Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Aurul mov al agriculturii sătmărene: LAVANDA. Două poveşti înfloritoare despre pasiune

Supranumită “aurul mov“ al agriculturii, lavanda devine pe an ce trece una dintre culturile tot mai des apreciate de către agricultorii sătmăreni. La câțiva kilometri de Satu Mare, în Ardud, am găsit două familii pasionate și muncitoare, fam. Freind și fam. Doloczki, care își doresc să aducă lavanda, această plantă minune, în casele tuturor sătmărenilor.

În Ardud Vii o găsim pe Dianei Freind care a plantat în anul 2018 o cultură de lavandă din soiul Vera, pe o suprafață de 20 de ari, suprafață care s-a extins și cu alte soiuri pentru uz culinar, dar și pentru produse terapeutice. După 3 ani, cultura umple dealurile de mov aprins, iar roadele muncii se găsesc pe rafturile “Lavandei Diana”, transformate în ulei și apa de lavandă, lumânări, săpunuri de lavanda și multe alte produse naturale 100% sătmărene.

“Lavanda Dianei” înseamnă culoare, miresme, buchețele proaspăt culese care îți răsfață simțurile, zumzet de albine și miresme delicate de mov.

Pentru Claudia Doloczki pasiunea pentru lavandă a încolțit firesc, a crescut liberă și s-a transformat într-o grădină violet menită să încânte, să relaxeze, să bucure și să răsfețe.

În câmpul mov al “Lavandei de poveste” găsim serenitate, relaxare și entuziasm, entuziasmul prin care ne armonizăm cu natura. Produsele Claudiei sunt mici opere de artă din lavandă, fiind în primul rând produse cu rol decorativ pregătite special de Claudia spre încântarea tuturor celor care aleg să își înmiresmeze locuința sau vor să le ofere în dar. Delicioasă este și mierea de lavandă, aceasta fiind un produs delicat și deosebit pe care îl vom găsi doar la câțiva producătorii de lavandă.

Florile de lavandă sunt utilizate de cele mai multe ori ca odorizant, dar și împotriva insectelor, în special împotriva moliilor.

Diana Freind ne povestește și despre proprietățile extraordinare ale lavandei ca plantă medicinală, acesta fiind unul dintre motivele care au determinat-o să cultive planta minune. Lavanda ajută organismul să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre.

“Lavanda de Poveste” a Claudiei are planuri mari de extindere, iar cât de curând ne vom bucura și de spații de cazare in zona câmpului de poveste pentru că lavanda este de un real ajutor pentru relaxare și ajută foarte mult la instalarea unui somn profund.

“Lavanda Diana” și “Lavanda de Poveste” sunt două frânturi de pasiune sătmăreană, profund înrădăcinate în sufletele celor două producătoare, Diana Freind și Claudia Doloczki. Înainte de a fi un business, lavanda este o mărturisire despre omul care iubește și este mereu în căutarea frumosului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.