Ultima actualizare: azi, 14:26

Locale

Satu Mare a intrat în scenariul roșu! Restaurantele și cafenelele, închise pentru două săptămâni

Municipiul Satu Mare a intrat astăzi, 9 martie, de la ora 00,00, în scenariul roșu. Restaurantele, cafenelele, barurile, dar și cinematografele și sălile de spectacole se închid timp de două săptămâni. Alături de Satu Mare, în scenariul roșu au mai intrat municipiul Carei, respectiv comunele Craidorolț, Păulești, Pir și Sanislău. Alte patru localități din județ rămân în scenariul roșu pentru câteva zile.

,,Unitățile administrativ-teritoriale cu o rată de infectare peste 3 la mie și în care se aplică în perioada 09.03.2021-22.03.2021 măsurile specifice pentru limitarea răspândirii coronavirusului sunt: municipiile Satu Mare și Carei respectiv comunele Craidorolț, Păulești, Pir și Sanislău, respectiv până la data de 12.03.2021 în comunele Foieni, Odoreu și Viile Satu Mare”, au anunțat autoritățile.

Se închid restaurantele și cafenelele

Principalele măsuri care se aplică în această situație privesc domeniul HoReCa. Pentru următoarele două săptămâni, activitățile în interiorul clădirilor sau pe terasele închise vor fi interzise, au mai anunțat astăzi reprezentanții Instituției Prefectului Satu Mare.

De asemenea, nu este permisă activitatea cinematografelor, a spectacolelor, concertelor și altor evenimente culturale nici în interiorul clădirilor, nici în aer liber și nici activitatea cu publicul a operatorilor de jocuri de noroc licențiați, cu excepția agențiilor cu bilete jucate în sistem automatizat și loz.

Școlile rămân, deocamdată, deschise

Până vineri, 12.03.2021, școlile din județul Satu Mare vor funcționa în scenariile aprobate în data de 05.03.2021, o nouă decizie urmând a fi luată atunci, în funcție de evoluția ratei de incidență a infectărilor. Conform Ordinului comun al ministrului educației și ministrului Sănătății nr. 3459/280/06.03.2021, scenariile de funcționare ale unităților de învățământ se actualizeză săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, cu excepția depășirii pragului de 6/1000 unde interzicerea activității didactice fizice în școli se aplică imediat.

Până în acest moment, de la începutul semestrului II al acestui an școlar, 26 de elevi precum și 65 de cadre didactice și personal auxiliar au fost depistați pozitiv, respectiv 56 de clase au desfășurat activități didactice în sistem online.

Prefectul, apel la cetățeni

Prefectul face apel la populație pentru respectarea măsurilor de protecție individuală și solicită efectivelor Ministerului Afacerilor Interne vigilență, responsabilitate și aplicarea prevederilor legii pentru limitarea răspândirii bolii.

 

 

 

50 comentarii

  1. UnMoldovean Răspunde

    Uauuuuuu! Vom muriiii!

    • Cetateanul Răspunde

      Nu, vor muri doar cei falimentati/fara locuri de munca, fara viitor . Adica daca esti tanar si sarac ai pus-o ! Cei cu “capital” sau angajati pe viata fara responsabilitati vor prospera de pe urma credulilor !

    • Cetateanul Răspunde

      Fara educatie, fara bani, fara un venit cert, multi oameni vor muri . Clar ca da !

  2. Satmarean 1 Răspunde

    Foarte bine. Sa le deschida,eventual, dupa Paste. Asa ne comportam asta avem. S-a asteptat să se termine toate chefurile de 8 Martie ca sa se ia masuri si in SM. Nu am cum sa rezonez cu cei din HORECA cand imediat ce au ocazia umplu localurile in loc sa fie mai responsabili si ar fi deschise tot timpul.

  3. joliku Răspunde

    Da, criminali iresponsabili. Si bagaboandele nu sau putut aptine nici anul asta in a-si etala nurii si prostia neaosa stil SM. De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere!

  4. Cetateanul Răspunde

    Faliment placut !
    Aceasta asa-zisa criza de sanatate publica de va termina in momentul in care clasa de mijloc va fi decimata, iar oamenii nu vor mai avea nimic de pierdut si vor iesi masiv in strada .
    Ieri am trecut pe langa Politie, erau parcate masinile la vrajeala, “dovada de putere”, vai de mama lor ! Daca-si pune populatia mintea cu “organele”pariez tot ce am realizat in viata pe populatie !

  5. Cetateanul Răspunde

    Faliment placut !
    Aceasta asa-zisa criza de sanatate publica de va termina in momentul in care clasa de mijloc va fi decimata, iar oamenii nu vor mai avea nimic de pierdut si vor iesi masiv in strada .
    Ieri am trecut pe langa Politie, erau parcate masinile la vrajeala, “dovada de putere”, vai de mama lor ! Daca-si pune populatia mintea cu “organele”pariez tot ce am realizat in viata pe populatie !

    • diazepam Răspunde

      in romanica nu exista “clasa de mijloc”, sunt saraci si bogati.

      • Cetateanul Răspunde

        Pai din 2008, pe plan mondial lucrurile au luat-o la vale, clar . Diferentele s-au accentuat, peste tot in asa-zisul capitalism care este in facto doar dreptul celor cu capital, ei fac regulile, ei fac legea, cine crede altceva …
        Cine a realizat cate ceva inainte de 2008, a scapat de datorii si a adunat bani leu cu leu, a mai facut cate ceva .
        Sistemul capitalist m-a invatat clar ca nu este de incredere, strange leu la leu, ai grija maxima la cheltuieli si lasa-i pe altii sa se dea mari !

    • Oșan Răspunde

      Dacă asa va place își bat p… De voi asa va trebuie

  6. Cetateanul Răspunde

    Un politruc vorbea recent de stiinta . Apropo, inventatorul testului PCR, Kary Mullis, laureat al Premiului Nobel, afirma faptul ca acest test amplifica atat de mult incat poate sa scoata in evidenta orice isi doreste cineva sa scoata in evidenta si ca nu poate depista daca un om este sau nu bolnav .
    Mortalitatea foarte mica, ceata cu “mort de covid” sau “mort infectat cu covid”, acum ca se vede de la o posta ca este o frauda mondiala, vin cu vaccinarea … bagati-va vaccinul undeva !

  7. MZ Răspunde

    La hypermarketuri nu se transmite boala numai in baruri si restaurante dar cel mai periculos e la teatru

    • Client Răspunde

      Au avut acești patroni de atâtea ori ocazia să realizeze că nu-i de glumit cu această situație și în continuare s-au comportat iresponsabil și tot ei sunt plangaciosi

    • Simson Răspunde

      La supermarket se mai poarta masca, cum si cum corect, si mai ceva distantare, dar la restaurant, bar, cafenele = nimic. Americanii au facut masuratori si au ajuns la concluzis ca restaurantele, barurile, cafenelele sunt cele mai propice pt “lipirea” virusului.

  8. abc Răspunde

    Exceptie de la aceasta regula este barul Amigo din Carei, frecventat de “crema” societatii careiene, inclusiv de organele care trebuie sa aplice dispozitiile legale ale carantinei.

  9. Oșan Răspunde

    Doar în orașele din Ardeal în Oltenia nimik Moldova nici atât doar noi suntem cei mai buni pt zona rosie

  10. jo Răspunde

    cu piata de vechituri cum ramane deschisa?!!! acolo nu ai control asupra situatiei, oamenii umbla cu masca sub figura, clai peste gramada, fiscalitate zero !

    • Cetateanul Răspunde

      Pai normal, oamenii trebuie controlati, ce naiba ! De unde atata libertate si prosperitate ? China 2.0 !

      • Garcea Răspunde

        Vad ca ti s-a infiltrat in creier toata abureala de pe retelele de socializare.

        • Cetateanul Răspunde

          Retele de socializare . Da, desigur, unde ai voie sa spui doar anumite lucruri si sa gandesti intr-un anumit fel . Suna a comunism, doar ca Ceausescu era copil mic pe langa astia .

        • Cetateanul Răspunde

          Unii devin si mai obscen de bogati (si influenti) datorita “masurilor” deoarece fac afaceri “in siguranta” in timp ce voi, astia de jos, Garcea, vorba ta, veti trage absolut toate ponoasele . Nu stiu daca o sa-ti mai doresti peste 10-15 ani sa fi Garcea .
          Nu am asa-zis cont de socializare, prietenii ma suna sau imi bat la usa, ne intilnim, nu ne comparam cu nimeni pe care nu cunoastem .

          • ...

            Fii sigur că el pe lângă cel personal mai are și câteva fake cu care postează tot felul de comentarii demne de “aplaudat”. Nu își dă seama că exact asta se vrea ca să nu socializezi față în față. Online-ul ăsta ne omoară ca oameni la propriu. Probabil asta se vrea.
            Nici eu nu am feisbuk. De fapt habar nu am nici de Whatsapp sau de Instagram și uite mai trăiesc bine merci. Cine vrea ceva de la mine să mă caute sau să mă sune. @Garcea ăsta sau cei de teapa lui e mort dacă se ia curentul și pică netul!

  11. Comarov Răspunde

    Un an aproape de la declalarea pandemiei de către OMS,tulpine noi apărute,sud-african,brazilian,britanic,care mai lipsește hotentotă,Honolulu etc,virus tot mai periculos,cine dirijează oarecum???

  12. ... Răspunde

    Pe când un scenariu negru?

  13. Teofan A Răspunde

    Va doresc deontologilor sa faceți boala !!si apoi sa va aud !!

    • Cetateanul Răspunde

      Foarte putini oameni sanatosi au dat coltul din cauza acestui virus, circa 1200 in toata tara (cam cati oameni mor in doua zile in mod obisnuit in tara) in plina “pandemie” . Daca vei avea curiozitatea sa deschizi niste ‘almanache” medicale ai sa afli faptul ca exista boli care in mod normal nu ucid daca esti sanatos dar sunt suficiente cat sa umple paharul cum se spune daca esti in vartsta si cu o groaza de boli asociate . Spre exemplu gripa, TBC-ul, pneumonia . Deci rezolvam si covidul asta lui peste, nu-i o problema, dar toti care sunt bolnavi si nu mai au mult de trait tot o sa moara din cauza unor boli usoare pentru un om perfect sanatos !

      • Bacteriolog Răspunde

        Desteptule, nu mai sunt oameni sanatosi, ci numai insuficient diagnosticati. De altfel pot muri oameni sanatosi: din cauza imunitatii puternice organismul are o reactie prea puternica, se ataca prea vehement, provoaca inflamatie, furtuna de citokine. Am prieten care ieri a iesit din spital plamanii 60% distrusi, ficat praf, iar altul idem, plus rinichi distrusi.
        Nimeni nu vorbeste de traumele organelor post covid : oboseala cronica, dureri de cap chiar si dupa 6 luni, aleator tulburari de concentrare si memorie. Dementa. Diabet.
        Multi din cei “vindecati” de covid vor fi epave in cativa ani. Unii nu mai pot face copii. Infertilitate. Cea mai mare tampenie: lumea e panicata de efectele secundare ale vaccinului, care dureaza max 3 zile, dar mai bine vor sa treaca prin covid. Fara sa gandeasca logic.

        • cârcotaş Răspunde

          👍Mai hai pe aici că Cetăţeanul ăsta şi alţii ca el se cred destepţii pământului şi numai o expunere documentată i-ar mai putea tempera. Deşi nu cred.

          • Cetateanul

            Ai grija sa nu ajungi cumva pe mana “specialistilor” . Daca profesorii si doctorii sunt tratati ca ultimii oameni imagineaza-ti cum ar arata viata ta internat de “covid” !

        • Cetateanul Răspunde

          Urmaresc situatia inca de cand “prezidentul” se lupa cu psd-ul . Se stia faptul ca vitamina D3 ajuta in lupta cu gripa, spre exemplu . Totusi, nu s-a administrat, decat teorism de stat, falimente, somaj, manipulare, minciuna, omisiune, geci de piele, habarnisti, teroristi !
          Exista studii care sugereaza faptul ca ar scadea mortalitatea cu 80% . O nimica toata ! Fara vaccin nu mai iesim din casa . Niciodata .
          Cati oameni cu lipsa de vitamina D3 ajung in stare grava ? Si deci ajung sa aiba si complicatii ? Mai invata !
          O boala usoara pentru marea masa a oamenilor . O rata de mortalitate stabilita undeva intre 0.2%-0.6% .
          Voi, asa-zisii profesionisti stiti doar sa administrati tratamente extrem de scumpe si in general cu putine beneficii pentru bolnavi .
          Uneori tratamentul este mai rau decat boala . Uneori masurile ucid mai mult decat boala . Desigur, nu este cazul in aceasta asa-zisa pandemie .

        • Cetateanul Răspunde

          Nu demult am urmarit un clip de circa o ora in care inventatorul testului PCR, Kary Mullis, pentru care a si primit Premiul Nobel era prezent la o discutie deschisa cu oameni depistati cu HIV, numai ca acei oameni nu aveau SIDA si nici nu urmau vre-un tratament . A distrus SIDA omenirea ? Sa fim seriosi !
          Desigur, “stirile oficiale” au grija sa primesti doar informatiile “de care ai nevoie” .

  14. Ionica Răspunde

    Nu exista nici un virus mortal. Mereti ma cu covrigu vostru. Astia vor sa reduca incalzirea globala. Virusu’ lu peste.

    • Vloger Răspunde

      Asta a zis un tanar de 18 ani pe tiktok, si ca sa demonstreze a lins zeci de clantze de usa,s-a si filmat. Ironia sortii, a luat atata virus ca nici doctorii, nici plasma, nu l-au salvat de virusul Covid19

      • Cetateanul Răspunde

        Da, da … numai ca exista o problema … prin aprilie un doctor din Germania a recoltat din casele unor bolnavi de pe suprafete gen clante, telecomenzi, mobilier mostre . Virusul a fost detectat, dar nu s-a reusit replicarea, adica era deteriorat . Doctorul spunea ca un eventual risc ar exista doar in cazul in care un bolnav ar tusi cu mana la gura, ar deschide o usa, apoi, imediat dupa ar veni un om si ar folosi clanta si imediat si-ar duce mana la gura/nas/ochi … care sunt SANSELE ?
        Stiinta dovedeste, politrucii barfesc si terorizeaza !

        • Dr Răspunde

          Desteptule, mai citeste lucrari de specialitate, virusul nu se inmulteste in sticlute ca bacteriile, trebuie sa intre in celula omului, sa-si introduca adn-ul lui acolo, si celula se apuca de multiplicat. Cam asa pe intelesul tuturor.
          Am vazut si eu articolul, tanarul a murit. Ca si profesoara de 25 ani, sanatoasa tun din Maramures.

          • hakkate

            Măi alt deștept ce ești!!! Virusul NU ARE ADN!!!
            Mai bine fu-te și dă-ți cu părerea la articole cu Simona Halep sau cu agricultura!

          • Cetateanul

            Poate-i dai tu lectii unui doctor specialist in boli infectioase . CIne stie …

          • Dr

            @ hakkate ( rahat prost ) mai citeste wikipedia si ai sa vezi ce nu este pe facebou,
            virusul are ADN.
            When infected, a host cell is forced to rapidly produce thousands of identical copies of the original virus. When not inside an infected cell or in the process of infecting a cell, viruses exist in the form of independent particles, or virions, consisting of: (i) the genetic material, i.e., long molecules of DNA or RNA that encode the structure of the proteins by which the virus acts; (ii) a protein coat, the capsid, which surrounds and protects the genetic material; and in some cases (iii) an outside envelope of lipids.
            https://en.wikipedia.org/wiki/Virus

            asta daca stii ceva limbi straine ,nu porceasca !

        • cazma Răspunde

          Despre ce falimente vorbesti poti sa dai exemple sau faptul ca sa mai inchis cate o crisma cu stoc de 200ron inseamna faliment? e deschis la unicarm ia-ti vodca de acolo cetatene

          • Cetateanul

            In orice economie afacerile mici sunt o rotita importanta, deoarece asigura traiul unei bune parti din populatie si lucreaza in economia reala unde concurenta este acerba . Oameni care nu vor sa se angajeze pe pile la stat si nici nu vor sa sclavageasca la patron .
            La mine in oras e plin de spatii comerciale goale . Banuiesc ca in toata tara se intimpla la fel . Nu stiu, poate la tine in oras totul merge ca pe roate .
            Micile afaceri de familie sunt cele mai afectate . Toti pe care-i cunosc sunt pe cale sa dea faliment .
            Nu asa-zisa pandemie ii falimenteaza ci masurile .

          • ...

            În acest moment avem 400000 șomeri în țară peste cel de anul trecut la ora asta. Nu e vorba numai de horeca. Dacă se prăbușește ramura automotive din care avem destui și la noi inclusiv în județul nostru prăpădit nu ne văd bine.

        • cazma Răspunde

          cetatene esti pe langa , spatiile goale sunt urmare a deschiderii mall-urilor in ungaria de multi ani se intampla asta si nu are legatura cu covid , te-am rugat sa dai exemple de faliment tu tot aburesti cu cioace . Fii serios da-mi trei exemple de faliment in afara de crasme.

          • hakkate

            Acesta a fost momentul în care refuzi să recunoști adevărul. Așa e cum spui. Nu este nici un faliment. Totul este mai mult decât perfect. Guvernul Cîțu lucrează pentru tine. Nu ai nici o grijă, mai luăm niște credite pe datorie ca să-ți poți plăti facturile curente. Iar cine totuși va avea curajul să declare faliment …. Ehei, se rezolvă și aia băiatul lui mami!
            Deja și la farmacii scade volumul vânzărilor de o vreme. Asta în plină pandemie. De ce? Pentru că oamenii nu mai au bani!!! Bani pentru ce trebuie efectiv cumpărat. Nu mă crezi? Mergi și întreabă dacă cunoști niște farmaciști.

    • A7 Răspunde

      Ia dute la terapie intensiva sa tragi o privire, si ceva aer cu covid, sa vad ce curajos esti!
      Am cunostinte in jur de 40 ani, sanatosi, care au murit de covid, dar si prieteni care dupa 6 luni nici acum nu sunt bine.

      • Cetateanul Răspunde

        Sanatosi la 40 de ani … da … mai ales daca au lucrat pentru altii si au fost alergati de dimineata pana seara de cel putin 20 de ani … te cred … sigur … sanatosi tun … cunosc pe foarte multi care la 40 de ani, dupa 20 de ani de munca fortata pentru altii (munca inseamna ca tu iti stabilesti planul de lucru in functie de limitele normale, personale) au probleme cardiovasculare, accidente celebrale, diabet deja de ani de zile, pensionati pe tot felul de boli …
        Am si eu un prieten care imi spunea indirect ca poate mai mult decat mine, asta pana cand a fost depistat cu probleme cardiace si a lasat-o mai moale, acuma nu mai poate nici cat mine … oamenii care muncesc in capitalism pentru altii au o calitate a vietii execrabila si se imbolnavesc foarte devreme, multi nu vor mai apuca pensia .

        • ... Răspunde

          Sunt foarte-foarte mulți oameni care habar nu au ce boli au. Mulți nu au fost la medici de ani de zile din varii motive iar mulți alții nu au acces la sistemul sanitar în actuala conjuctură și amână vizita sau sunt întrebați de genul “Este chiar așa de urgentă problema? Nu se mai poate amâna?” Ce poți răspunde? Apoi nici screening pe boli cronice veci nu se face numai așa de dorul lelii. Asta e motivul că mulți mori fără boli. Că nu știu ce au de fapt și din moment ce sunt covid pozitivi dacă moare nu se face autopsie. Curat-murdar! Aveță măi grijă de voi să nu ajungeți pe mâna “eroilor”!!!

  15. joliku Răspunde

    Asa-i cu romanul neaos, nu-l prinde nici draqu, foarte mandru de luneca covidul pe langa el. Majoritatra de aici sunt ca din povestea cu lupu… si a treia oara l-a mancat.

    • x-ulescu Răspunde

      habar nu aveti ce bine o duceti ,poporu roman ,trebuie sa va spuna catu si werner ca economia duduie , capsunarii sau angajat toti in IT , pensionarii ( nu aia speciali ) nu stiu ca sa faca cu banii sa nu mucegaiasca ca stau nefolositi , euro si benzina sau ieftinit….

  16. hakkate Răspunde

    @Dr (a se citi r@h@țel de câine), nu am înțeles reacția ta. Eu îți sugerez să recitești atent ce afirmi. Vezi că ești un potențial candidat la Premiul Nobel pentru medicină, asta după descoperirile tale iepocale. Amesteci treburile rău de tot. Eu am o școală și am învățat ceva. Din ce se pare tu ești inginer în alimentație publică. Aia la colț de stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.