Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

VIDEOREPORTAJ. Locul unde vin copiii pe lume. Povești extraordinare de la Spitalul Județean Satu Mare

Locul unde vin copiii pe lume. Povești extraordinare de la Spitalul Județean Satu Mare. Nu există loc mai important pe lume decât cel unde iei prima suflare de aer, unde vezi prima dată lumina zilei – acolo unde începe totul. Și nu există nicio bucurie mai mare decât aceea de a da viață și de a călăuzi o mamă să își aducă pruncul pe lume – momentul zero.

Am petrecut o dimineață la Secția de Obstetrică a Spitalului Județean Satu Mare, am vorbit cu medici, moașe și mame, și ne-am dat seama că se vorbește prea puțin despre acest moment zero al vieții: atunci când, după 9 luni în pântecele mamei, pruncii văd lumea pentru prima dată.

O echipă fantastică lucrează 24/24 la Secția de Obstetrică pentru ca mamele să nască în siguranță, copiii să fie bine, iar nașterea o amintire memorabilă. Într-adevăr, mai sunt probleme de rezolvat, dar există speranța ca noul val de medici să vină cu o abordare total diferită.

Dacă până acum, la Spitalul Județean Satu Mare nășteau doar femei din municipiu, odată cu începerea pandemiei regulile s-au schimbat: toate femeile din județ nasc la Obstetrica Spitalului Județean. Acest lucru a dat totul peste cap atât la Obstetrică, cât și la Secția de Neonatologie – munca s-a dublat, angajații sunt epuizați, concediile au fost amânate – dar, în tot acest haos, profesionalismul s-a făcut remarcat.

Echipele s-au mobilizat repede, și, în ciuda greutăților, reușesc să treacă cu brio peste toate provocările.

Munca lor este cu atât mai grea cu cât unele mame nu înțeleg că din cauza pandemiei procedura trebuie să aibă loc în maximă siguranță: mamele diagnosticate cu Covid-19 sunt trimise la spitalul din Carei, bebelușii nou-născuți nu sunt lăsați lângă mame până la sosirea testului Covid-19 al mamei, purtarea obligatorie a măștii atât la naștere, cât și în salon atunci când sunt prezente mai multe persoane. Toate acestea pentru binele mamei și a copilului, dar și a personalului care are de ajutat alte și alte mame.

La cârma celor două secții – Obstetrică și Neonatologie – sunt două femei pentru care expresia omul potrivit la locul potrivit se potrivește perfect. Viorica Varodi, șefa de secție de la Obstetrică, este cea căreia i se datorează disciplina și progresul secției: un om devotat meseriei pe care o are. Roxana Varga, șefa de secție de la Neonatologie, empatică și blândă, este exact ceea ce au nevoie nou-născuții și proaspetele mămici, dar și mamele cu experiență.

Nașteri în lift sau pe hol, femei ce merg la spital cu dureri de burtă, dar află că sunt însărcinate și nasc în următoarele minute, dar și lipsuri pe care statul le ignoră, iar secțiile sunt nevoite să facă tot ce pot pentru a fi bine – despre toate acestea, în videoreportajul următor, marca PortalSM:

Un comentariu

  1. Anonim Răspunde

    Mai mai de ce fug viitoarele mame de Satu Mare ? De bine ce este !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.