Ultima actualizare: azi, 19:34
Locale

FOTO. Drum vechi de 2000 de ani, descoperit pe șantierul Autostrăzii Transilvania

Un drum roman, vechi de aproape 2000 de ani, conservat aproape în întregime, a fost descoperit pe tronsonul 3 din Autostrada Transilvania.

Arheologii din zona localității sălăjene Sutoru au găsit un drum roman foarte bine conservat pe tronsonul 3B din Autostrada Transilvania, în județul Sălaj, unde se lucrează în prezent. Acesta este aproape intact și datează de aproape 2.000 de ani, au estimat arheologii.

Deşi descoperirea arheologică este una importantă, drumul fiind conservat aproape în întregime, lucrările la autostradă vor continua, drumul urmând să fie pozat şi înregistrat ulterior într-o bază de date a descoperirilor arheologice. Porțiunea de drum s-a aflat la câteva zeci de centimetri sub pământ.

Din păcate, drumul vechi va fi distrus din cauza lucrărilor la Autostrada Transilvania care va trece prin acel loc. Oprirea lucrarilor ar fi avut loc doar in cazul unei descoperiri extraordinare, cum ar fi fost in cazul descoperirii unei cetati, scrie publicatia Bihoreanul.ro.

In apropiere de drumul roman se afla si Castrul roman Optatiana, pentru care arheologii Comisiei Nationale Limes, care se ocupa de monitorizarea siturilor ce compun Frontiera Imperiului Roman, au cerut Ministerului Transporturilor inca din 2019 modificarea proiectului tronsonului Autostrazii Transilvania. Asta deoarece Castrul roman Optatiana este propus a fi inclus in patrimoniul UNESCO.

11 comentarii

  1. bombom Răspunde

    pam pam. iar au gasit un motiv sa se amane constructia autostrazii! hahahaa.

  2. Dorel Răspunde

    Pe o piatră ,a fost descoperită inscriptia ..TEHNIC ASIST…..

  3. Dacus Răspunde

    Cam este ceva diferenta de tehnologie, aia au terminat autistrada lor acum 2000 de ani, si a mai ramas din el, astea noi ale noastre dupa taierea panglicii la cateva luni intra in reparatie capitala!

    • altu fără bmw Răspunde

      Cred că știi bine ce se întâmpla pe vremuri cu unul care fura, în cazul de față materiale de construcții. Acum noi am evoluat și le promovăm pe sticlă, le facem speciali, chiar și statuie le facem dacă vor etc.😱😤🤮
      Apoi de aia arată țara asta cum arată!😱🤯😭

  4. Pipo Răspunde

    Diferența este că ei erau romani iar noi sântem rumâni.Să auzim de bine.

  5. Katz Răspunde

    Dovezi ca romanii erau inaintea hunilor in Transilvania……diferenta este ca italienii nu rup pwla ca hungurii ca ei erau primii si ca teritoriul le apartine.

    • Antibozgor Răspunde

      Ungurii au fost inaintea romanilor in Transilvania :))) prima data dacii au fost cuceriti de bozgori dupa de romani

      • History Răspunde

        Acum eu zic că astea sunt discuții în contradictoriu care nu se termină veci. Pentru mine mai important este că se acceptă ca să se distrugă edificii construite în epoca romană. Pentru că drumul nou se va construi pe aliniamentul propus inițial, adică peste drumul roman! Dacă nu le păstrăm eu zic că merităm disprețul celorlalți care pun la îndoială anumite lucruri. Pentru că noi cu mânuța noastră gingașă distrugem ce s-a creat de înaintași. Foarte-foarte urât.
        Întrebare: Oare în alte țări la fel se procedează? Sunt sigur că nu.
        PS. Se intuia că e ceva în zonă. Este și intenția de a o propune în patrimoniu UNESCO. Acum pwla ca mai fi propus!

  6. H&R Răspunde

    Ar trebui lasat drumul vechi construit de romani, ca daca a tinut peste 2000 de ani, mai tine vreo 1000. Asta nou va tine mult mai putin plus ca garantia este de un an numai.

  7. x-ulescu Răspunde

    Mai urmeaza sa descopere exact in calea autostrazii , habitatul pasarii cicovarlita cu oua rosii , a gandacului de asfalt si a buruienii marginella drumensis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.