Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

FOTO. Bicentenarul nașterii lui Petru Bran – primul profesor de limba română din Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Cenaclul Cronograf, și în parteneriat cu Colegiul Național ,,Mihai Eminescu’’ Satu Mare și Colegiul Național „Doamna Stanca”, a organizat joi 21 ianuarie 2021, o serie de activități culturale cu prilejul bicentenarului nașterii protopopului greco- catolic Petru Bran – primul profesor de limba română din Satu Mare.

Seria manifestărilor au debutat la ora 11:00 la Colegiul Național ”Mihai Eminescu, la ora 11:30 a avut loc o închinăciune la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă, de la ora 12:00 o evocare la școala unde a luminat spiritele – Colegiul Național ”Doamna Stanca” și de la  12:30  – Te Deum și moment evocator la Catedrala ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

Au depus jerbe de flori din partea: Consiliului Județean Satu Mare și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare- Robert Laszlo și Felician Pop, deputatul- Adrian Cozma, inspectoarea Școlar General – Anișoara Boitor, directoarea Casei Corpului Didactic- Monica Chiș, directoarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” – Natalia Boloș, directoarea Colegiului Național „Doamna Stanca” – Nicoleta Kichel, și părintele protopop greco- catolic – Dumitru Roman, alături de oameni de cultură din județ.

Figura proeminentă a preotului greco-catolic Petru Bran este legată de începuturile învăţământului sătmărean în limba română. Petru Bran s-a născut la 21  ianuarie 1821 în Tohat (actualmente localitate componenetă a orașului Ulmeni, jud. Maramureș), într-o străveche familie de preoţi.

După o scurtă perioadă în care este paroh – protopop la Craidorolţ, în anul 1857 episcopul Ion Alexi îl aduce la Satu Mare în locul lui Ioan Gulovici, preot rutean care ajunge canonic la episcopia din Gherla. Moştenirea lăsată de Gulovici a fost una dezastruoasă, acesta nici măcar nu vorbea limba română. Trecând prin dificultăţi de neimaginat, Petru Bran înfiinţează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal, la 12 octombrie 1859 şi pune bazele unei Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare.

În 1874 tipăreşte volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită pe melagurile sătmărene. Biblioteca românească sporeşte pe an ce trece, Societatea de lectură fiind un loc în care se învăţau poezii şi cântece româneşti. Dar viaţa ei nu a fost prea lungă pentru că în 1875, biblioteca este vandalizată şi cartea românească dispare din şcoală pentru mulţi ani. Activitatea literară a lui Petru Bran este destul de consistentă, vreme de două decenii – între anii 1850- 1870 – numele său apare în diverse publicaţii, îndeosebi în „Foaie pentru  minte, inimă şi literatură” din Braşov şi „Sionul Românesc” din Viena.

 

5 comentarii

  1. Gică Răspunde

    Asta da! 162 de ani de scoala romaneasca! Chiar asa prosti erau romanii sau nu era pentru cine sa infiinteze scoli romanesti??!

  2. Marin Preda Răspunde

    Sunt curios cand a fost ultima data cand acesti oameni din poze au citit o carte. Defilari si consum de resurse pe bani publici, in timpul programul de lucru. Asta da interes pentru cultura!

  3. satana e in biserica Răspunde

    Un pumn in bot nu i-a dat nimeni lu popa arda-l focu iadului de mu ist care se crede mai presus de cei din jur. Toti poarta masca, el sta cu ratul descoperit.

    • eminemscu Răspunde

      Si scandura ala ce sta in fata la statuie. Sunt prosti cei din jur ca tac ca pestii scalvii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.