Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

FOTO&VIDEO. Descoperiri de peste 6.500 de ani într-un sat din județul Satu Mare

Muzeul Județean Satu Mare a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, descoperiri importante făcute în satul Moftinu Mare din județ. Au fost prezentate, așadat, structuri de arhitectură monumentală vechi de peste 6500 de ani.

Așezarea de la Moftinu Mare, o surpriză a cercetării arheologice din ultimul an, se adaugă altor descoperiri din ultimul deceniu. Descoperiri  care au evidențiat existența în nord-vestul României a unor așezări cu caracter special. Descoperirile din aceste așezări arată că ele se deosebesc de așezările contemporane și pot fi considerate centre economice, politice și religioase.

Un rol esențial în acest sens l-au avut tehnicile noi de fotografiere aeriană și de scanare geomagnetică, metode tehnice prin care au fost evidențiate dimensiunile câmpurilor de cuptoare de la Medieșu Aurit și Iojib, respectiv sistemele defensive prezentate la așezările preistorice de la Căuaș, Andrid, Pir, Dindești, Pișcolt, Care, Berveni, Căpleni, Medieșu Aurit și Călinești Oaș.

VIDEO:

5 comentarii

  1. Gabor si palinca Răspunde

    Astept ungurii sa vina sa spuna ca sunt vasele din care mancau gulas acum 6500 de ani in Transilvania

  2. Satmarean Răspunde

    Se deosebesc de așezările contemporane? Normal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.