Ultima actualizare: azi, 13:03
Locale

Ce este un procesor pentru smartphone și de ce aveți nevoie de unul bun

Deși nu vă gândiți prea des la el, procesorul este totuși o parte esențială a telefonului dvs. De la telefoane ieftine la cele mai scumpe modele, orice smartphone are nevoie de un procesor pentru a funcționa.

Procesorul este creierul unui smartphone. Aproape tot ce faceți pe smartphone depinde mai mult sau mai puțin de el. În mod firesc, regula este să alegeți cel mai bun procesor din ceea ce este disponibil. Cu toate acestea, obținerea unui procesor de ultimă generație înseamnă a investi într-un smartphone emblematic scump. Veți obține cu siguranță performanța pentru care plătiți, dar este important să vă întrebați dacă chiar aveți nevoie de ea.

Cantitatea de putere de procesare de care aveți nevoie depinde de sarcinile și aplicațiile pe care le-ați rula pe telefon. Este important să alegeți un smartphone cu un procesor care oferă doar cantitatea potrivită de energie, în timp ce încă se încadrează confortabil în bugetul dvs.

Alegerea unui smartphone doar în funcție de procesor este dificilă pentru majoritatea oamenilor. Există atât de multe jargoane și termeni tehnici de urmat, ceea ce face procesul puțin prea complicat. Așadar, pentru a vă ajuta, iată un ghid rapid cu privire la înțelegerea procesoarelor de telefoane mobile.

Ce este un procesor pentru smartphone?

Procesorul smartphone-ului dvs., cunoscut și sub numele de chipset, este o componentă care controlează tot ce se întâmplă în smartphone și îi asigură funcționarea corectă. Îl puteți compara cu creierul corpului uman. Fiecare acțiune pe care o efectuați pe smartphone-ul dvs. merge direct la procesor. Aceste acțiuni sunt apoi convertite în modificări vizuale pe ecran și toate acestea se întâmplă într-o fracțiune de secundă.

Cum funcționează un procesor pentru smartphone?

Să spunem că, de exemplu, deschideți câteva imagini într-o aplicație. Această acțiune este înregistrată de procesor și stocată în memoria dispozitivului dvs. Aceasta este faza de preluare. Acțiunea este apoi tradusă în succesiuni de unu și zero, în faza de decodare.

Instrucțiunile sunt așadar salvate într-o limbă pe care smartphone-ul dvs. o înțelege. Este gata pentru faza de executare. Procesorul transmite succesiunile și puteți vedea acest lucru întâmplându-se pe ecran. Imaginile sunt deschise. În cele din urmă, instrucțiunile executate sunt salvate în memoria registrului, în timpul fazei de salvare. Ulterior, procesul va reporni.

Ce determină viteza procesorului?

Viteza cu care un procesor efectuează o anumită acțiune depinde de o serie de factori, cum ar fi numărul de nuclee de procesor. Viteza ceasului este un alt aspect important. Procesoarele cu viteze de ceas reduse și (uneori) un număr mai mic de nuclee de procesor, funcționează mai încet decât procesoarele cu viteze de ceas mari și un număr mare de nuclee de procesor. În cele din urmă, are sens, deoarece pentru asta plătiți. Acțiunile efectuate pe un telefon mai ieftin vor fi procesate mai încet decât pe un model mai scump.

Viteza ceasului

Viteza ceasului determină câte instrucțiuni poate executa procesorul pe secundă. Un procesor cu o viteză de ceas de 1 Gigahertz (GHz) poate procesa 1 miliard de instrucțiuni pe secundă. Regula generală este că viteza de ceas mai mare face ca telefoanele să fie mai rapide. Puteți vedea adesea acest lucru la smartphone-uri mai scumpe. Nucleele procesorului lor au viteze de ceas mai mari decât cele ale dispozitivelor mai accesibile. Numărul de nuclee de procesor influențează, de asemenea, viteza smartphone-ului dvs.

Nucleele procesorului

Un procesor, cunoscut și sub numele de CPU, este format din mai multe nuclee: dual, Quad, Hexa și Octa core. Ce fac, mai exact, aceste nuclee? Ele distribuie instrucțiunile care vin, atunci când utilizați telefonul. Un nucleu are un număr maxim de instrucțiuni pe care le poate procesa într-un anumit interval de timp. Dacă efectuați o mulțime de acțiuni pe smartphone-ul dvs., se va forma un fel de coadă. Dacă această coadă devine prea lungă, o parte din aceasta va trece la nucleul următor. Acest lucru vă asigură că smartphone-ul dvs. va continua să funcționeze fără probleme.

Să recapitulăm. Procesorul smartphone-ului dvs. este componenta care vă convertește toate acțiunile în schimbări vizuale pe ecran. Poate face acest lucru datorită numărului de nuclee și unei anumite viteze de ceas. Numărul de nuclee asigură că acțiunile sunt procesate întotdeauna la timp. Viteza ceasului determină cantitatea de instrucțiuni care pot fi executate pe secundă. Cu cât este mai mare viteza ceasului, cu atât smartphone-ul este mai rapid.

Cel mai bun sfat pe care vi-l putem da pentru alegerea unui procesor de smartphone bun este să nu fiți atent doar la cantitatea de nuclee, ci și la viteza ceasului.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.