PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Polițiștii continuă protestele. Oamenii legii amenință că își suspendă activitatea!

Polițiștii continuă să protesteze, nemulțumiți de faptul că guvernul le-a înghețat salariile. Oamenii legii spun că acțiunile de protest vor continua până când li se vor accepta solicitările. Invitat în studioul PortalSM, la emisiunea PortalSM LIVE, moderată de jurnalistul Gil Pietrar, președintele Sindicatului Europol Satu Mare, Felix Văsuț, a declarat că polițiștii au în vedere chiar și suspendarea activității.

Felix Văsuț a declarat că perioada pandemiei a fost una extrem de solicitantă, iar polițiștii au avut de acoperit mai multe atribuții. Mai mult decât atât, spune președintele Sindicatului Europol Satu Mare, oamenii legii nu au primit niciun spor pentru condiții de muncă periculoase, în schimb alți bugetari din birouri s-au bucurat de astfel de sporuri.

,,La nivel de Satu Mare avem un grad de ocupare de 78%, adică ne lipsesc foarte mulți colegi, dar cu toate astea noi am reușit să acoperim toate atribuțiile de serviciu, ba mai mult, pe parcursul pandemiei am avut atribuții în plus, pe care colegii mei le-au efectuat fără să ceară vreo remunerație în acest sens. Foarte mulți colegi au intrat în contact cu persoane COVID, dar nu au beneficiat de niciun fel de spor de COVID. În schimb, la Prefectură am avut cazuri de spor de 30% pentru persoane care lucrau în birou. (…) Cel mai important, vrem să se elimine diferențele. Vrem să fim la zi și să fim plătiți în mod corect prin aplicarea legii. De când a ieșit legea salarizării unitare, în fiecare an fiecare Guvern vine cu o nouă Ordonanță care amână și amână punerea în aplicare”, a declarat Felix Văsuț, la emisiunea PortalSM LIVE.

Întrebat cu ce procent ar fi crescut veniturile polițiștilor dacă nu ar fi existat această înghețare a salariilor, Felix Văsuț a declarat că ,,vorbim undeva, în medie, de 180-190 de lei net per polițist”.

El a mai spus că polițiștii au în vedere chiar și suspendarea activității.

,,Noi în continuare dacă nu o să primim ceea ce solicităm vom fi forțați să aplicăm metoda magistraților de protest, aceea de suspendare a activității. Pur și simplu, magistrații timp de mai multe luni și-au suspendat activitatea, nu au soluționat decât cauzele urgente și nu cele aflate pe rol, astfel încât au determinat luarea unor măsuri în favoarea lor”.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți nu doar de înghețarea salariilor, dar și de condițiile de muncă. Ieri, de Ziua Poliției Române, Europol a transmis un mesaj mai puțin optimist, precizând că mii de unități de poliție au toaletă turcească în curte, în anul 2021.

„Iar dacă ne întrebați cum a evoluat instituția Poliției Române după aproape 2 secole de funcționare, vă spunem doar că la fel ca și în 1802, când avem prima atestare oficială, mii de unități de poliție au toaletă turcească în curte, nu au deloc sau apa o găsești doar la lighean sau găleată”, este mesajul Europol.

Emisiunea integrala:


CITEȘTE ȘI: