Ultima actualizare: azi, 12:35

Locale

FOTO. Produse alimentare doar în limba maghiară, într-un supermarket din Satu Mare

Produse alimentare doar în limba maghiară, într-un supermarket din Satu Mare. Zilele trecute un sătmărean ne-a transmis imagini cu produse dintr-un supermarket din cartierul Curtuiuș unde sunt mai multe produse care nu aveau traducere în limba română.

Acesta ne-a povestit că dorea să cumpere un produs și nu știa exact ce conține sau ce este mai exact din cauza că nu aveau traducerea pe ele.

„Nu știam dacă este cremă de icre sau cremă de brânză, după care am realizat că nu doar acel produs este fără etichetă în limba română. Totodată au fost mai multe produse și din altă gamă fără etichete cu traducere”, a precizat sătmăreanul.

Potrivit legislaţiei în vigoare, informațiile de pe etichetele produselor trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de țara producătoare, fără a se exclude totodată prezentarea lor și în alte limbi. Etichetele trebuie sa fie vizibile, lizibile și inscripționate într-un mod care să nu permită ștergerea lor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) poate sancționa nerespectarea reglementarilor privind etichetarea alimentelor cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.

 

 

 

 

64 comentarii

  1. Sm Răspunde

    Primar ungur, președinte de consiliu ungur,peste tot ungurii majoritari așa că pune mâna , nene, și învață ungurește.Auzi la el ce reclamă ,că în România nu scrie pe românește,bine că nu vrei să învețe maghiarii românește și românii să nu știe ungurește.

    • Bogu Răspunde

      Bea un pahar de apa si calmeaza-te.

      • Fasz Răspunde

        Eu cunosc limba maghiară foarte bine, scris și vorbit. Cred că e vorba despre salată de icre de crap cu ceapă

        • Pista trapista Răspunde

          Cremă sandwich gourmet cu usturoi, oregano și coriandru.
          Cam slabă traducere ai oferit.
          De mine poate să stea mult și bine pe raft. E plină full de “sănătate” și E-uri.

          • Fasz

            Mai cere și alte păreri, ești cam dus cu pluta

          • Ășâțî

            Bine-bine, dar tradu și cuvântul ăsta “gourmet” din limba lui Attila în cea a lui Decebal.

          • H&R

            @Ășâțî. Gourmet nu stiu daca e in limba maghiara. Cred ca e ceva frantuzesc.

          • Ășâțî

            @H&R la asta m-am gândit și eu. 🙂

    • H&R Răspunde

      Oricum nu prea stim nici limba romana. Vezi cand cand vine acasa diaspora ce limba romaneasca vorbesc. Vai de mama focului.

    • Adi Răspunde

      Niște șovini împuțiți , vine procuratura și face ordine încet, încet se cam termina cu atâta ură față de români.
      Nu au facut nimic ,aproape ca și în mandatul lui Coica .
      Doar hoții și smekerii.

  2. Cultura Răspunde

    Ba bine ca eu ca roman ma descurc in 6 limbi inclusiv rusa si maghiara. Engleza o cam stie toata lumea, reclamantul o fi stat la coada vacii sau are pica pe unguri.
    Cand se urca in wolkswagen, scrie romaneste? Stie sa mearga cu el?

    • H&R Răspunde

      Hai ca cu VW mai merge cum merge , dar cu BMW inseamna ca asta e problema. Nu stie ce scrie pa bord.

    • Vasile Răspunde

      Ce astepti de la cineva cu 2 clase ca personalul de Bixad?Dar te asigur,dacă mâine i-ar zice doctorul că are cancer atunci repede ar stii să vorbească limba,si repede s-ar opera in Debrecen sau BudaPista!Păcat că asemenea specimene mai respiră!Foarte mare Păcat!

      • m Răspunde

        @Vasile:părearea mea!Tu esti mai prost decât rapidul de Bixad,deoarece ai cerut ca numele orasului să fie scris si in ungureste!De tălâmb ce esti ,nu stii unde locuiesti?Hai sictir….

  3. David Răspunde

    Bine ca lidl se descurca lumea cu Skyrella cotton cheese sau cu Grane Padano.😄

    • Stelian Răspunde

      Dar tu n-ai stiut că limba este problema?Dacă acele produse ar fi sincronizate in arabă,rusă sau swahili n-ar fi problemă!Nu intelegi esenta?

  4. Evelin Răspunde

    Bine că ați fugit cu toții să vă faceți cetățenia Maghiară fara să vb.limba ! Si nu cred ca aşa tâmpit ii dânsul ca nu își da seama ce anume conține făra să citească.
    Iar când se fac cumparaturi de la chinezii pe aliexpress sau wish oare cum se descurca lumea? Ar trebui si chinezi sa scrie pe produsele lor in românește, sa înțeleagă si idioții.

  5. H&R Răspunde

    Vedeti ca reclama negativa tot reclama este..

  6. AziNu Răspunde

    Nu are nimic. Eu mananc Piros non stop. Ma si sterg la cuur cu Piros

  7. Ășâțî Răspunde

    Mă duc să cumpăr 5 bucăți.

  8. hingeru Răspunde

    fainasag are in el?

  9. Igen,igen Răspunde

    Celor care nu se descurca cu traducerea li se ofera un traducator/traducatoare cu varsta sub 30 de ani, la domiciliu.Suni iar traducatorul/traducatoarea soseste in cel mai scurt timp si-ti ofera traducerea !! Igen,igen,igen…yoooyyyy!!😎

  10. boxeru Răspunde

    Mergeti la un interviu la o firma din Romania, va intreaba numai in engleza si in germana. Nu comenteaza nimeni. Mergeti la liceul german, toti au limba materna germana. Du-te si fa un interviu acolo cu romanii de etnie germana 🙂
    Cred ca stirea asta n-a obtinut ce au vrut unii : sa ne luam iarasi unii de altii pe criterii etnice. Lasati-ne in pace cu prostiile astea. Mergeti in Moldova si la Caracal acolo mai musca oamenii la prostiile voastre.

    • Vas Răspunde

      Nu cu mulți ani în urmă dacă fugeai în Germania, erai băgat într-un fel de lagăr și până nu învățai ceva germană nu te lăsau să te angajezi. Acuma au venit nemțâlaii în România, și tot tu trebuie să știi să vorbești germană ca să te poți angaja. După doi ani în care te-ai săturat de ei, va trebui să înveți engleza, apoi franceza și de maghiară să nici nu mai pomenim, dacă nu ști ungurește, nici la un butic nu te mai poți angaja. Suntem o nație de slugi.
      Aici este vorba de respectarea regulilor și a legislației. Dacă ai trecut pe roșu plătești amenda chiar dacă ști engleză.

  11. Attila Răspunde

    Trebuia sa scrie pe tiganeste asa erau indignati si ungurii!!!!😂😂😂😂
    Asa doar “romanurile” sunt nervoase😂😂
    Sa-l citez pe un comediant…..eu propun sa se faca in romania tinut secuies…..iar in jurul lui tinut tiganesc 😂😂
    NO DOAMNE AJUTA SI PĂZE!

  12. x-ulescu Răspunde

    Nu cumpara ,daca nu sti ce cumperi ! si mare roman cum esti , de ce nu cumperi produse romanesti ? pe de alta parte cred ca este o lege in acest sens .ce face protectia cumparatorului ??

    • @hAuleuMaica Răspunde

      @x-ulescu…Păi ,pare că tocmai legea o invocă omul , nu calitatea ,nici ambalajul ….nu vopsiți gardul că tot se vede înăuntru…..

  13. Romanistan citizen Răspunde

    Interesant că nimeni nu-și pune întrebarea că de ce această nici jumătate de țară față de noi și cam fără resurse cum reușește să-și susțină economia și producția autohtonă, dă bani la ungurii de peste graniță în multe feluri și noi nimic? Ba mai mult decât atât, importăm noi de la ei??? Curat bantustan am ajuns. Dar mândrii!?!? Pe ce, mă rog???

    • Ilie Răspunde

      Foarte bine grăit!In sfârsit cineva cu capul la locul lui!Intreabă-l pe acel jeg care nu stie hungureste dacă a auzit că de 15 ani incoace România importă milioane de tone de făină anual din Hungaria,altfel am mânca iarbă sau lobodă!

      • @hAuleuMaica Răspunde

        @iiiilie ..Om ….vroiai să spui..Jeg ,poți să-ți spui ție ,așa incet să nu te audă nimeni…

  14. Geo Răspunde

    Trebuia să treacă în reclamație și magazinul ,era datorita lui sa nu pună invanzare astfel de produse

  15. Soul Răspunde

    Ce bone cand la lidl e saptamana chinezeasca. Nimeni nu plange ca totul e scris in engleza sau germana.
    Is tare curios a fost doar in singur produs pe raft ? Sau a fost lene dansu sa ia altceva ?
    Legat de import, din pacate da importam pentru ca in multe cazuri au calitate mai ok la un pret mai mic. Asta este.
    Nu zic ca trebe sa invete maghiara individul respectiv, dar in SM mare majoritate stie maghiara.
    Trebuia doar sa intrebe un angajat sal ajute si gata. Dar daca nu facem mare scandal din orice prostie nu am fii noi.

  16. radical2 Răspunde

    Nu e vorba de ce stii sau nu sa cumperi. Sau sa intelegi limba sau nu.Poate ca omul stie 7 limbi sau poate ca nu. Dar nu asta e subiectul. Ii vad pe multi comentand in prostie si facand fel si fel de comparatii cu Alibaba cu masina VW, si mai stiu eu ce prostii le debiteaza capul. Esenta in toata povestea asta este ca NU SE RESPECTA LEGEA si punct. Cand iti iei cetatenie maghiara scrie undeva ca trebuie sa stii limba maghiara. E o lege morala dar nu scrisa. In concluzie: 1.Cine are cetatenie maghiara si nu stie limba, este perfect OK fiindca este in legalitate. Nu e scris nicaieri ca e necesar cunoasterea limbii la un anumit nivel. 2. Atata timp cat in legislatie scrie clar ca pe orice produs trebuie trecut specificatiile in limba tarii in care se vinde, ori pe acel produs nu este nici macar stantat specificatiile in limba tarii in care se vinde, ESTE ILEGAL.
    Atat. Nu va mai agitati fara rost.

    • radical2 Răspunde

      Inca ceva. Nu sunt nici rasist, nu am nimic cu nicio etnie, religie smd. Este doar o opinie obiectiva.La litera legii.

    • y Răspunde

      De acord cu tine cu o excepție. În cazul cetățeniei maghiare trebuie să faci dovada că știi limba. Asta dacă nu știai. Inclusiv la noi este la fel chiar dacă au fost cazuri de “comerț” cu cetățenie. Mi se pare și normal.

      • radical2 Răspunde

        @y ,O fii ceva nou. Cand mi-am facut eu cetatenia in 2017, nu ma intrebat nimeni absolut nimic de limba. Desigur, am vorbit in maghiara cu reprezentantii statului maghiar cand am completat actele respective. Dar nu era nimic oficial.

      • zz Răspunde

        Interesant, pentru ca eu am o cunostinta, care are cetatenie maghiara, dar niciodata n-am auzit de la el un singur cuvant in limba maghiara…

  17. Antibozgor Răspunde

    S-au trezit bozgorii ca au fost loviti la corason. Futa-va irod impreuna cu Iancu de besinosi ce sunteti v-ati trezit sa comentati ba ciumelor nici ungaria nu va suporta nu de aia suneti bozgori.

    • Antibozgor Răspunde

      Am uitat să spui că io am voie se înjur because așa sună limba mea maternă, aia de la coada vacii sau kurul porcului. Nici de diacritice nu am reushit se fak rost because nu me deskurk nicicum.

      • Antiidiot Răspunde

        Dute ma la scoala si invata.

        • Antibozgor Răspunde

          Nu me duk eu nicaieri baaa @Antiidiot. Eu si cu prietena mea, capra, suntyem binye in cotyet. Ai inteles protoule?

        • Antibozgor Răspunde

          Am mai multa scoala ca tine ba frustratule si ca ala care mi-a copiat numele.. daca tot sunteti asa destepti ce plm mai cautati in Romania? Mergeti in panonia cu toate neamurile ca acolo numai genii sunt poate va gasiti alt continent unde sa emigrati

          • Antibozgor

            Daaaa. Că deja și din UK ne-au dat afară. Trimiși acasă înainte de termen, nu? Adică nici nu-i mai interesează pe engleji ispășirea pedepsei! Marș în avion și acasă! Să nu vă mai vedem! Bye, bye și să nuci nu ne scrieți! Deci cine e ăla pe care nici pământul (a se citi țară civilizată) nu-i suportă?

          • Antibozgor

            Cine mi-o furat caciula baaaaa ? Noah ioi ioiiioiii eu am fost . Sunt prost, dar ma fac destept pe net. Cel mai destept de pe neeeeeet.

          • Antibozgor

            Nu cumva sa-mi opriti netul. Tre sa bat pe navasta si familia. Asta e sport de familie la mine. Nici palinka nu mai am. Nu-mi trimite cineva macar o stampella?

          • Ășâțî

            Pentru cultura ta generală antibozgorule: să știi că tu ești în Panonia, dacă scrii din Satu Mare. La asta nu te-ai gândit așa-i PVS-ule?

          • Antibozgor

            @Ășâțî . Eu am harta mea, inca de la Ceausescu si tovarasii mei, iar pe aceasta harta a fost mereu Romania, de la Tisa pana la Urali.

  18. M Răspunde

    Bine ca pe aliexpres va descurcati si in chineza.

  19. TãtarMarcel Răspunde

    Mã simt rusinat cã sunt român.
    La Debrecen mergem la baie, la Nyireghaza la gradina zoologica si mall si in Budapesta la spital si ne comportam ca niste tigani pe autostrada ca nici a conduce nu stim civilizat.
    Noi dupa astea mai vrem in zona Schnegen.
    La toti ne e Rushine cu “r” mare.

    • Gergely Stefan Răspunde

      Frumos gindit si mai frumos exprimat.

    • Ășâțî Răspunde

      De acord cu tine, Marcele!

    • Hatz Răspunde

      “La Debrecen mergem la baie, la Nyireghaza la gradina zoologica si mall si in Budapesta la spital ”
      Acolo mergi tu si saracii ca tine. Mergi in orasele de mai sus si te si lauzi. Daca chiar vrei sa te lauzi,treci de Ungaria…bineinteles daca iti permiti.

      • H&R Răspunde

        @Hatz adica in Romania ca alta limba nu vorbim. Mai sus este demonstrat. Avem mintile intunecate ca noaptea.

      • m Răspunde

        @Hatz:păi ,inchideti-vă in granitele voastre!Cui ii pasă?

        • România Răspunde

          Și atunci ce se alege de crema societății, adică căpșunarii sparangheliști și haștaghiști? Că fără ei moare economia țării, nu?

  20. unu Răspunde

    Nici la magazinul de lângă tipografie, nu există traducerea în limba română pe produsele ungurești. Mi se pare o lipsă de respect față de clienții care nu cunosc limba maghiară. Înțeleg că, probabil e dificil să lipești pe fiecare produs în parte specificațiile în limba română, dar măcar pe raft lângă prețul produsului ar putea lipi o eticheta cu traducerea.

    • zz Răspunde

      Aveti dreptate. Este dificil sa traduci fiecare produs, dar asta cere legea si asa este si corect.

  21. Ășâțî Răspunde

    În Curtuiuș este supermarket, și noi zicem, că nu se dezvoltă orașul ăsta???!!!

  22. zz Răspunde

    Oameni buni. Haideti sa fim putin mai seriosi. Articolul respectiv este o provocare impotriva ungurilor din Romania. Asta vede fiecare om cu o inteligenta medie. De ce nu reclamati din cauza produselor oferite de catre comercianti de pretutindeni, care nu au o descriere in limba tarii? Daca din senin apare un produs la fel din Ungaria: vaoleo! Ce nesimtire! Ungurii vor sa ne invadeze tara cu rahaturile lor! Sunteti jalnici.

    • m Răspunde

      @zz:Existenta produsului neinscriptionat este o provocare la adresa românilor din Satu Mare!In fond de ce ungurii nu ar respecta legislatia tării?La ei in tară acceptă ofensa adusă poporului maghiar?Uite că nu !De ce o fac aici inducând ideea că oricum se stie si maghiara?Fără răutate dar nu trebuie acceptat.Respectul trebuie să fie reciproc.Ii respect ca pe mine,dar nu accept să-si bată joc de mine !Tudom?

      • pityu Răspunde

        Și de unde tragi concluzia că totul este o conspirația panungurească? Poate a fost doar un dobitoc de gestionar leneș care nu a inscripționat în română produsul. Chiar nu aveți cu ce să vă ocupați? De zile întregi urmăresc cum se rumegă pe marginea acestui așa zis subiect. Înseamnă că totul este all right, nu?

  23. H&R Răspunde

    Da-da. La piata la tighi-tighi scrie si pe lb romana pe tigheretta. Si-ti da si bon de casa. Ala e bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.