Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

VIDEO. Povestea tinerilor care umblă cu capra şi ursul. Goniţi din alte oraşe, acceptaţi la Satu Mare

Mai mulţi tineri au fost văzuţi în aceste zile mergând cu capra şi ursul prin cartierele din Satu Mare. Puţini ştiu însă lucruri despre aceşti tineri. O parte a tinerilor sunt veniţi din judeţul Bacău. Ei au fost goniţi din alte oraşe, precum Cluj-Napoca sau Baia Mare şi au găsit în Satu Mare un oraş care îi acceptă.

Foarte mulţi sătmăreni le dau bani tinerilor, fie aruncă banii de la etaj, fie coboară personal să îi şi felicite pentru gestul lor. Alţii, în schimb, se simt deranjaţi de aceştia.

Mersul sau Umblatul cu Capra

Mersul sau Umblatul cu Capra este un obicei ce ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Este numele dat unui dans tradiţional românesc, executat de un tânăr mascat în chip de capră, cu un cojoc pe dos.

Capra şi însoţitorii ei, merg din casă în casă, dansând la uşa fiecăruia, în prag de Revelion. Măştile de animale variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau țurcă în Moldova și Ardeal, boriță (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia și Oltenia, capra este denumită ”brezaia” (din cauza înfățișării pestrițe a măștii).

Acest obicei a fost menționat prima dată în “Descrierea Moldovei”, de Dimitrie Cantemir.

Umblatul cu Ursul sau Jocul Urşilor

Umblatul cu Ursul sau Jocul Urşilor este un obicei arhaic, practicat în ajun de Anul Nou, în special în Moldova. Un tânăr poartă pe cam şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii, însoţit de o ceată de colindători. Masca este condusă de un ”Ursar”, însoțită de muzicanți și urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul ”puiului de urs”). Se bat tobe sau se cântă din fluier, iar masca mormăie și imită pașii ursului, păşind puternic.

Uneori în ceată pot fi acompaniați de irozi sau mascați. Jocul ursului îți are originea într-un ritual păgân cu origini geto-dacice, în credința acestora ursul era un animal sfânt. În jocul ursului acesta moare și învie evocând motivul renașterii în paralelism reînnoirea timpului, anul nou luându-i locul anului vechi.

18 comentarii

  1. Mișu Răspunde

    Arată a moldoveni din Stâna

  2. abc Răspunde

    Acum mască nu mai trebe? Poa’ să cânte și să scuipe virusul cum cântă la metri distanță. Asta nu vede nimeni cum umblă haihui prin oraș, nu???

    • Golf Răspunde

      @abc, zeci de kilograme din greutatea ta corporală este dată de viruși și bacterii, se mai numește microbiomul uman. Fără acest microbiom nu ai exista, este vorba o relație simbiotică.

      Renunță la mass media, propagandă, și vei descoperi lumea reală.

  3. Sm Răspunde

    @abc , în gură sper să te scuipe,prostul satului. Numai virus ai în cap

    • Mișu Răspunde

      Tot cerem ca legile să fie pentru toți la fel …. Sau nu ?

      • abc Răspunde

        @Mișu, corect!

      • Golf Răspunde

        @mișule, dacă legile sunt ridicole cererem nerespectarea lor și tragerea la răspundere a celor ce le adoptă.

        De exemplu vezi legile din starea de urgență cu amenzile ridicole. Fiind proaste și ridicole au fost declarate neconstituționale și anulate.

        Nu tot ce zboară se mănâncă și nu tot ce se mănâncă zboară. La fel și cu legile.

    • abc Răspunde

      @Sm, la tine doare dacă gândești și mai bine nu o mai faci? Adică dacă practici datini strămoșești atunci ești scutit de la respectarea legii??? Asta pe lângă faptul că își bat joc de ce pretind că fac.😱😨😮🤯😭

  4. cârcotaş Răspunde

    Obiceiuri de la periferia tradiţionalului românesc. Copil fiind, la ţară, şi eu umblam cu colinda si pluguşorul dar ne pregăteam riguros repertoriul şi făceam repetiţii din timp. Ce frumos era dacă acel grup de profesori de la Racoczi, sau alţii ca ei, ar fi mers să colinde prin cartiere! Ducem o cumplită lipsă a cultivării frumosului, indiferent în ce zonă a vieţii noastre. Kitsch-uri…

  5. Normalul Răspunde

    In acest articol s-a spus un mare adevar: “ Jocul ursului îți are originea într-un ritual păgân … “. Aceste manifestari tribale il dezonoreaza pe fiul lui Dumnezeu. Cei care se considera crestini adevarati ar trebui sa urmeze exemplul fiului lui Dumnezeu Isus Cristos. Sa-mi arate cineva in Biblie ca Isus, apostolii si primii crestini adevarati din secolul 1 au sarbatorit cu aceste manifestari tribale nasterea lui Isus si trecerea in noul an. In plus data nasterii lui Isus nici nu este mentionata in Biblie dar conform profetiilor si relatarilor biblice se pare ca s-a nascut in jurul datei de 1 octombrie si nidecum iarna in 25 decembrie. Acest punct de vedere este sustinut de multi cercetatori sinceri ai Bibliei si chiar si din surse laice se confirma acest adevar.

    • 1 Răspunde

      Ceri niște lămuriri unora care sunt prostiți într-un mod tragi-comic. Ei pupă și se închină icoanelor și moaștelor zilnic, chiar dacă cea dea doua poruncă le interzice acest lucru. Cam ăsta e nivelul…

    • History Răspunde

      Pentru cel care se pretinde @Normal și referitor la ce ai scris.
      Te rog caută și citește dacă nu în altă parte atunci pe net despre cultul roman al lui Mythras. Orice asemănare dealtfel izbitoare (născut în 25 decembrie, este însoțit de 12 ucenici și reînvie și el după moarte etc., etc. pentru că mai sunt multe) nu este pur întâmplătoare. Scriu asta și ca răspuns față de cu ce este împuiat capul nostru zilnic. Cultul lui Mythras a fost mai repede decât creștinismul cu niște sute de ani.
      Dacă crezi că e invenție exclusiv romană te înșeli. La noi în țară se cunosc peste 300 de vestigii ale templelor lui Mythras. Religia a fost introdusă de legiunile romane după cucerirea lui Traian. Dar nu se mai pomenește ghici de ce??? Nu dă bine, pomenești. Sau nu corespunde cu lecția.
      Dacă ai chef citește și despre Ahura Mazda. Similitudinile pur și simplu te izbesc.
      Majoritatea a ceea ce ni se bagă în cap au fost reinventate și pliate pe realitatea socială de la momentul respectiv. Nici nu ar fi bai asta că doar toate evoluează dar când deja se face îndoctrinare/îndobitocire se întâmplă fel de fel de lucruri interesante. Așa cum fac și musulmanii cu Koranul și Mahomedul lor. Ferească sfântul să în contrazici că vine Jihaddul! Fii puțin mai tolerant că o superi pe tante Merkel!

  6. History Răspunde

    Încă atât că obiceiul cu capra există în multe țări din Balcani. Este de sorginte clar păgână.

  7. Normalul Răspunde

    Iată ce se spune The Encyclopedia Americana: „Motivul pentru care sărbătoarea Crăciunului se ține la 25 decembrie este destul de obscur, dar în general se crede că această zi a fost aleasă ca să coincidă cu sărbătorile păgâne care se țineau în preajma solstițiului de iarnă, când zilele încep să crească, pentru a se celebra “renașterea soarelui”. Saturnaliile romane (o sărbătoare dedicată lui Saturn, zeul agriculturii, și forței reînnoite a soarelui) se țineau tot în acea perioadă și se consideră că unele obiceiuri de Crăciun își au rădăcinile în această sărbătoare păgână antică“. — The Encyclopedia Americana (1977), vol. VI, p. 666.

    O altă lucrare New Catholic Encyclopedia spune: „Data nașterii lui Cristos nu se cunoaște. Evangheliile nu indică nici ziua, nici luna acesteia. Potrivit ipotezei lui H. Usener, care este acceptată în prezent de cei mai mulți erudiți, data nașterii lui Cristos a fost fixată la solstițiul de iarnă (25 decembrie în calendarul iulian, 6 ianuarie în cel egiptean), pentru că în această zi, în care soarele își începe drumul înapoi spre cerul nordic, închinătorii păgâni ai lui Mithra celebrau dies natalis Solis Invicti (ziua nașterii soarelui invincibil). La 25 decembrie 274, Aurelian a proclamat zeul-soare drept principalul zeu protector al imperiului și i-a dedicat un templu în Campus Martius. Crăciunul a luat ființă într-un timp când cultul soarelui era deosebit de înfloritor la Roma“. — New Catholic Encyclopedia (1967), vol. III, p. 656.

  8. cârcotaş Răspunde

    Ehei, avem postaci deosebiti. Staţi aproape!

  9. Ionica Răspunde

    Niste tarani prosti. Mereti ma acasa, nu cersiti bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.