți în a jigni pe cei care ,,si-o trag NORMAL”cu simpt de răspundere,temeinic si in mod natural dau naștere la copii?Io zic ca dacă nu ai inima sa ajuți,dacă nu vrei,sau nu poți atunci mai bine nu jigni.Si pentru acești copii va fi o coaja de pâine și o cana de apa pentru ca STAPANUL se va ingriji de asta.Am fost si noi la parinti cât o echipa de.. handbal,la fel și 20%din consătenii mei,bravo lor parintilor ca o făcut ce trebuie,cum trebuie si când trebuie.O făcut prunci….Doamne da ce frati si surori am,cei mai grozavi….ii iubesc total!!Parintii noștri (si ai vostri)care au făcut 3….7 prunci ce au fost?De ce nu ii judecam pe ei ca ne-au dat viata si ca avem frati si surori?Doresc sănătate și multa bucurie celor care au inima mare si dau din puținul sau din prinosul lor!!!

    • realitatea Răspunde

      Corect. Nu vreau să polemizez dar condițiile din locuință anteincendiu pot fi încadrate și la rele tratamente aplicate minorilor. Numai să se găsească unul răuvoitor care face ancheta socială. Spre norocul acestor familii pe cei cu anchete nu prea îi deranjează acest aspect. Au fost și anchete făcute din birou pe bază de declarație. Dar asta este deja alt subiect. Apoi ne mirăm când explodează în țară vreun astfel de caz. Eu unul nu!😮😪😤😱

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.