Ultima actualizare: ieri, 21:59

Reportaje

VIDEOREPORTAJ. Mina de aur a județului Satu Mare, închisă și abandonată!

Mina de aur a județului Satu Mare, închisă și abandonată. Țara Oașului își are rădăcinile înfipte adânc într-o mină de aur, singura din județul Satu Mare. Timp de sute de ani, încă de pe vremea împărătesei Maria Tereza, s-a extras aur, argint și plumb din mina de la Turț-Băi.

Privită de sus, adineaori, mina din Turț-Băi putea fi comparată cu un mușuroi de furnici – sute de oameni munceau și își formau familii în inima munților din Țara Oașului. Astăzi, singura mină de aur din județ este închisă și abandonată…

Ioan Belbe, fostul primar al comunei Turț a lucrat ani de zile în mina de aur a Sătmarului. Astăzi, i-au rămas doar amintirile și câțiva foști colegi, alături de care ne-a povestit cum era Oașul atunci când sute de oameni din imperiul Austro-Ungar au fost aduși pentru a lucra la mina din Turț-Băi.

VIDEO:

23 comentarii

  1. Manea Răspunde

    Dacă vrea un român să concesioneze ….. nu se poate . Trebuie să ne ocupe alții ….

    • ecologist Răspunde

      Astea-s povesti vanatoresti de-ale lui exprimaru, stie si el foarte bine ca nu prea e ce sa mai scoti de la Turt Bai dar ca de obicei dumnealui e artist. Vaz ca in schimb tot nu scaparati! Pana la urma tot v-a recitat vreo chestie care se vrea poezie-balada de-al dumnealui. Ceva de genul “Oda lampii de miner”.😱🤮

  2. Turțan Răspunde

    Vor veni străinii și vor exploata ei, cum fac și la Moftin cu gazu, cum exploatează pădurile austriecii de la haișfoghen, etc.

    • Gyuri Răspunde

      Turtan.
      Dar tu, ce ai făcut pt a nu lăsa companiile “străine” să “extragă”? În afară de “bătut din tastatură”?
      Ce pregătire ai?
      Dacă ești calificat in acest domeniu este timpul să te implici.
      Dacă nu…
      O zi bună să ai.

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Ce a făcut? Ce a făcut? Poi lua și el niște rude de dinamită și mai mergea cu ele la pescuit. Sunt mulți care-s tari în clanță și la pahar pe aici!

  3. 😎 Europol 😎 Răspunde

    O sã vinã Orban HU si o sã ne ia si aurul 😜 nu degeaba stiau ce stiau austro-ai nostri 😎

  4. Jan Răspunde

    Da, din păcate ungurii de dincolo pun mâna încet cu încet pe țara asta. Uitati-vă ce au făcut în Municipiul și județul Satu Mare și nu numai !!!

    • 😎 Europol 😎 Răspunde

      @ Jan
      Si ce bine fac cã vim maghiarii.. mãcar ne civilizeazã (vezi ce ar fi fãrã comduverea UDMR: numai 3 cosuri de gunoi “inaugurate” timp de 4 ani PSD) 😂😂😂

  5. Una Răspunde

    Dar chiar nimeni nu se sesizează în țara asta de ceea ce fac ungurii ăștia și toți străinii cu țara asta ???

  6. cizmaru Răspunde

    ecologist vad ca vorbesti fara sa cunosti realitatea despre mina turt are Aur ca nici in 100 de anulextragi dece crezi ca sa facut flotatie la srctoru 2 inainte sa vorbesti ar trebui sa te interesezi despre cea ce ai vrea sa vorbesti

    • ecologist Răspunde

      Crezi tu asta. Mai bine nu spun de ce s-a început flotația de la Turț. Veci nu funcționa, îți spun eu. Dar dacă din start Turț avea flotație proprie și nu se căra minereul la Baia Mare în halul în care s-a cărat poate nici acum nu era închis. Doar că trebuia investit la greu pentru că dotările pentru protecția mediului erau praf. Știu cam ce e acolo în subteran, am ceva idei. În virtutea legilor în vigoare prefer să nu intru în detalii. Dar nu e așa cum crezi. Oricum putem lua adio de la ce mai e acolo pentru că galeriile au fost inundate iar apele de mină sunt cum sunt.

      • Unu Răspunde

        Am cărat la greu dinamită pentru mina Turț, s-a făcut treabă foarte buna acolo, nu trebuia oprită exploatarea. Știu ce e acolo !!!

  7. cizmaru Răspunde

    da cred din cauza ca stiu ce este in subteran cred ca sti de ce se inunda la inchidere galerile

  8. Unu Răspunde

    Vedeti, acum cum au fost ploile astea mari si dese, o spălat din subteran și o ajuns pe râuri, inclusiv pe Someș minereul. Sunt zăcăminte serioase, nici nu ar trebui deloc să se împrumute țara asta dacă s-ar exploata minereurile !!!

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Cum mi-a spus in profesor de-al meu în încheierea cursului. _Țara noastră este bogată în zăcăminte sărace”. De multe ori costă prea mult să exploatezi. Dar Turțul și mai ales Socea nu trebuia închis deloc. Au avut neșansa să fie într-o țară nepotrivită. Probabil dacă era în zona Strassburg deja avea și monument și tot ce trebuie. Mare curvă e UE ăsta. Se guvernează după bani și profit chiar dacă spun altceva. Ca să nu spun altceva în Kenya !!! s-a făcut un drum de sute de km asfaltat până la aeroportul din Nairobi pentru a putea livra trandafirii produși în serele și câmpurile olandezilor cât mai repede pe piață și oriunde în lume!!! Din fonduri UE!!!

  9. Unu Răspunde

    Dar din păcate nu se vrea și cei din afară ne conduc cum vor ei, poftim ăsta-i rezultatul !!!

  10. Satmarean Răspunde

    România are niște zăcăminte și bogății extraordinare, de inviduat pentru mulți, însă pe noi ne-au transformat în slugi și străinii vor să pună mâna pe tot cum au făcut de altfel cu pământurile !

  11. 😎 Europol 😎 Răspunde

    Rromânia are niste zãcãminte si bogãtii extraordinare: TÃRANI si UN POPOR de 2 bani 😲🙈

  12. Olipiada' Răspunde

    Daca, datu’ cu parerea era sport la olipiada, romanii castigau detasat.

  13. H&R Răspunde

    Pentru gunoi cos de gunoi trebuie , nu? Si e cam mult gunoi pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.