Ultima actualizare: azi, 19:34
Locale

Ce înseamnă și cum funcționează iluminarea cu spoturi LED?

Auzim tot mai des în jur că se vorbește despre spoturi LED ca o tehnologie modernă, nouă și inovativă de iluminare. Ba chiar și mai frecvent auzim vorbindu-se despre beneficiile și avantajele nenumărate în ceea ce privește eficiența energetică, estetica și caracterul ecologic și personalizabil al acestor LED-uri.

Dar ce sunt, de fapt, spoturile LED? Cum le definim, și ce aduc în plus sau în minus, față de corpurile și tehnologiile de iluminat tradiționale, cu care ne-am obișnuit și pe care le cunoaștem deja? În acest articol, vom clarifica aceste aspecte. Iată ce înseamnă și cum funcționează iluminarea cu spoturi LED.

Ce este un LED?

Să începem cu definirea conceptului, și să clarificăm de unde provine denumirea LED. Create undeva la începutul anilor 1960, cu lumină roșie, LED-urile au fost dezvoltate treptat și constant, în mod continuu, la lumină albastră și mai apoi neutră, cu diverse tonuri calde și reci, până au ajuns la forma, eficiența și performanțele de astăzi. Light Emitting Diode, sau L.E.D., definește o diodă emițătoare de lumină, și reprezintă una dintre cele mai noi și avantajoase alternative ecologice la soluțiile de iluminare.

Cum funcționează iluminarea cu spoturi LED?

Un dispozitiv în stare solidă, care produce lumină fără a avea nevoie de încălzirea vreunui filament (așa cum întâlnim în cazul becurilor cu incandescență sau al becurilor fluorescente compacte), un spot LED funcționează prin simpla conversie a energiei electrice direct în lumină, fără a emite carbon, căldură, raze UV sau infraroșu, precum și fără a conține mercur sau alte substanțe dăunătoare mediului înconjurător.

Ce tipuri de LED există?

Există cinci tipuri principale de tehnologie LED, fiecare folosite la cele mai diverse produse LED. Acestea sunt, după cum urmează:

Tehnologia DEEP LED, care a fost utilizată la primele modele create de becuri LED, modele care în general atingeau o putere maximă de 1.5W și care numărau, în general, între 15 și 20 de LED-uri.

Tehnologia SMD LED, care se folosește la fabricarea anumitor tipuri de banda LED, tuburi sau corpuri de neon cu LED, module LED, panouri și aplice LED sau becuri LED cu dulie.

Tehnologia COB LED – denumită și CHIP LED, Pastile LED sau CIP LED – se regăsește și ca piese de schimb LED (sau componente), și este utilizată în cazul produselor precum proiectoare și plafoniere LED, lămpi de stradă sau de atelier LED, spoturi incastrabile LED, aplica LED.

Tehnologia POWER LED, utilizată la produse precum becuri LED, proiectoare și proiectoare arhitecturale LED, și spoturi LED pentru piscină, pardoseală, pavaj sau alte spoturi îngropate.

Tehnologia COG LED, respectiv cea mai nouă și modernă tehnologie din ultimii 2 ani, utilizată la becurile LED Lumanare sau Filament Edison Glob, cu putere între 2-8W.

Concluzie

Dincolo de toate aceste aspecte tehnice, care pot spune mai mult sau mai puțin despre cât de avantajoase sunt spoturile LED într-o locuință sau clădire de birouri în ceea ce privește eficiența energetică dar și caracterul ecologic, estetica și alte aspecte, este important de menționat că spoturile LED reprezintă o soluție excelentă de iluminat și pentru confortul vizual, o soluție sigură și benefică atât în propriul apartament, cât și în sala de birouri, curtea exterioară, vila, pardoseala, piscina și orice alt tip de încăpere care necesită iluminare calitativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.