Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Primarul Gabor Kereskenyi demontează un zvon: Statuia lui Vasile Lucaciu va rămâne punctul de reper al Pieței Libertății

Primarul Gabor Kereskenyia demontat zvonurile aruncate pe Facebook în ultima vreme referitoare la proiectul privind reabilitarea Centrului Vechi din municipiul Satu Mare. Deși au fost aduse clarificări în trecut, a fost răspândit din nou zvonul că statuia marelui patriot român Vasile Lucaciu ar urma să fie dată jos de pe soclu și să fie amplasată la nivelul solului.

”Proiectul Centrului Vechi a fost în dezbatere publică de două ori. Tot ansamblul Piața Libertății este clasat ca monument istoric clasa A. Pentru noi, alături de proiectant, a fost o provocare să realizăm un proiect care să pună în valoare zona și să obținem avizul Comisiei Naționale pentru Monumente. Ba că vrem să dăm jos de pe soclu Statuia lui Vasile Lucaciu, ori vrem să distrugem opere de artă. Sunt știri false. Statuia lui Vasile Lucaciu va rămâne punctul de reper al Pieței Libertății. Să lansezi asemenea zvonuri este o lipsă de respect pentru ceea ce a însemnat Vasile Lucaciu pentru istoria orașului nostru. Inclusiv opera sculptorului Domokos Lehel și pavajul galben, care este un simbol al orașului, sunt parte din proiectul privind reabilitarea Centrului Vechi”, a declarat Gabor Kereskenyi la TV1 Satu Mare.

Primarul dă asigurări că proiectele vor continua pentru că sătmărenii își doresc schimbarea la față a orașului.

”Proiectele mari vin și cu nemulțumiri și contestații, care apar atunci când ataci probleme vechi, nerezolvate. Îmi amintesc că mulți s-au îndoit de capacitatea noastră de a demara construcția podului peste Someș, zona Ștrandului. Acum oamenii văd cu ochiul liber cum avansează lucrările.Sunt oameni care vor ca Satu Mare să revină la perioada de dinainte de 2016. Adică să nu se întâmple nimic. Să stagnăm. Acest lucru nu mai este posibil. Pentru munca depusă în perioada 2016-2020, sătmărenii m-au răsplătit la vot. Am primit 52% din voturile celor care au mers la urne. Nu pot să-i dezamăgesc și să spun că voi sta 4 ani la conducerea Primăriei să nu fac nimic”,  mai afirmat primarul Gabor Kereskenyi.

 

19 comentarii

  1. 😎 Europol 😎 Răspunde

    Nu am nimic cu statuia aia DAR dacã tot modernizãm centrul si primeste o fatã modernã/nouã zona centralã ATUNCI ar trebui sã se repunã statuia în locul unde era initial: lângã muzeul judetean, pe str. Lucaciu 😇

  2. pap remus Răspunde

    ani de zile a fot pe str lucaciu …., trebuie adus inapoi, unde e locul……

  3. Adi Răspunde

    Acum o primit un telefon de la Pesta si primește ei statuia oe Rakoty ter , nu este problema.

    • Unu' Răspunde

      Prostovane, dacă ai cunoaște puțină istorie, ai realiza că, de fapt, ridicarea unei statui în cinstea lui Rakoczi, n-ar fi o idee atât de rea, mai ales dacă ar fi plătită de statul maghiar!

  4. Profesor Răspunde

    Greșit! Statuia a fost inițial exact in parc, unde este acum. Atunci se numea parcul Carol.

    • Unu' Răspunde

      Greșit!
      Este adevărat că locul statuii era în nou-construitul parc Carol, dar Inițial, pe locul actualului parc se organiza târgul sătmarului! Nu era nici parc și nici urmă de statuie!
      Dacă tot vrem să păstrăm lucrurile “autentic” până unde să mergem înapoi?
      Și pentru ce?!?

  5. hAuleuMaica Răspunde

    @ unu punctuație….! nu ?

  6. hAuleuMaica Răspunde

    Și fântâna din centru vechi..?

  7. s Răspunde

    O altă minciună a lui Herr Gabor!Uitati-vă pe ce publică primăria de tristă amintire udemiristă.

    https://portalsm.ro/wp-content/uploads/2018/06/PrimariaSM_proiecte-006-1024×768.jpg

    • Rozi néni Răspunde

      Fără supărare dar statuia lui Lucaciu este în poză. Asta dacă vrei să observi. Că de nu atunci degeaba răcește omul gura.

      • s Răspunde

        @Rozi:nu era vorba despre disparitia statuii ,ci de coborărea ei la nivelul străzii alături de cea a celui mai mare ungur din Viena!

  8. Rozi néni Răspunde

    Sincer puțin îmi pasă. De niște ani s-a declanșat de ambele părți un fel de concurs că cine are mai multe statui în părculețul din centru. Bine că sunt bani pentru așa ceva. Mie sincer nu-mi place noua înfățișare propusă și nici nu înțeleg ce caută o țâșnitoare din asta multiplă (a se citi panaramă de fântână arteziană) exact în centrul vechi printre clădirile vechi! În centrul nou mai înțeleg dar aici eu zic că e aiurea. Nu știu cum a căpătat avizul de la Cultură.

  9. Ășâțî Răspunde

    Ce publică? O poză cu o fântână arteziană modernă și o statuie (pe un postament înalt) în spatele ei. Unde-i minciuna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.