Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Deputatul Magyar Lóránd: Fără restricții pentru crescătorii de porci!

Conform decretului, publicat și lansat pentru dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vor fi definite două categorii de crescători de porcine. O categorie ar include creșterea necomercială a porcilor în număr de maxim cinci animale per fermă înregistrate la Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) cu condiția respectării standardelor privind biosecuritatea și sănătatea animalelor.

Cealaltă categorie ar fi fermele care dețin peste cinci animale (porci) care trebuie nu doar să îi înregistreze și să respecte standardele de biosecuritate și sănătate a animalelor, ci trebuie să își desfășoare activitatea în calitate de persoană juridică ca asociație familială, companie sau PFA.

Ministerul a elaborat această dispoziție, supusă încă dezbaterilor publice, pentru a stopa și controla pesta porcină africană care, în prezent, este o  problemă majoră a ramurii creșterii porcinelor. UDMR este departe de a fi de acord cu această propunere și va face tot ce îi stă în putință pentru a se asigura că decretul ministerial nu va intra în vigoare sub această formă.

Tocmai de aceea, zilele trecute, deputatul Magyar Lóránd, împreună cu alți membri ai Asociației, a avut o întâlnire cu Adrian Oros. Ministrul a promis să ajusteze decretul în așa fel încât acesta să fie acceptabil pentru toți crescătorii de porcine.

,,Introducerea acestor reglementări ar fi un dezastru pentru fermierii români căci majoritatea fermierilor, aproximativ 70% din fermele familiale sunt, de asemenea, angajate în creșterea porcilor, atât pentru consum propriu, cât și pentru comercializare, atunci situația le permite. Nu este nevoie acum de un regulament care să limiteze posibilitățile crescătorilor de porci, ci să ofere o soluție pentru daunele cauzate de pesta porcină și, în același timp, să reglementeze interdicțiile prevăzute în regulamentul actual, astfel încât să permită atât propagarea, cât și vânzarea porcilor crescuți în micile gospodării”, a declarat deputatul sătmărean Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Potrivit reprezentantului UDMR al județului Satu Mare, pentru tratarea pestei porcine ar fi important să se facă distincția între crescătorii de porci în gospodării și fermele industriale de porci, însă nu sub această formă.

,,Ar fi benefic pentru toată lumea dacă ambele părți ar putea lucra fără restricții speciale și inutile, însă cu respectarea standardelor de biosecuritate. În cazul în care ar apărea un focar într-o fermă de familie, doar cei implicați și fermierii din imediata lor vecinătate să fie afectați de restricțiile privind comercializarea animalelor. Nu văd niciun motiv pentru care, dacă un porc crescut în curtea unui fermier se îmbolnăvește, ferma industrială de porci din apropiere să fie nevoită să își oprească tranzacțiile. Aceste crescătorii, care operează cu mii de animale, funcționează cu respectarea celor mai stricte reglementări de sănătate deoarece este, în primul rând, interesul lor evitarea carantinării, respectiv evitarea opririi tranzacțiilor deoarece astfel ar înregistra pierderi zilnice uriașe ceea ce ar distruge întregul sector”, a adăugat Magyar Lóránd.

6 comentarii

  1. Valahu Răspunde

    Da la distrugerea centrului de ce nu ia poziție hunu și nici slugoii de la portal?

    • 😎 Europol 😎 Răspunde

      @ Valahu.
      Tie iti lipsesc niste restrictii, câine care latrã aiurea! Botnitã pe gurã! ☠️

  2. Mae Răspunde

    Pai cum sa sifoneze banii !!!!! Vai vai !!!!

  3. Dorolțan Răspunde

    Ioi ce bine, che măcar pot și eu crește amu liniștit șoldanii !!!. Trăiască UDMR-ul !!!

  4. Lmbct Răspunde

    Felicitari Lóránd. Succes an continuare

  5. Jancsi Răspunde

    Hoirá magyarok !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.