Ultima actualizare: ieri, 19:13
Locale

Deputatul Magyar Lóránd: Poate reîncepe comerțul cu păsări vii!

Miercuri seara a fost anunțată decizia oficială: comercianții autorizați pot cumpăra și vinde din nou păsări vii.

Virusul gripei aviare de tip h5n8 a apărut în România la începutul lunii mai, în localitatea Ungheni din județul Mureș. 180.000 de păsări au fost ucise imediat pentru a preveni răspândirea virusului dar, în același timp, a fost luată și o decizie destul de drastică: s-a interzis în întreaga țară, comerțul cu păsările, drept rezultat fermele de păsări nu și-au putut vinde marfa intermediarilor stopând astfel distribuirea păsărilor la fermele familiale și fermierii mici

Membrii Comisiei pentru Agricultură și Industrie Alimentară a Camerei Deputaților s-au întâlnit marți în cadrul unei ședințe la care comisia a reușit să convingă autoritățile să retragă blocarea comercială, decizie de altfel dur criticată de UDMR, care a afectat întreaga țară. Astfel, conform promisiunilor, fermele și comercianți acreditați își vor putea relua activitatea, drept urmare, fermierii mici din mediul rural pot cumpăra din nou păsări de la comercianții autorizați.

„În opinia mea trebuie luate măsuri ferme pentru stoparea gripei aviare, însă este inutilă suspendarea comerțului pentru întreaga țară. Este suficientă stabilirea unei zone de protecție pe o rază de 3 sau 10 km de la focar, iar interdicția comercializării să se aplice, de asemenea, doar pentru aceste zone” – a declarat deputatul sătmărean Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Virusul gripei aviare de tip h5n8 nu este periculos pentru oameni, însă în rândul păsărilor este o boală fatală, care se răspândește extrem de rapid. În 2006, gripa aviară a provocat daune uriașe în agricultura română, iar efectele sale fiind resimțite timp de mai mulți ani.

 

Pearl Beauty Center

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.