Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTO/VIDEO. 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu! Marele poet, omagiat la Satu Mare

Mihai Eminescu a fost comemorat în această dimineață la Satu Mare, la împlinirea a 171 de ani de la nașterea sa. Manifestarea a avut loc sub genericul Ziua Culturii Naționale, în fața Colegiului care poartă numele ,,poetului nepereche”.

Evenimentele au debutat la bustul poetului național din fața Colegiului Național „Mihai Eminescu” și la Monumentul Limbii Române, acolo unde reprezentanții Prefecturii Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Satu Mare, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Cenaclurilor Culturale și partidelor politice, au depus jerbe de flori.

Tot în fața bustului marelui geniu al literaturii au avut loc câteva momente culturale susținute de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”. După depunerile de flori, la secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc vernisarea expoziției artiștilor: Vasile Mic și Vasile Cioră. În cadrul vernisajului, cantautorii de muzică folk sătmăreni, Adrian Lupescu și George Negrea, au oferit un moment muzical celor prezenți.

Cu acest prilej, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare va publica o broșură „Eminescu, semne în timp”, în cadrul proiectului județean „IDENTITATE NAȚIONALĂ ÎN CREAȚIA EMINEASCIANĂ” (2021).

41 comentarii

  1. Gyuri Răspunde

    Mulțumesc marelui poet, pt ceea ce a lăsat ca moștenire poporului român.

  2. Nimeni Răspunde

    «Cînd vedem […] că partizile devin un stat în stat, că totul atîrnă de la ele iar statul adevărat, acel al claselor pozitive, nu e decît o masă impozabilă şi exploatabilă, atunci întrebăm dacă nu e o superinfluenţă de cutezare, de cinism chiar, de a tăgădui lucruri cari izbesc vederile oricui, lucruri despre cari sînt convinşi şi guvernamentalii în acelaş grad în care sîntem convinşi noi, cu singura deosebire că noi le spunem pe faţă …

  3. Norick Răspunde

    Egy szifiliszes rohadék.

    • Nae Răspunde

      kurva anyad

    • Observator Răspunde

      Este incalificabil ceea ce postezi despre cel mai mare poet român al tuturor timpurilor ! Doar o nulitate d.p.d.v. uman poate face asemenea afirmatii . Pentru lămurirea ta ( și a altora , la fel de inculți si ignoranți ca tine) îmi permit să-ți recomand a studia din criticul literar George Călinescu , din eminescologul Emil Coșereanu sau din neuropatologul Ovidiu Vuia ; poate așa te lamurești în privința cauzei morții marelui Eminescu ! In cazul în care nu te duce mintea (și cu siguranța nu te duce !) află -pe scurt- că decesul geniului românesc a fost un nefericit caz de malpraxis ( da , și la vremea aceea se întămplau aceste lucruri) cu tratament administrat greșit pentru o boala degenerativa de natura neurologica și cu repercursiuni asupra sistemului cardiovascular ! Dacă tu doar atat ai reținut din toată literatura romană ( și Eminescu este mare parte din aceasta), este inutil să-ți mai raspund la alte mizerii pe care doar o minte bolnavă si nedezvoltată le poate emite . Dar , poate ne spui și de ce boală suferă parlamentarul ungur (și ceilalți) care au luat parte la orgiile sexuale de la Bruxelles ; daca tot ești specialist în a pune diagnostice (medicale )și a terfeli memoria celui pe care nu l-ai cunoscut și la valoarea căruia nu vei ajunge vreodată !

    • Norick Răspunde

      Nu-mi apartine comentariul de mai sus . Te rog abtine-te de modalitatea asta tipic taranesc/tiganesc.
      P.S. sajnos anyád nem jó helyre rakta apádnak a libanyomoritóját és megszülethettél te …:-P

      • Norick a disznó Răspunde

        Meg lesz neked baszva a szád, te kis vén kujonc geci

      • Observator Răspunde

        Pe mine nu mă intereseaza CUI apartine un comentariu , ci CONTINUTUL lui . Si-atunci când cineva aduce atingere valorilor nationale si-si permite sa le ….balacareasca numele si opera , reactionez . Chiar daca apartinea unui academician acel comentariu , atata timp cat insultă si jigneste tot ce-a dat cultura română mai de pret , voi lua pozitie ! In rest , văd ca nu esti deloc mai prejos nici tu cu felul in care te ….exprimi (inclusiv postarea in maghiara , care este de-o bădăranie tipic ….. hoardelor ….. ) !

        • y Răspunde

          Stimate academician latent. Nu em am scris tâmpeniile de mai sus deci nu mă simt vizat. Și mie mi se par absolut deplasate. Dar mă gândesc că dacă se găsea careva care scria ceva de alt poet de altă nație poate chiar îți plăcea ce debita dobitocul și nu reacționai. Sunt destui care sunt rupți de realitatea cotidiană ori homălăi sau drogați toată ziua de aia se cheamă artiști. Sunt de acord cu ce ai scris dar măsura și pretențiile de comentarii civilizate trebuie să fie valabile pentru orice situație nu numai când ne convine sau când suntem atinși la suflețel. Să ai o zi mai bună!

          • Observator

            Tu de unde-ai apărut ? Si ce-i cu atătea scuze ? Nu eu am scris , ba că altu a scris , ba că celălalt …. Nu știți că cine se scuză , se acuză ? Oricum , rămane valabil ceea ce am postat pentru toți ! Nu mă intereseaza CINE scrie , ci ceea ce scrie .

  4. Nimeni Răspunde

    @Norick.
    13 medici, profesori si academicieni sustin ca Mihai Eminescu a fost diagnosticat gresit cu sifilis si ca tratamentul cu mercur la care a fost supus i-ar fi cauzat, de fapt, moartea.

    Tot ei spun ca poetul a suferit in realitate de o tulburare bipolara, o afectiune psihica pe care doctorii vremii nu au reusit sa o diagnosticheze.

    In cartea “Maladia lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor”, specialistii resping ideea ca poetul ar fi murit la 39 de ani de sifilis, idee indusa de biograful poetului, George Calinescu.

    Semnatarii cartii sustin ca medicii din Iasi si Bucuresti NU au stiut sa interpreteze corect simptomele pe care le avea poetul: agresivitate, neliniste, idei delirante si disconfort. Si astfel i-ar fi pus un diagnostic gresit din nestiinta.

    “La autopsie nu s-au gasit leziuni specifice sifilisului. Era ignoranta vremii. Nu se punea pune la vremea aia diagnostic cert de sifilis. Era si o moda. Boala venerica, sexuala, era foarte frecventa, inclusiv la marii creatori”, a spus academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog

    • Nae Răspunde

      Nu era cazul sa te obosesti pentru nemernicul ala, oricum nu intelege, poate ca intelege doar acele doua cuvinte pe care i le-am adresat.

      • Observator Răspunde

        Dacă ceea ce i-ai adresat îl …atinge acolo unde trebuie , mă bucur , o merită . Prea mult ne lăsăm batjocoriți și insultați , noi , ca națiune , de non-valori și gunoaie , după ce le-am oferit casă și masă !

    • Norick Răspunde

      @Nimeni : ceea ce-mi place , ca sunteti asa de usor manipulati… Vine un handicapat,scrie doua cuvinte si sariti imediat ca si cainii turbati . Crezi , ca esti mai bun , sau mai inteligent , ? De taranul nae nici nu mai spovedesc… 😛

      • dorel Răspunde

        Exact cum am crezut. Cât de retard trebuie să fii ca să procedezi așa??? Chiar e așa de greu la unii să posteze tot ce doresc sub orice nume ales? Nici măcar moderator nu este la comentarii! Puteți scrie rețete sau ce vreți. Ori poezii. A fost acum niște ani unul pe aici dar s-a plictisit cu rimele sale răsuflate.

    • Tripuncti Răspunde

      Și cercetătorii britanici de atunci tot încearcă să-și dea seama cum drq se poate confunda sifilisul cu tulburarea bipolară. Ce enumeri ca și simptome deja se poate pune pe seama intoxicării cu metale grele și nu pe seama bolii proprie zise.

  5. Nimeni Răspunde

    @Nae. De fapt i-ai spus adevarul gol-golut. Stramosul lui era venit din Asia si era cam de culoare(nu vreau sa fiu acuzat de rasism), o fi prins vreo femeie mai “libera” dar de alta culoare(iar nu vreau sa fiu acuzat de rasism) dispusa si supusa si asa au facut copii, copii acestia, la randul lor s-au impreunat tot cu niste gagici din alea,.., lucrul s-a repetat pana in zilele noastre, Norick fiind unul din acesti urmasi. El nu mai este colorat decat foarte putin cu culoarea initiala insa si-a pastrat nesimtirea stramosilor lui, si in loc sa se uite-n oglinda vorbeste prostii despre altii.

  6. Valahu Răspunde

    @Nimeni .Gresesti este colorat de fapta negru pe interior .De nesimtire ce sa mai vorbim ,are din belsug migratoru.

  7. Profesor Răspunde

    Felicitări pentru Observator! Și pentru cei ce au reacționat în apărarea memoriei unui geniu! Dacă de-a lungul secolelor nu am fi stat mereu cu capul plecat, prea toleranți și prea cuminți, indivizi precum Norik nu ar mai îndrăzni să arunce cu noroi. Și chiar dacă Eminescu ar fi avut sifilis, tot un geniu rămâne, tot marele poet român! Iar Norik rămâne cu nesimțirea și ignoranța! Ce să-i faci? Fiecare își alege valorile!

  8. TakeWithBread Răspunde

    1 dobitoc vs 4 șoșoci -> FIGHT!

  9. dorel Răspunde

    După ce unul de-ai voștri a comentat sub un nume împrumutat (nu e nou, e ceva împământenit ca să nu spun e sport național, chiar olimpic) acum v-ați găsit să vă autofelicitați între voi care a mai rrr decât ceilalți. Ce să spun. Sunteți jalnici, chiar patetici. Și generați mai multe comentarii ca și înaninte. Să nu vă scăpați cărămida pe vreun deget cu care vreți să vă dați în piept.

    • Norick Răspunde

      @dorel . mersi de raspuns , ai perfecta dreptate. !
      Peace + 🙂

      • Nae Răspunde

        Eram sigur ca nu esti tu…originalul.

        • Norick Răspunde

          @Nae : vezi ca ne-am jignit intre noi reciproc.. Eu chiar imi cer scuze….Ce ai zice sa luam o pauza si sa ne bucuram de viata ? Asa poate si sufletul ar fi curata ca si vremea de pe afara… 🙂

          • Nae

            Nu sunt pus pe cearta, nu imi face placere se jignesc totusi uneori imi ies din fire si iata rezultatul. Cum zici, sa ne bucuram de viata,

          • Norick

            🙂

          • Norick & nae

            Eu zic sa va sugeți reciproc, aşa reciproc in linişte.
            Szopjátok le egymást, simán magyarul

    • Nae Răspunde

      Dorel, ca Dorel…

      • dorel Răspunde

        @Nae, nae ca laie. Laie bucălaie. Du-te mă și te răcorește! Recunoaște că te-a fraierit careva și ai mușcat fals. Cu comentarii de acest tip sunteți jalnici. Indiferent din care parte vine. Adică RO sau HU. Nu aveți ce face?

        • Nae Răspunde

          A zis Dorel, mai lua o un bot de fan si o gura de asfalt. Pe tine ce draci te-o legat de mine prichindelule ?.

          • dorel

            Ia recitește tu cine a început și cine se tot lega de cine! Eu mi-am exprimat o părere personală la care TU te-ai legat de mine. Dacă impresia ta nu corespunde cu aceste realități evidente înseamnă că tu trăiești într-o lume paralelă. Sau ai consumat deja ceva. Nu e prea devreme copile? Prichindel mental ce ești. Stai cuminte că află cineva și te taie de la “social”.

  10. h Auleu Maica Răspunde

    dorele
    Stai jos maică , ca ești șters, …nu te vezi.?

    • dorel Răspunde

      Am auzit ceva pocnind. A venit din direcția neuronului tău? Vai săracul de tine! Ce te bagi în ciorba altuia? Sau sunteți unul și același? Ceva tulburare bipolară și la tine? Sau personalitate multiplă? Ai sărit peste pastilele de dimineață?

  11. Nae Răspunde

    Bine Dorele, sa fii tu sanatos. O zi buna iti doresc.

  12. y Răspunde

    @observator. Cine a mai citit ce scriu (drept mai rar) știe că nu înjur. Deci fii cu pace și bagă la tărtăcuță că nu em am scris. În altă ordine de idee data viitore mă aștept că în momentul în care apare vreun kretin și înjură nemeritat, subliniez nemeritat vreun poet sau scriitor maghiar tu să fii cel care îl pune la punct pe respectivul și să nu tot rânjeștu sub mustață că mamă ce fain i-a înjurat pe unguri nu știu care. Că ce te unge asta la suflet! Încearcă. Eu aștept. Asta se cheamă civilizație. Altfel ești la fel ca cel care a înjurat. Asta se învață în unele locuri chiar înainte de a apuca să mergi la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.