Ultima actualizare: azi, 20:08
Locale

Românii plătesc prețuri diferite pentru alimentele de bază în funcție de orașul în care locuiesc

Românii plătesc prețuri diferite pentru alimentele de bază în funcție de orașul în care locuiesc, susține Institutul Național de Statistică. Dacă bucureștenii dau în jur de 50 de lei pe câteva produse din coșul de cumpărături, cetățenii din nord-vestul țării scot din buzunar cu aproape 30 de lei mai mult, pentru aceleași produse.

Alimentele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, usturoi, laptele, brânza și ouăle. Preţul mediu al coşului de cumpărături în Bucureşti este 53 de lei iar la polul opus se află Zalău, unde preţul mediu este 78.4 lei, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru un coş cu șapte alimente de bază, cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, lapte, brânză şi ouă, cei din Zalău plătesc în medie 78 de lei, cu 48% mai mult decât bucureştenii. Acelaşi coş costă în Capitală în jur de 53 de lei, la Timişoara este 63 de lei, iar la Cluj-Napoca se ajunge la 68 de lei.

Pe tipuri de produse, situaţia stă astfel: kilogramul de cartofi costă în România între 1.13 lei şi 2.75 lei în funcţie de oraş, iar ceapa este 2 lei la Tulcea sau Botoşani şi 5 lei la Deva, Ciuc sau Oradea.

Situația este similară și pentru ouă. Analiza arată că au un preţ mediu de 90 de bani la Arad sau Călăraşi şi 1.5 lei la Bacău sau Botoşani.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.