Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

Magyar Lóránd: Cu unele modificări, dar subvențiile APIA sunt disponibile în continuare

Ne aflăm într-o perioadă de tranziție al sistemului de sprijin UE, dar cu toate acestea, se pot solicita în continuare de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) subvențiile nerambursabile disponibile până acum, spune deputatul sătmărean Magyar Lóránd.

Perioada depunerii cererilor este deja în desfășurare, termenul limită fiind 17 mai 2021. Din cauza situației pandemice, cererile pentru diversele subvenții – incluzând aici cele pentru terenuri, combustibil, creșterea animalelor – se pot depune și online prin rețeaua IPA Online despre care se pot găsi informații suplimentare pe site-ul www.apia.org.ro.

„În cazul în care cineva nu are acces la internet sau întâmpină dificultăți în utilizarea platformei, aceste persoane pot cere ajutorul personalului APIA. Dar, recomandăm tuturor să încerce să se familiarizeze cu aplicațiile online care, pe lângă faptul că este o modalitate mult mai rapidă, reprezintă și viitorul depunerii solicitărilor”, a declarat deputatul sătmărean Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură al Camerei Deputaților.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a adus schimbări majore care merită consultate – atrage atenția Magyar Lóránd.

A fost modificată, de exemplu, lista documentelor cu care fermierii pot fac dovada utilizării pajiştilor permanente aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale sau ADS. În conformitate cu noile reguli, pe lângă contractele arendă și de concesiune, fermierii pot certifica utilizarea terenului în cauză prin intermediul unui contract de închiriere.

În temeiul regulamentului fermele rezultate din fragmentare nu vor fi eligibile pentru plăți de redistribuire. Anularea contractelor de concesiune este unul dintre cazurile în care se stabilește că agricultorii nu și-au fragmentat terenurile pentru a beneficia de plata redistribuirii, prin urmare, aceștia vor fi considerați eligibili pentru plată.

Un alt amendament prevăzut de noul regulament se referă la subvenția pentru bovine pentru carne, astfel vacile și taurii tineri sunt excluși de pe lista animalelor eligibile. Conform condițiilor impuse pentru fermierii activi, animalele pentru care se poate solicita ajutor, fără penalizare, trebuie să fie cu vârsta de cel mult 12 ani în cazul vacilor, respectiv vârsta de cel mult 6 ani pentru tauri de carne.

Un alt amendament prevede că fermierii sunt obligați să depună cererea unică de plată fără penalități respectând o perioadă de reținere de 6 luni pentru animalele declarate pentru subvenție, spre deosebire de perioada de opt luni aflată  în vigoare până în prezent.

Pe baza prognozelor și experiențelor anilor trecuți, în județul Satu Mare, peste 18.000 de persoane vor solicita subvenție pe teren, iar în cazul crescătorilor de animale, numărul solicitanților va putea atinge cifra de 5.000. Subvenția pentru combustibil – de care beneficiază doar persoanele juridice – va fi solicitată de  peste 900 de persoane.

Un comentariu

  1. România Răspunde

    Acele modificari neesentiale inseamna cam o reducere de 50% din cuantumul subventiei. O nimica toata pentru uni!😱🤮🤯😤😤😤😭😨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.