Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Expoziția internațională „Surprinzătorul Dali”, pentru prima dată în județul Satu Mare!

Expoziția internațională „Surprinzătorul Dali” vine pentru prima dată în județul Satu Mare, prezentând 150 de creații ale artistului Salvador Dali. Va fi deschisă ăentru vizitare în perioada 1 – 8 iunie 2021, la Muzeul Municipal Carei – Castelul Karolyi.

Organizatori ai evenimentului: SIA Art Expo și Muzeul Județean Satu Mare

Perioada: 1 iunie – 8 august 2021

Locația: Muzeul Municipal Carei – Castelul Károlyi, P-ța 25 Octombrie nr. 1

Vernisaj – 1 iunie, ora 17:00

După expozițiile de mare succes din Polonia, Lituania și România – Arad și Buzău – lucrările originale din expoziția unică ”Surprinzătorul Dali” ajung și la Muzeul Județean Satu Mare, fiind expuse pentru prima oară la Muzeul Municipal din Carei – Castelul Károlyi. Expoziția prezintă 150 de creații ale artistului Salvador Dali, fiind deschisă pentru vizitare în perioada 01.06. – 08.08.2021.

Curatoriată de dr. Daniela Bălu, Chesauri Vasilii și Kesauri Aleksandre, expoziția este organizată de Art Expo SIA (Lituania) și Muzeul Județean Satu Mare.

Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din lucrări ale Colecției particulare Kesauri, respectiv opere originale realizate de Salvador Dali: litografii, serigrafii, ceramică, tapiserii, lucrări în bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali.

Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce este vizibil ochiului, întotdeauna există un subînțeles care devine mai important decât simpla imagine vizualizată.

Pentru a înțelege opera lui Dali trebuie să știm că el a fost un artist intelectual. Pictura lui exista pentru a exprima ideile, convingerile și teoriile lui. Grija lui principală a fost să prezinte subconștientul ascuns și sentimentele avute dincolo de ceea ce vedem. Enigma și misterul sunt cele care atrag privitorul și îl constrâng, oarecum, să reflecte asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina”, decât despre „a vedea”.

În prezent, Dali este cel mai remarcabil reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda ”paranoico-critică” devine modalitatea sa de gândire și de auto-realizare. “Toată ambiția mea pentru planul pictural e să materializez cu o furie imperialistă imagini precise ale iraționalității concrete” (S. Dali). Lui Dali îi plăcea să explice semnificațiile muncii lui, dar … fără să intre prea mult în detalii. “Dacă o găsiți prea simplă, să îmi spuneți fără ezitări, aș fi fericit să o complic un pic …”, afirma Salvador Dali.

Relevanța creativității lui Dali, ca la orice operă de geniu, e mai pronunțată în zilele noastre, precum reflecția lui : “Cred că acum ne aflăm în Evul Mediu, dar va veni ziua Renașterii” – idee devenită tot mai actuală o dată cu pierderea spiritualității și depersonalizarea lumii și a omului modern. Dali mai scria: “Peste secole, Leonardo da Vinci și cu mine comunicăm unul cu celălalt”. Opera sa ne îndeamnă și pe noi să comunicăm cu contemporanii noștri prin intermediul artei lui, determinându-ne să încercăm să creăm o lume mai bună.

Expoziția ”Surprinzătorul Dali” este structurată în mai multe secțiuni tematice:

Secțiunea 1 – Portofoliul “Meseriile omului”

          1. Seria „Meseriile omului” este compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971. Maestrul Dali nu a creat această serie pentru un comanditar, astfel că spiritul și creativitatea sa multifațetată nu a fost limitată de nicio direcție predeterminată. El a folosit simboluri și culori cu scopul concret de a înfățișa un spațiu rural familiar artistului. Prin urmare, acest mediu este mai puțin cunoscut publicului larg, care nu e apropiat de topografia particulară a locului. Mai târziu, în 1979, seria „Meseriile omului” a fost autorizată pentru ca toate cele 11 lucrări originale să poată fi folosite pentru serigrafie în aur și argint. Însă numai cele din argint au fost realizate, dar și acestea doar parțial.

Secțiunea 2 – Portofoliul “Iubirile Cassandrei

  1. În anul 1967 Dali a fost însărcinat de editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri pentru a ilustra poemele lui Pierre de Ronsard. Pentru Dali, imaginile de vis descoperite în poezia lui Ronsard i-au deschis calea exprimării ideilor sale izvorâte din subconștient, prin lucrări cu teme precum iubirea, moartea, trecerea timpului și ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de Dali prin timbru sec.

Secțiunea 3 – Portofoliul “Tricornul”

Salvador Dali a creat în anul 1959 o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul și baletul ”Tricornul”, fiind inspirat de povestea lui Pedro Antonio de Alarcon, ”Un sombrero în trei colțuri – Tricornul”. Litografiile sunt realizate într-un mod care necesită tipărirea individuală a fiecărei culori, ceea ce conferă o claritate perfectă a culorilor.

Secțiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali

Expoziția prezintă și diferite alte lucrări originale ale lui Salvador Dali: tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărți poștale concepute de maestru sau chiar lucrări originale precum ”Mozaicul circular”, pe care l-a creat special pentru Ediția Springbok din New York. De asemenea, sunt prezentate portofolii și serii ale lucrărilor originale ale lui Salvador Dali: „Bătrânul și marea”; „Omagiu lui Meissonier”; „Calendarul de perete 1956, pentru Hans E. Bahr” sau „Calendarul de perete 1965, pentru Manifattura Ceramica Pozzi”.

  • Alături de textele și etichetele explicative, vizitatorii vor beneficia de Ghidul audio inovativ special gândit pentru siguranța lor, în condițiile pandemiei COVID19.

  • FOTOGRAFIEREA LUCRĂRILOR ȘI A EXPOZIȚIEI ESTE STRICT INTERZISĂ!

Pentru a afla mai multe detalii despre organizarea și desfășurarea acestei expoziții excepționale vă invităm să participați la conferința de presă susținută de conducerea Muzeului Județean Satu Mare și Vasili Chesauri -curatorul expoziției- , care se va desfășura luni 31 mai 2021, ora 14, la Muzeul Municipal Carei- Castelul Karolyi.

  • PROGRAM DE VIZITARE:

Marți – până duminică inclusiv – orele 09:00 – 17:00

Programări la telefon: 0261.864.981

  • În perioada 16 august – 10 octombrie expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Satu Mare, P-ța Libertății nr. 21.

SIA Art Expo

http://exhibitionsof.art

Muzeul Județean Satu Mare

www.muzeusm.ro

Muzeul Municipal Carei

https://www.facebook.com/Muzeul-Municipal-CareiNagykárolyi-Városi-Múzeum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.