Ultima actualizare: azi, 14:14

Locale

Insolvență de răsunet: Povestea parcului fotovoltaic de la Livada. Milioane de euro pierdute

În urmă cu aproape șapte ani era inaugurat, în Livada, al doilea parc fotovoltaic ca mărime din Europa. În spatele investiției se ascund însă tranzacții suspecte care străbat Asia și Europa, titrează Europa Liberă România. Povestea frumoasă a investițiilor străine în parcul fotovoltaic din județul Satu Mare s-a terminat în primăvara anului trecut. Circuitul banilor din spatele investiției din județul Satu Mare este anchetat de procurori.

Dat în folosință în 2014

Parcul fotovoltaic de pe raza orașului Livada din județul Satu Mare a fost dat în folosință în 2014. Întins pe o suprafață de 135 de hectare și cu o capacitate anuală instalată de aproape 34 GWh, parcul fotovoltaic de la Livada este cel mai mare din România și al doilea din Europa, după o investiție asemănătoare, construită în Spania. Totuși, diferența de mărime este semnificativă. Unitatea din Peninsula Iberică numără 1,43 milioane de panouri fotovoltaice, iar cea din județul Satu Mare are numai 230.000 de panouri fotovoltaice. Valoarea investiției era situată la momentul inaugurării la 80 de milioane euro și a fost realizată de mai multe firme din străinătate cu ajutorul unui credit din Coreea de Sud.

Conform datelor prezentate de investitori în perioada respectivă, în proiectul din județul Satu Mare erau implicate:

  • NH Investment & Securities, societate financiară de la Seul/Coreea de Sud, a acordat un împrumut pentu investiția din România.
  • Firmele Best Generation din Spania și Energia Prima din Italia, dar și un grup de investitori de investitori italieni grupați în firma românească Stargreen Consulting SRL realizau parcul solar cu banii coreenilor.
  • SRL-ul românesc GPSB Solaris 48 este proprietarul fermei de panouri fotovoltaice din Livada/jud. Satu Mare.

Insolvența din 2020

Povestea frumoasă a investițiilor străine în parcul fotovoltaic din județul Satu Mare s-a terminat în primăvara anului trecut. Un grup de trei firme coreene a obținut în instanță o decizie de executare silită a GPSB Solaris 48 SRL, pentru o sumă totală echivalentă a peste 435 milioane lei.

Proprietarii italieni ai parcului solar au contestat executarea silită. În plus, în aprilie 2020, firma lor a cerut insolvența Solaris, admisă de Tribunalul Ilfov în iunie, astfel că executarea silită a fost oprită.

Prin procedura de insolvență, administrată de Ceres Insolv, finanțatorii coreeni figurează în tabelul preliminar al creditorilor GPSB Solaris 48 SRL cu creanțe garantate ce însumează acum 770 milioane lei. La suma inițială de circa 83 de milioane de euro, s-au adăugat și penalități. Pe de altă parte, la masa credală a deținătorului parcului solar Livada s-au înscris și trei firme controlate de grupul de investitori italieni proprietari ai parcului, cu creanțe în sumă totală de aproape 846 milioane lei. Aceste sume nu au fost recunoscute însă de Ceres Insolv.

Din aceste motive, firmele coreene încearcă să preia administrarea parcului fotovoltaic, iar acționarii italieni se opun. Aceștia din urmă au reclamat inclusiv la Parchetul General faptul că finanțarea parcului a cărui construcție a fost inițiată în Coreea de Sud s-a făcut prin posibile fapte de fraudă și evaziune fiscală.

În spatele acestor acuzații se ascunde un circuit complicat al banilor care au plecat din Coreea de Sud pentru a se realiza parcul solar din județul Satu Mare.

SURSA: Europa Liberă

 

 

 

5 comentarii

  1. Aristotel Spiruleanu Răspunde

    Pana la urma va ajunge in proprietatea Consiliului Judetean care va distribui energie electrica pentru satmareni gratis ! 😂👍

    • abc Răspunde

      Consiliul judetean nu are nici in clin nici in maneca cu procesul. Din ce am citit s-ar putea in schimb sa livram curent in contul daunelor. Se poate alege, asta functie de deznodamantul final al procesului: Coreea de Sud, Italia etc. Se mai inscrie careva cu doleante?

  2. Haha Răspunde

    Da unde-i parcul asta la Livada ? Cel care este , este la Ciuperceni toata ziua . Nu stiti locatia bre portal ametit , sau in ce judet traiti ? I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.