Ultima actualizare: azi, 09:33

Locale

Un sătmărean, ales noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla este PS Claudiu Lucian Pop, născut în județul Satu Mare. Alegerea sa a fost decisă în Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, întrunit în 12 aprilie.

Numirea sa a fost publicată astăzi în cotidianul Osservatore Romano, oficiosul Vaticanului. Noul episcop de Cluj-Gherla îi urmează în funcție regretatului episcop Florentin Crihălmeanu, care a murit pe 12 ianuarie 2021 la vârsta de 61 de ani.

Născut pe 22 iulie 1972 la Piscolt, județul Satu Mare, în eparhia de Oradea Mare a Românilor, mons. Claudiu Pop a fost alumn al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma între 1991-1999. A frecventat cursurile filosofice la Universitatea Pontificală ”Urbaniana” din Roma, iar cursurile teologice la Universitatea Pontificală ”Gregoriana” din Roma, unde în 2006 a devenit doctor în teologie spirituală.

A fost sfințit preot la Oradea pe 23 iulie 1995. Între 1999-2002 și-a desfășurat slujirea preoțească în parohia ”Sfântul Gheorghe” a Românilor la Paris în calitate de vicar parohial, iar între 2002-2007 a fost paroh și rector al Misiunii Greco-Catolice Române din capitala Franței.

În anul 2011, la propunerea PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Claudiu Lucian Pop a fost desemnat, apoi hirotonit episcop în 8 decembrie 2011, la Roma, în prezența președintelui Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. Ceremonia a avut loc în biserica Santi Biagio e Carlo ai Catinari.

Înscăunarea noului episcop ar urma să aibă loc în Cluj-Napoca, în sâmbăta Floriilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.