Ultima actualizare: azi, 12:24

Locale

Deutsche Welle: Mare parte dintre cei morți în busculada din Israel erau urmașii unor evrei din Satu Mare

Victimele panicii în masă de la muntele Meron sunt, în mare parte, urmașii unor evrei din România care aparțineau unei grupări hasidice originare din Satu Mare, scrie jurnalistul român Petre M. Iancu în Deutsche Welle. În total cel puţin 45 de persoane au murit şi circa 150 au fost rănite în ambuscadă.

Gruparea care poartă numele “Satmar” este o școală rabinică de tradiție hasidică înființată în anul 1905 la Satu Mare de rabinul Joel Teitelbaum (1887-1979). Membrii acestei grupări sunt răspândiţi în întreaga lume, în special în SUA.

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc.

Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanţi.

Israeli security officials and rescuers carry a body of a victim who died during a Lag Ba’Omer celebrations at Mt. Meron in northern Israel, Friday, April 30, 2021. More than 100 people were injured, dozens critically, in a stampede at a Jewish religious gathering in northern Israel attended by tens of thousands of people, Israel’s main rescue service said early Friday. (AP Photo)

Un comentariu

  1. AziNu Răspunde

    Urmeaza si in Ro , la moaste! Se chinuie oamenii de stiinta sa afle de ce esueaza balenele si delfinii fara motiv la mal. Poate au si ei ceva traditii deastea religioase. Se arunca la mal ca sa se spovedeasca sau ceva :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.