Cu ocazia sărbătoririi Zilei Protecției Civile în România, patru pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare au primit noile grade în semn de recunoaștere a meritelor, profesionalismului și a implicării de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor.
În fiecare an, în data de 28 februarie sărbătorim Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României, ca Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene. Prin semnarea acestui document, a fost semnat actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de “Apărare Pasivă”. Înfiinţate după primul război mondial, pentru protecţia forţelor necombatante, structurile protecţiei civile şi-au extins domeniul de activitate, contribuind la salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor ameninţate de catastrofe şi dezastre.
Printr-o Rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) începând cu anul 1972, în ziua de 1 Martie sărbătorim Ziua Internațională a Protecției Civile. Protecţia Civilă a luat fiinţă ca urmare a necesităţii protejării oamenilor, dar şi a valorilor materiale şi spirituale. Preocupări pentru soarta populaţiei civile în situaţii de urgenţă au existat de-a lungul întregii noastre istorii, încă înainte de apariția oficială a Protecţiei Civile.