Ultima actualizare: ieri, 17:24
Locale

FOTO&VIDEO. Sprijin în găsirea unui loc de muncă pentru tinerii din medii sociale defavorizate

Proiectul HEY! al asociației AGES din municipiul Satu Mare oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, proveniți din medii sociale defavorizate, sprijin și cadrul necesar pentru găsirea unui loc de muncă potrivit nevoilor, posibilităților și pregătirilor profesionale ale acestora.

„Ideea proiectului s-a născut în urma identificării nevoilor tinerilor care se află în căutarea unui loc de muncă potrivit, respectiv ale angajatorilor care caută forță de muncă disponibilă. Lucrând de-a lungul timpului în diverse proiecte sociale – inclusiv pentru tineri- am ajuns la concluzia că, din nefericire, mulți întâmpină probleme privind integrarea pe piața muncii. Aceste probleme pot fi de natură profesională (nu dispun de pregătire/calificare adecvată) sau de natură personală (nu sunt disponibili pentru deplasare, nu accesează surse relevante de informare, nu vorbesc bine limba română, etc).

În același timp, firmele sătmărene care ar face angajări se confruntă cu problema resurselor umane insuficiente sau slab pregătite, fiind nevoite să apeleze la diferite tactici și tehnici cum ar fi oferta unor cursuri de calificare la locul de muncă pentru cei necalificați dar dornici să lucreze, sau transport gratuit în tot județul pentru a preîntâmpina problema refuzului de a se angaja pe motiv de imposibilitate de deplasare.

Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre problemele întâmpinate care ne-au inspirat să începem proiectul HEY! și să lansăm acum inițiativa ”Laboro”, oferind astfel spațiu și cadru interactiv tinerilor și firmelor sătmărene să se întâlnească și să colaboreze”, afirmă managerul de proiect, Csengeri Zsolt – președintele Asociației AGES.

Grupul țintă vizat de proiectul HEY!, sunt persoane care se confruntă cu cel puțin una dintre următoarele situații:
• provin din mediul rural sau din orașe mici
• au cel mult 8 clase
• provin dintr-o familie cu cel puțin 3 copii
• sunt părinți tineri, care își cresc singuri copiii
• provin din comunități de romi
• nu sunt vorbitori ai limbii române sau au dificultăți de exprimare în limba română

Ce este Laboro și cum servește publicul țintă?

Laboro este o platformă online, bilingvă, care conectează cererea și oferta de pe piața forței de muncă din județele Satu Mare (România) și Szabolcs – Szatmár – Bereg (Ungaria), deservind atât nevoile tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă, cât și ale angajatorilor. Scopul platformei este promovarea ocupării durabile și de calitate a persoanelor care se confruntă cu diverse dezavantaje în cele două județe transfrontaliere.

Prin intermediul Laboro, tinerii vor putea solicita sprijin personalizat nevoilor lor concrete, care le este oferit prin consilieri de ocupare bine pregătiți și dornici de a ajuta, respectiv pot căuta printre ofertele de locuri de muncă din cele două județe țintă. Firmele la rândul lor vor putea publica ofertele privind locurile de muncă disponibile, vor putea centraliza și selecta aplicațiile primite de la potențialii angajați sau solicita sprijin în vederea preselecției aplicanților.

Data propusă pentru lansarea publică a platformei este 16 iunie 2021.

În perioada mai – iulie vor fi difuzate periodic înregistrări video cu discuții profesionale, prin intermediul cărora se va încerca orientarea luminii reflectoarelor asupra acelor aspecte care primează în viața tinerilor în momentul în care încep să-și caute un loc de muncă, respectiv asupra acelor probleme pe care le întâmpină angajatorii în timpul recrutărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.