Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

Mai multe firme din Satu Mare, pe lista DNA. Cum s-au acordat ajutoarele de la Guvern

Cererile pentru granturi în Programul Măsura 3, de sprijinire a firmelor afectate de pandemie, din Regiunea Nord-Vest au atras cele mai mari suspiciuni de corupție, așa cum reiese din datele care au ajuns la procurori în urma plângerii penale făcute de Ministerul Economiei. Din documentele obținute de Europa Liberă reiese că din această regiune sunt firme care au depus proiecte de finanțare ce au nimerit „la virgulă” procentele de cofinanțare necesare pentru a obține între 50.000 și 200.000 de euro. Mai mult, aceste cereri norocoase au fost depuse în ultima zi.

Din sesizarea primită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reiese că Ministerul Economiei are cele mai multe bănuieli că programul de granturi nerambursabile denumit „Măsura 3 pentru IMM-uri” a fost fraudat în perioada 28-29 ianuarie în special în Regiunea Nord-Vest. O parte din aceste date au fost obținute și de Europa Liberă. Însă, administratorii și acționarii firmelor cu aplicații depuse în ultima clipă și cu procente de confinanțare puse la mustață pentru a lua bani, spun că au lucrat cu societăți de consultanță care le-au făcut proiectele.

Suspiciunile

Conform datelor înregistrate de procurori, reiese că din regiunea unde centrul de coordonare a fost la Cluj-Napoca sunt șansele cele mai mari ca „sistemul să înregistrare a proiectelor să fi fost spart sau accesat ilegal, iar datele să fi fost oferite apoi unor persoane care să le fi folosit pentru a întocmi proiecte de finanțare câștigătoare”, a explicat pentru Europa Liberă o sursă implicată în această cauză. Din regiunea Nord-Vest fac parte județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

„Din plângerea penală reiese că foarte multe societăți comerciale au aplicat în program și au aplicat cu succes în ultimele două zile de înscrieri. Aceste firme, să le spunem norocoase, au știut ce procente, ce cifre să treacă în aplicație ca să intre la limită înaintea altora. Au știu să obțină granturi bune, unde finanțarea proprie să fie cât mai mică”, a explicat săptămâna trecută pentru Europa Liberă o sursă din partea instituțiilor implicate în această nouă anchetă a DNA.

Sursa: Europa Liberă

 

 

Un comentariu

  1. radical2 Răspunde

    Un articol interesant. Asteptam detalii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.