Ultima actualizare: azi, 10:41
Locale

FOTO. Atenție, sătmăreni! NU deschideți aceste link-uri primite pe Facebook Messenger

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra răspândirii unui link malițios prin intermediul serviciului Facebook Messenger. Cei care accesează link-ul primit, care pretinde să conducă spre un video, pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot trezi cu dispozitivul infectat cu malware. Mai mulți sătmăreni au primit în ultimele zile aceste link-uri pe Messenger.

Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul “seamănă cu tine”, “apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO.

Mai mult, cei care trimit mesajele folosesc un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real către care conduce link-ul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, dar și în engleză.

Recomandările CERT-RO

CERT-RO le recomandă celor care primesc Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul “seamănă cu tine” să nu acceseze link-ul furnizat.

Dacă, totuși, link-ul este accesat din neatenție sau necunoaștere, CERT-RO recomandă să:

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook.

Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Apoi mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

  • efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
  • verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
  • verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.

5 comentarii

  1. AziNu Răspunde

    Daca totusi dai click pe link, o sa iti apara o pagina (deobicei clona facebook , youtube etc) care o sa iti ceara datele de autentificare. Dupa ce ai introdus userul si parola, ai belit-o

  2. ... Răspunde

    @IT, iară te prostești?

    • AziNu Răspunde

      Acu vreo juma de ora am citit mesajele de la postarea aia cu restrictiile. Am vazut ca respectivul IT s-o laudat ca vede pe “server” pe altcineva ca are nick-uri diferite. Vrajeala de 2 bani. Ca fapt divers, eu sunt programator, dar nu sunt nici IT si nici …. sau ce vrei tu . Unii aveti probleme serioase de paranoia

      • ... Răspunde

        Eu doar am încercat să glumesc. Și nu am probleme că văd dușmani invizibili cum au alții. Singurul meu defect este că mai și gândesc. O zi frumoasă!

        • Rox Răspunde

          Blonda Oana-Roxana Po. a plecat din Negresit oas la Cluj sa fie amanta unui barbat insurat cu doi copii. Blestemata sa fi c***a ordinara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.