Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Municipiul Satu Mare în top 3 național. Un ONG apropiat de USR laudă Primăria Satu Mare pentru transparență

Funky Citizens, un ONG apropiat de USR-Plus, a realizat un top al municipiilor din România, urmărind în ce măsură acestea respectă criteriile de transparență din legislația privind finanțele publice locale.

Analiza a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standarde moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate).

Astfel, Primăria Satu Mare ocupă locul 3 în topul transparenței realizat de Funky Citizens, după primăriile din Timișoara și Slatina. Primăria Baia Mare ocupă locul 77, iar Primăria Carei a fost plasată pe locul 99.

,,Municipiile din România au început, însă mult prea timid, să își asume tranziția la o guvernare deschisă, lucru care se vede și în numărul dominant de administrații care încă publică proiectul de buget în format de text scanat, needitabil. Cele care ies din această logică, fie prin punerea la dispoziție a unui format editabil, fie prin vizualizări prietenoase pentru cetățeni, pot fi numărate pe degete”, se arată în analiza Funky Citizens.

Bugetul pe 2021 al municipiului Satu Mare este unul pentru investiții, un buget record pentru Satu Mare. Bugetul este de 430 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că este cu 120 de milioane de lei mai mare ca anul trecut. La capitolul Dezvoltare au fost alocate 210 milioane de lei, din care 164 de milioane de lei reprezintă fonduri europene.

,,Dacă vrem o deschidere reală a guvernării către cetățeni, atunci dezbaterea bugetelor cu prilejul adoptării lor este un bun punct de pornire. Însă procesul bugetar este mult mai larg și pentru a avea o implicare reală a cetățenilor, efortul trebuie să fie mai larg și constant, cu dezbateri tematice sau pentru trasarea liniilor prioritare pe tot parcursul anului bugetar”, se mai arată în analiza Funky Citizens.

Analiza AICI.

3 comentarii

  1. Mabor Răspunde

    Vedeți că v-a furat presasm articolul. Integral

  2. radical2 Răspunde

    Cred ca e o gluma :)))

  3. radical2 Răspunde

    Cand vom vedea contractul cu Florisal si toate actele aditionale, atunci putem vorbii de transparenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.